haaruitval bij je hond tegengaan

Hoe haaruitval bij je hond tegengaan? Haaruitval bij honden kan erg vervelend zijn. Je blijft je huis maar stofzuigen en voordat je je hebt omgedraaid ligt er alweer een bos haar op de grond. Maar wat zijn eigenlijk de meest voorkomende oorzaken van haarverlies bij je hond? Als we praten over haarverlies bij honden, hebben we het uiteraard over haaruitval dat buiten de gebruikelijke rui periodes plaatsvindt.

Allergieën

Allergieën zijn een veel voorkomende oorzaak van haaruitval bij honden. Dit kan te wijten zijn aan omgevingsinvloeden zoals pollen, schimmels en huisstofmijt, en ook door parasieten zoals vlooien of mijten. Voedsel allergieën zijn een andere mogelijke oorzaak van haaruitval. Typische symptomen van een allergische reactie zijn jeuk, wat resulteert in overmatig krabben, bijten, en natuurlijk, haaruitval. In het geval van een vlooien allergie, wordt het aanbevolen dat honden vlooienpreventie gebruiken.

Voedingssupplement ter verbetering van de vacht

Infectie of besmetting

Een besmetting met parasieten zoals vlooien, teken en mijten is een andere haarverlies bij je hond. Bacteriële of schimmelinfecties, zoals in het geval van bijvoorbeeld een ringworm (wat eigenlijk een schimmel is), kunnen ook worden toegeschreven aan haaruitval bij honden. Symptomen van ringworm zijn onder meer circulair of onregelmatig haarverlies, ontstekingen en geïnfecteerde korsten op de huis van je hond.

Ziekte van Cushing

De ziekte van Cushing, is een aandoening die wordt veroorzaakt door de langdurige blootstelling van het lichaamsweefsel aan buitensporige niveaus van het hormoon cortisol. Symptomen van de ziekte van Cushing zijn haaruitval, donker worden van de huid en de ontwikkeling van een dikke buik. De ziekte van Cushing komt vaak voor bij honden van middelbare leeftijd tot oudere honden. Het wordt veroorzaakt omdat de bijnieren van een hond te veel hormoon aanmaken. Het is een ziekte die vrij vaak bij honden voorkomt, vooral bij kleine hondenrassen. Bij de ziekte van Cushing wordt er dus teveel cortisol aangemaakt in de bijnieren van de hond.

Genetica

De ene hond is genetisch meer vatbaar zijn voor kaalheid dan andere honden. Bijvoorbeeld hondenrassen zoals de Dobermann, Teckel, Chihuahua, Italiaanse windhond hebben vaak last van kaalheid en haarverlies.

Drukplekken

Doorligwonden zijn plaatselijke verwondingen op de ellebogen van de hond of andere botdruk punten (heupen, hakken, enz.). Het zijn dus plekken die regelmatig in contact komen met harde oppervlakken. Deze constante druk en wrijving zorgt ervoor dat er eelt op de huid komt, de hond haar verliest en er wonden ontstaan. Doorligwonden komen vaker voor bij oudere honden, met name grote of zware rassen.

Haaruitval bij je hond tegengaan

Door het geven van kwalitatief goede voeding wordt de kwaliteit van de vacht beter en zal ook de normale natuurlijke rui sneller verlopen. Bovendien zijn er ook een aantal goede producten op de markt die het verharen tegengaan. Het betreft hier vooral voedingssupplementen die de kwaliteit van de huid en vacht ondersteunen. Deze zijn meestal gebaseerd op omega-3 en -6 vetzuren.

Is er wat te doen aan de vele hondenharen in huis?

Het allerbeste advies om haaruitval bij je hond tegen te gaan is een goede vachtverzorging in de vorm van borstelen. Door met enige regelmaat te borstelen met een geschikte borstel verwijder je simpel de losse haren voordat deze in je huis terecht komen.

LEES OOK: Hoe snel werkt een hondenkuur bij een hond?