Blaasontsteking

Blaasontsteking oorzaken

Een blaasontsteking is een ontsteking aan het slijmvlies van de blaas door bacteriën. Meestal betreft het bacteriën die leven in de darm en via de plasbuis in de blaas terechtgekomen zijn. Daar ontstaat dan een ontsteking, oftewel de blaasontsteking. Omdat de plasbuis bij vrouwen korter is dan bij mannen, krijgen vrouwen eenvoudiger een blaasontsteking. Tijdens de sex bijvoorbeeld kunnen bacteriën in de plasbuis komen. Dat is de reden waarom vrouwen soms een blaasontsteking na het vrijen krijgen.

Ook kan het voorkomen dat bacteriën vanuit de anus via de huid in de urinebuis terechtkomen.

Herken de symptomen 

Je zult vaker moeten plassen en hebt dan dus een overactieve blaas, maar iedere keer dat je plast komt er minder urine uit. Het plassen is pijnlijk of branderig. De urine kan troebel van kleur zijn of je plast bloed. Pijn in de onderbuik is vaak een bijkomend verschijnsel. Tijdens een blaasontsteking is er geen koorts.

Een op de vijf vrouwen heeft minimaal 1 maal per jaar last blaasontsteking. Mannen hebben er minder vaak last van. Als je arts antibiotica geeft, zorg dan dat je de kuur afmaakt. Drink ondertussen heel veel. Cranberrysap in het bijzonder werkt uitstekend. Mannen krijgen geregeld een blaasontsteking als een opgezwollen prostaatklier de urinestroom verhinderd.

Soortgelijke symptomen kunnen ook ontstaan ten gevolge van bepaalde irritatie, bijvoorbeeld na de sex of door een allergie, een slechte hygiëne of bepaalde geneesmiddelen.

Als de blaasontsteking steeds weer terugkomt met korte tussenpozen spreken we van een chronische blaasontsteking.  

Wat kun je zelf doen aan een blaasontsteking?

  • Veel drinken
  • Het plassen niet uitstellen
  • De blaas helemaal leeg plassen, vooral na het vrijen
  • Warm ondergoed of vitamine C helpen niet tegen een blaasontsteking
  • Als je koorts krijgt of ziek wordt ga dan naar een dokter, dit zou kunnen duiden op een nierbekkenontsteking

Een ongecompliceerde blaasontsteking

Een ongecompliceerde blaasontsteking is niet gevaarlijk en prima te behandelen. Als de dokter de ziekte heeft vastgesteld, kan hij je een antibioticakuur geven. Hierdoor zullen de klachten meestal verdwijnen. 

In enkele gevallen reageert de blaasontsteking niet goed op de gewone behandeling. Een onderliggende ziekte of een afwijking die de uitstroom van urine belemmert, zoals een niersteen, kan hiervan de oorzaak zijn.

Als de behandeling wel aanslaat, kan de blaasontsteking toch weer terugkomen. Men spreekt dan van een recidiverende blaasontsteking.

In beide gevallen moet naar de onderliggende oorzaak worden gezocht en is goede verzorging nodig om te voorkomen dat de blaasontsteking erger wordt.

Nierbekkenontsteking

Komt de infectie omhoog van de blaas naar de hogerliggende urinewegen, dan kan een nierbekkenontsteking ontstaan. Dit is ernstiger dan een gewone blaasontsteking. Je voelt je hierbij echt veel zieker. Er is dan bovendien ook sprake van heftige pijn in een of beide zijden van de rug, net onder de ribben, hoge koorts, koude rillingen en je moet overgeven. De oorzaak van een nierbekkenontsteking kan een slecht behandelde blaasontsteking zijn.

Blaasontsteking tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kan de blaasontsteking effectief behandeld worden met speciale antibiotica die niet schadelijk zijn voor het kind. Vooral gedurende een zwangerschap is een tijdige behandeling belangrijk, omdat er een grotere kans is dat de infectie opstijgt en er zich een nierbekkenontsteking ontwikkelt.

Is een blaasontsteking besmettelijk?

Een blaasontsteking is gelukkig niet besmettelijk. Daar hoef je je geen zorgen over te maken.


Blaasontsteking verdwijnt zeer snel met: