Aziatische Hornaar Wesp

In omliggende landen zoals, Frankrijk, Belgie en Engeland slaat men al een tijd groot alarm over de komst van de Aziatische hoornaar wesp. In deze landen hebben de hoornaar wespen al een flinke slachting aangericht onder honingbijen en zijn imkers in paniek.

Wespen Verjagen

Verstoring Ecosysteem

Aziatische hoornaar wespen zijn gek op bijen en imkers in deze landen hebben dan ook al hun handen vol aan de bestrijding van deze monster wesp. Naast bijen eten ze ook kleinere insecten zoals vliegen, vlinders en rupsen. Vooral bestaat er zorg over de afname van de honingbijen. Als de populatie honingbijen gaat afnemen worden bepaalde planten niet meer bevrucht en kan het gehele ecosysteem zelfs worden beinvloed. De bestuiving van gewassen in de landbouw kan afnemen waardoor de kansen op mislukte oogsten enorm gaan toenemen. Dit gaat op termijn leiden tot een lagere voedselproductie.

Om deze reden staat de Aziatische hoornaar wesp sinds 2016 op een lijst van “invasieve exoten” van de Europese Unie. Alle landen binnen de EU zijn hierdoor verplicht de Aziatsiche hoornaar wesp op te sporen en zoveel mogelijk te vernietigen.

Hoe komt de Aziatische hoornaar wesp in West Europa?

De Aziatische Hoornaar Wespen zijn in West Europa terecht gekomen doordat er in een lading Chinees Aardewerk, wat in 2004 in Bordeaux aan land kwam, hoornaarwespen zaten. Sindsdien heeft deze wesp zich razendsnel verspreid over Frankrijk en Spanje.

Is de Aziatische hoornaar wesp ook de mens tot last?

De Aziatische hoornaar wesp kan ook zeker problemen voor mensen gaan zorgen. Hij ziet er in ieder geval vanwege zijn grootte zeer angstaanjagend uit en is 2 tot 4 keer zo groot als een normale wesp. De nesten van de monsterwesp zijn enorm groot en ook veel moeilijker te verwijderen. Ook komen ze net zoals de normale wespen af op zoete dingen zoals limonade.

Kunnen de Aziatische hoornaar wespen steken?

De Aziatische hoornaar wespen kunnen zeker steken. Omdat hij veel groter is dan een normale wesp zal de steek ook extra vervelend aanvoelen en heel veel meer pijn doen. Tenzij je allergisch bent is de steek van deze monsterwesp niet gevaarlijk. Mocht je je na een steek niet lekker voelen is het wel verstandig een huisarts te raadplegen. Net zoals bij de normale wesp zijn er bij een normaal persoon dat niet allergisch is tussen de 750 en 1000 steken nodig voordat het dodelijk is.

Hoe dichtbij is de Aziatische hoornaar wesp?

De Aziatische hoornaar wesp leeft op dit moment al in het grensgebied in het Oosten en Zuiden van ons land. Vooral de de bos- en zandgebieden zijn erg populair bij de hoornaars.

Wespen Verjagen

 

WELLICHT OOK INTERESSANT:

Zilvervisjes / papiervisjes bestrijden