Bloedende aambeien

Aambeien zijn gezwollen aderen in het laagste gedeelte van uw rectum en anus. Vooral als je poept kun je hier ontzettend last van hebben. Aambeien zijn een van de meest voorkomende oorzaken van rectale bloedingen. Deze bloedende aambeien zijn bijna nooit gevaarlijk en verdwijnen meestal binnen een paar weken weer.

Bloedende aambeien

Bij ernstig bloedende aambeien, die langere tijd blijven bloeden, is het raadzaam je huisarts te raadplegen. De huisarts kan indien nodig in een enkel geval de aambeien ook verwijderen, omdat ze bijvoorbeeld maar niet weg gaan. 

Interne aambeien

Interne aambeien bevinden zich diep in de endeldarm en je kunt ze normaal ook niet zien of voelen. Ze doen over het algemeen geen pijn, omdat je diep in de endeldarm bijna geen pijngevoelige zenuwen hebt. Bloeden kan het enige symptoom van interne aambeien zijn. 

Externe aambeien

Externe aambeien bevinden zich op de huid rond de anus. Op deze plek zijn er veel meer pijngevoelige zenuwen zijn, waardoor deze aambeien veel meer pijn doen. Externe aambeien zijn over het algemeen ook bloedende aambeien. Externe aambeien zijn zeer goed zichtbaar. Vaak zijn ze verzakt in de buurt van de anus. Deze externe bloedende aambeien doen meestal pijn tijdens het poepen. Externe aambeien die verzakt zijn kunnen vaak ook weer op hun plek worden teruggeduwd. Ook kan er zich een bloedstolsel ontwikkelen in een externe aambei waardoor het blauw of paars van kleur wordt. Dit is een vorm van trombose.

Oorzaken aambeien

De ene persoon heeft meer kans op aambeien dan de andere persoon. Een opeenhoping van druk in uw onderste rectum kan de bloedstroom beïnvloeden en de aderen daar laten opzwellen. Er zijn zaken waardoor deze opeenhoping van druk ontstaat:

►Bij zwaarlijvigheid komt er meer druk op je rectum en is er meer kans op aambeien.

►Duwen tijdens de stoelgang kan bloedende aambeien veroorzaken.

►Tijdens de zwangerschap is er ook meer druk en dus ook meer kans op aambeien.

►Als je lang moet staan, bijvoorbeeld tijdens je werk, loop je ook meer risico op aambeien.

►Als je langere tijd constipatie hebt of diarree kun je ook aambeien krijgen.

►Als je veel moet hoesten, niezen of overgeven liggen aambeien ook op de loer.

Aambeien voorkomen

Je kunt zelf best veel doen om aambeien te voorkomen of minder te laten worden of genezen:

►Eet veel vezels. Als je veel vezels binnenkrijgt via plantaardig voedsel zoals fruit, volle granen, noten, bonen en peulvruchten, wordt je ontlasting wat zachter en loop je tijdens de stoelgang minder kans op het krijgen van aambeien.

►Drink veel water. Veel water drinken zorgt er ook voor dat je ontlasting niet te hard is. En hierdoor minder kans op aambeien.

Groenten en fruit eten. Als je veel groenten en fruit eet, die zowel vezels als water bevatten loop je ook minder risico op het krijgen van aambeien. 

►Als je regelmatig doet aan lichaamsbeweging zoals sporten verklein je ook de kans op aambeien. Door sporten en lichaamsbeweging blijft het bloed in je darmen in beweging. 

Wacht niet te lang om naar het toilet te gaan. Als je aandrang hebt om te gaan poepen moet je zo snel mogelijk gaan. 

Aambeien behandelen

Bij de drogist en apotheek zijn zonder doktersrecept allerlei zalfjes en zetpillen verkrijgbaar. Een zalf of een zetpil die de werkende stof lidocaïne bevat zullen plaatselijk verdoven waardoor je stoelgang minder pijnlijk wordt. Ook middelen die zink bevatten helpen goed tegen de pijn en zullen ook de jeuk als gevolg van aambeien verminderen.  Zink verschrompelt in de loop van tijd de aambeien.

Als aambeienzalf niet werkt kan de huisarts je eventueel doorsturen naar de specialist in de poli. Hier kun je de aambeien laten verwijderen. Meest gebruikte methode is het afbinden van de externe aambeien met elastiekjes. De bloedtoevoer van de aambei wordt op deze manier afgesneden. Hierdoor sterft de aambei na een paar dagen af en verschrompelt.

Aambeien kun je ook laten laseren. Hierdoor wordt de bloedtoevoer van de aambeien ook afgesneden en sterven de aambeien op termijn af.