Hond-blaffen-afleren

Je hond blaffen afleren. Is dat mogelijk? Jazeker. Met veel geduld. Het is zo verschrikkelijk vervelend een hond te hebben die continue blaft waardoor niet alleen jijzelf maar ook mensen in je omgeving er enorm last van ondervinden.

Je hond blaffen afleren: heb geduld

Er zijn 8 manieren om het geblaf van je hond te beheersen. Hoewel al deze technieken kunnen gaan voorkomen dat je hond blaft, verwacht niet van de ene op de andere dag resultaten. Hoewel ze allemaal zeer succesvol kunnen zijn, zou je dus geen miraculeuze resultaten van de ene dag op de andere moeten verwachten. Hoe langer je hond het blaffende gedrag heeft beoefend, hoe langer het duurt voordat je hond zijn manier van doen heeft gewijzigd.

Sommige van deze trainingstechnieken vereisen dat je weet waarom je hond blaft. We kunnen je helpen inzicht te krijgen in wat zich achter dit gedrag bevindt. Hou deze tips in gedachten tijdens het trainen:

Schreeuw niet tegen je hond dat ie stil moet zijn

Dat klinkt eigenlijk gewoon alsof je naar hem terug blaft. Dit heeft een tegenovergesteld effect. Je hond blaffen afleren zal je dan nooit gaan lukken.

Hou je trainingssessies positief en vrolijk

Wees consistent, zodat je je hond niet in verwarring brengt. Iedereen in je gezin moet de trainingsmethoden toepassen telkens wanneer je hond op ongepaste wijze blaft. Je kunt je hond niet soms wel laten wegkomen met ongepast geblaf en soms niet. Dat geldt ook voor de verschillende personen in huis. Alle huisgenoten moeten zich hetzelfde gedragen richting de hond. Alleen op deze manier zul je je hond blaffen afleren.

Neem de motivatie om te blaffen weg

Uw hond krijgt een soort beloning wanneer hij blaft. Anders zou hij het niet doen. Zoek uit wat hij uit het blaffen haalt en probeer dat weg te nemen. Geef je hond niet de kans om het blaffende gedrag voort te zetten.

Voorbeeld: blaffen naar voorbijgangers. Als je hond blaft naar mensen of dieren die langs het raam van de woonkamer lopen, zorg dan voor zijn gedrag door de gordijnen dicht te doen of uw hond in een andere kamer te zetten. Als hij op voorbijgangers blaft als hij in de tuin is, breng hem dan naar binnen. Laat je hond nooit buiten de deur zonder toezicht.

Negeer het blaffen van je hond

Negeer het blaffen van je hond zo lang als het nodig is om hem te stoppen. Dat betekent dat je de hond helemaal geen aandacht schenkt terwijl hij blaft. Je aandacht beloont hem alleen maar omdat hij luidruchtig is. Praat niet met hem, raak hem niet aan en kijk niet eens naar hem. Wanneer hij eindelijk kalmeert, zelfs om op adem te komen, beloon je hem met een traktatie.

Om succesvol te zijn met deze methode, moet je wachten zolang het duurt totdat hij stopt met blaffen. Als hij een uur blaft en je eindelijk zo gefrustreerd raakt dat je tegen hem schreeuwt om stil te zijn, zal je hond volgende keer waarschijnlijk anderhalf uur blaffen. Hij leert dat als hij alleen maar lang genoeg blaft, je hem aandacht zult geven.

Voorbeeld: blaffen in beperking

Wanneer je je hond in zijn bench of in een afgesloten ruimte plaatst, draai je je rug naar hem toe en negeer je je hond. Zodra hij stopt met blaffen, draai je om, prijs hem en geef hem een ​​traktatie. Terwijl je hond doorkrijgt dat stil zijn hem een ​​traktatie oplevert, de tijd verlengen dat hij stil moet blijven voordat hij wordt beloond.
Vergeet niet om klein te beginnen door hem te belonen om slechts een paar seconden stil te zijn en vervolgens te werken aan langere perioden van stilte. Hou het leuk door de hoeveelheid tijd te variëren. Beloon hem soms na 5 seconden, daarna 12 seconden, dan 3 seconden, dan 20 seconden, enzovoort.

Maak je hond minder gevoelig voor de stimulus

Laat je hond geleidelijk wennen aan wat hem ertoe aanzet om te blaffen. Begin met de stimulus (het ding waardoor hij blaft) op een afstand. Het moet ver genoeg weg zijn dat hij niet blaft als hij het ziet. Geef hem veel lekkers. Verplaats de stimulus een beetje dichterbij (misschien een paar centimeter of een paar centimeter om te starten) en voer snoepjes. Als de stimulus uit het zicht verdwijnt, stop dan met het geven van je honden traktaties. Je wilt dus dat je hond leert dat het verschijnen van de stimulus tot goede dingen leidt.

Voorbeeld: blaffen naar andere honden

Laat een vriend met een hond uit het zicht of ver genoeg weg staan ​​zodat je hond niet tegen de andere hond blaft. Terwijl je vriend en zijn hond in beeld komen, begin je met het voeren van je hond met heel erg lekkere dingen. Stop met het voeren van traktaties zodra je vriend en haar hond uit het zicht verdwijnen. Herhaal dit proces meerdere keren. Vergeet niet om niet te snel vooruit te gaan, want het kan dagen of weken duren voordat je hond aandacht aan jou en de lekkernijen kan besteden zonder te blaffen tegen de andere hond. Blijf geduldig.

Leer je hond de “stil” opdracht

Het klinkt misschien onzinnig, maar de eerste stap van deze techniek is om je hond te leren blaffen op commando. Het is in feit je hond blaffen afleren op de omgekeerde manier. Geef je hond de opdracht om te “spreken”, wacht tot hij twee of drie keer blaft en hou dan een smakelijke traktatie voor zijn neus. Wanneer hij stopt met blaffen om de lekkernij te snuiven, prijs hem dan en geef hem de traktatie. Herhaal dit totdat hij begint te blaffen zodra je ‘spreken’ zegt. Zodra je hond betrouwbaar op commando kan blaffen, leer hem de “stil” opdracht. Laat hem in een rustige omgeving zonder afleiding zeggen dat hij “moet spreken”. Wanneer hij begint te blaffen, zeg je “stil” en steekt u een traktatie voor zijn neus. Loof hem omdat hij stil is en geef hem de traktatie.

Voorbeeld: iemand aan de deur

Nadat je je hond het “stil” commando hebt aangeleerd kun je het in de praktijk brengen bijvoorbeeld als de deurbel gaat. Zodra je je hond het “stil” commando hebt geleerd in een kalme omgeving, oefen je dus in steeds meer afleidende situaties totdat je hond onmiddellijk kan stoppen met blaffen wanneer erom wordt gevraagd.

Vraag uw hond om een ​​tegenovergesteld gedrag

Wanneer je hond begint te blaffen, vraag je hem iets te doen dat totaal het tegenovergestelde is als blaffen. Je hond leren reageren op blaffende stimuli met iets dat hem tegenhoudt te blaffen, zoals liggen in zijn mand.

Voorbeeld: iemand aan de deur

Gooi een traktatie in zijn mand en zeg hem “in je mand”. Wanneer hij goed luistert en naar zijn mand gaat om een ​​traktatie te verdienen, doe je de deur pas open. Als je hond opstaat, sluit dan onmiddellijk weer de deur. Herhaal tot hij op zijn mat blijft terwijl de deur helemaal opengaat.
Verhoog vervolgens de moeilijkheid door iemand te laten aanbellen terwijl je hond in zijn mand is. Beloon hem als hij op zijn plaats blijft.

Houd je hond moe

Zorg ervoor dat je hond elke dag voldoende fysieke en mentale oefeningen krijgt. Een vermoeide hond is een goede hond en iemand die minder snel blaft van verveling of frustratie. Afhankelijk van zijn ras, leeftijd en gezondheid, kan uw hond verschillende lange wandelingen nodig hebben, evenals een goed spel van het achtervolgen van de bal en het spelen met interactief speelgoed.

Zoals je ziet, een hond blaffen afleren is niet eenvoudig en er komt veel geduld bij kijken. Echter, als je eenmaal op het punt komt dat het je gaat lukken om je hond minder te laten blaffen ben je een gelukkig mens.

ANDEREN LAZEN OOK:

Ontwormen van een hond

Artrose bij een hond

Oormijt bij je hond

Blaasontsteking bij honden

Oogontsteking bij de hond

Hond stinkt uit zijn bek

Rauw vlees voor de hond

Redenen om een hond te nemen