Bacteriele Vaginose

Bacteriële vaginose is een milde infectie van de vagina veroorzaakt door bacteriën. Normaal gesproken zijn er veel “goede” bacteriën en slechts een paar “slechte” bacteriën in de vagina.

Bij vrouwen met bacteriële vaginose is die balans van streek. Er zijn niet genoeg goede bacteriën en te veel slechte bacteriën. Het betreft meestal een mild probleem dat met de juiste behandeling na een paar dagen kan verdwijnen.

Oorzaken bacteriële vaginose

Experts weten niet zeker waardoor de bacteriën in de vagina uit balans raken. Maar bepaalde dingen maken het waarschijnlijker dat het gebeurt. Risico om het te krijgen, is groter als je:

►Meer dan één sekspartner hebt of net een nieuwe sekspartner hebt. Het komt vaker voor bij vrouwen die seksueel actief zijn. Sperma in de vagina verstoort de balans.

►Tijdens het douchen de binnenkant van de vagina met zeep wast. Als je je vagina te grondig wast wordt de balans verstoort.

►Een tampon te lang inhoudt.

►Een spiraaltje plaatst.

►Een seksueel overdraagbare aandoening hebt. (SOA)

Symptomen bacteriële vaginose

Het meest voorkomende symptoom is een stinkende vaginale afscheiding. Het kan grijsachtig wit of geel lijken. Een teken van bacteriële vaginose kan een “visachtige” geur zijn, die na de seks erger kan zijn. Ongeveer de helft van de vrouwen met bacteriële vaginose merkt overigens geen symptomen. Soms is jeuk aan de vagina een symptoom en ook soms kun je pijn bij het plassen ondervinden.

Artsen stellen het vast door te vragen naar de symptomen, een bekkenonderzoek uit te voeren en een monster van de vaginale afscheiding te nemen. Het monster kan worden getest om uit te vinden of je bacteriële vaginose hebt.

Gevolgen

Bacteriële vaginose veroorzaakt meestal geen andere gezondheidsproblemen. Maar in sommige gevallen kan het wel tot ernstige problemen leiden:

►Als je zwanger bent, verhoogt dit het risico op een miskraam, een vroege bevalling of een baarmoederinfectie na de zwangerschap.

►Als je het hebt wanneer je een keizersnede krijgt, heb je meer kans op een bekkeninfectie.

Als je bacteriële vaginose hebt en je bent blootgesteld aan een seksueel overdraagbare aandoening (bijvoorbeeld HIV), is de kans groter dat je de infectie daadwerkelijk oploopt.

Bacteriële vaginose behandelen

Er zijn speciale gels te koop gewoon zonder recept bij de drogisterij of apotheel waarmee u de bacteriële vaginose prima kunt behandelen. Na een paar dagen verdwijnt de vervelende geur uit je vagina en is de balans weer hersteld. Bekende middelen zijn: Multi-Gyn Actigel, Gyno Balance en Balance Activ.

Artsen kunnen ook een antibioticum voorschrijven om bacteriële vaginose te behandelen. Ze komen als pillen die je doorslikt of als een crème of capsules die je in je vagina stopt. Als je zwanger bent, moet u pillen slikken. Bacteriële vaginose verdwijnt meestal binnen 2 of 3 dagen met antibiotica, maar de behandeling duurt 7 dagen. Stop niet met het gebruik van je geneesmiddel alleen omdat je symptomen beter zijn. Zorg ervoor dat je de volledige antibioticakuur neemt. Antibiotica werken meestal goed en hebben weinig bijwerkingen. Maar het innemen ervan kan leiden tot een vaginale schimmelinfectie. Een schimmelinfectie kan jeuk, roodheid en een klonterige, witte afscheiding veroorzaken. Als u deze symptomen heeft, overleg dan met uw arts over wat u moet doen.

Wellicht ook interessant:

Candida behandeling

Vaak moeten plassen