Bloedend Tandvlees

Zie je bloed bij het bijten van appels? Spuug je bloed na het tandenpoetsen? Of heb je een metaalachtige smaak in je mond? Dit kunnen allemaal signalen zijn voor ontsteking van uw tandvlees. Lees gauw verder waarom het belangrijk is om bloedend tandvlees te behandelen.

Bloedend Tandvlees

Bloedend tandvlees is een ernstig waarschuwingssignaal voor je lichaam. Bloedend tandvlees wordt in professionele kringen aangeduid als parodontitis. Als je regelmatig bloedend tandvlees constateert, is een bezoek aan je tandarts aan te raden.

Oorzaken van bloedend tandvlees?

Zoals met alle ontstekingen probeert je lichaam zelf actief te worden. Door de bloedstroom naar het getroffen gebied te vergroten, probeert je lichaam de bacteriën weg te spoelen.

Een tandvleesontsteking manifesteert zich bijvoorbeeld door:

►rood worden

►zwelling

►pijn

Bij een tandvleesontsteking zwelt het tandvlees op. Daardoor kan het een dieprode kleur aannemen door de bloedvaten te verwijden en gevoelig te reageren bij het tandenpoetsen of bijten.

De oorzaken van bloedend tandvlees zijn:

►Gebrek aan mondhygiëne. De meest voorkomende oorzaak van bloedend tandvlees en parodontitis is een gebrek aan mondhygiëne. Als gevolg hiervan kunnen bacteriën zich in de loop van de tijd verspreiden naar uw tandvlees en het parodontium.

►Hormonale veranderingen (zwangerschap). Hormonale veranderingen in je lichaam tijdens de zwangerschap veroorzaken dat je lichaam gemakkelijker reageert op bacteriële plaque. De plaque leidt sneller tot irritatie en zorgt ervoor dat het tandvlees sneller bloedt. Een professionele tandenreiniging en de controle van je tanden aan het begin van een zwangerschap kan dit goed voorkomen.

►Druk (bij uitstekende vullingen of bij kunstgebit). Vullingen die voorbij de tandgrenzen zijn geplaatst, drukken op uw tandvlees. Dit gebeurt vaak met amalgaamvullingen. De permanente druk van de uitstekende rand van de vulling irriteert het tandvlees. Het begint op een bepaald moment te bloeden. Hetzelfde geldt voor een kunstgebit: te hoge drukbelasting van een kunstgebit irriteert het tandvlees en dat gaat ontsteken.

 Wat doen tegen bloedend tandvlees?

Bloeden tandvlees kun je het beste voorkomen of behandelen door:

►Regelmatig poetsen en goede mondhygiëne

►Poets bij voorkeur met een elektrische tandenborstel

►Gebruik flosdraad en tandenstokers voor het reinigen van je gebit

►Eet gezond

►Regelmatige controles bij je tandarts

►Eén tot twee keer per jaar professionele tandenreiniging bij de mondhygienist

►Risicofactoren zoals roken minimaliseren

De beste bescherming tegen bloedend tandvlees is dus om het te voorkomen. Degenen die hun tanden regelmatig en netjes ‘s morgens en’ s avonds poetsen, beschermen zichzelf effectief tegen parodontitis. Regelmatige controles met uw tandarts zijn ook onderdeel van de preventie. Tandartsen raden ook één tot twee keer per jaar aan om je tanden professioneel te reinigen. Daarmee kun je een hoop ellende voorkomen.

Patiënten die lijden aan ziekten met een permanent verzwakt immuunsysteem, zoals tumoren, HIV of zelfs diabetes behoren tot een aparte risicogroep. Als de bacteriën de overhand krijgen in je mond als gevolg van het gebrek aan mondhygiëne, ontwikkelen zich verschillende ziekten in de mond. Zelfs ook hart- en vaatziekten kunnen worden veroorzaakt als gevolg van een gebrek aan mondhygiëne. Bovendien vergroot tandvleesontsteking ook de kans op longontsteking, kanker, COPD , reuma en dementie. Concluderend kunnen we zeggen dat dit serieuze ziektes zijn en dat dit bovendien het belang aangeeft van een gezond tandvlees.

Bloedend Tandvlees

WELLICHT OOK INTERESSANT:

Aften behandelen

Gevoelige tanden

Kiespijn verhelpen

Tandvleesontsteking en roken

Tandenknarsen. Hoe voorkomen?