Bloedneus Stelpen

Een bloedneus stelpen is niet moeilijk maar je moet er wel voor zorgen dat je het goed doet. Kijk goed naar onderstaande tips om een bloedneus te stoppen.


Je bloedneus stelpen door je hoofd te kantelen

Ga rechtop zitten en kantel je hoofd iets naar voren. Kantel je hoofd niet naar achteren. Dit kan ervoor zorgen dat bloed langs de achterkant van je keel stroomt en je het moet doorslikken. Doorgeslikt bloed kan je maag irriteren en braken veroorzaken. En braken kan het bloeden verergeren of ervoor zorgen dat het opnieuw begint. Spuug al het bloed uit dat zich in je mond en keel verzamelt in plaats van het door te slikken.

Neus dichtknijpen om het bloeden van je neus te stoppen

Gebruik je duim en wijsvinger om het zachte gedeelte van je neus stevig dicht te knijpen. De neus bestaat uit een hard, benig deel en een zachter deel van kraakbeen. Neusbloedingen komen meestal voor in het zachte deel van de neus. Het spuiten van de neus met een medicinale neusspray voordat u druk uitoefent, kan helpen bij het stoppen van een bloedneus. Je zult vervolgens door je mond moeten ademen.

IJs aanbrengen op je neus

Breng ijs aan op je neus en wangen. Koude temperaturen vernauwen je bloedvaten en helpt het bloeden te stoppen. Blijf tien minuten knijpen. Gebruik een klok om te timen. Het kan een lange tijd lijken. Weersta de drang om na een paar minuten te gluren om te zien of je neus is gestopt met bloeden. Controleer of uw neus na 10 minuten nog steeds aan het bloeden is. Als dat zo is, houd het dan nog 10 minuten vast. De meeste bloedneuzen stoppen na 10 tot 20 minuten directe druk.

Rust na een bloedneus

Zoals je hebt gelezen is een bloedneus stelpen niet eenvoudig. Als het je tocht gelukt is het bloeden te stoppen rust je een paar uur goed uit om alles goed te laten herstellen.

Oorzaak spontane bloedneus

De neus is een deel van het lichaam dat rijk is aan bloedvaten en bevindt zich in een kwetsbare positie die uitsteekt op het gezicht.  Het bloeden in je neus kan heel heftig zijn, of gewoon een kleine bloeding. Neusbloedingen kunnen spontaan optreden wanneer de neusslijmvliezen uitdrogen en barsten. Dit komt vaak voor in droge klimaten of tijdens de wintermaanden wanneer de lucht droog en warm is van de verwarming in je huis. Mensen zijn vatbaarder voor een bloedneus als ze medicijnen gebruiken die bloedstollingen voorkomen of een ontstekingsremmende medicijnen gebruiken.

De volgende zaken zijn risicofactoren om een spontane bloedneus te krijgen:

►Infectie in de neus

►Klap op de neus

►Neuspeuteren

►Hypertensie (hoge bloeddruk)

►Gebruik van bloedverdunnende medicijnen

►Als je veel alcohol gebruikt

►Minder vaak voorkomende oorzaken van bloedneuzen zijn bepaalde tumoren en erfelijke bloedingsproblemen

►Hormonale veranderingen tijdens je zwangerschap kunnen het risico op bloedneus verhogen.

Voorzichtigheid is dus geboden inzake een bloedneus. Het kan een zeer vervelende kwaal zijn.  


Wellicht ook interessant:

Welke soorten bloedneus zijn er?

Kiespijn verhelpen