Brandend Maagzuur

Er is niets wat een maaltijd meer verpest dan brandend maagzuur. Het ongemakkelijke branderig gevoel – dat optreedt wanneer de inhoud van de maag weer in de slokdarm terechtkomt – treft minstens één keer per maand meer dan 80% van de mensen. En 20% van de mensen heeft zelfs elke dag last van brandend maagzuur.

Brandend Maagzuur Zantac

Brandend maagzuur wordt veroorzaakt door het terugstromen van zure maaginhoud naar de slokdarm. Het zuur in je maag heeft een belangrijke functie bij het verteren van je voedsel.

Oorzaken brandend maagzuur

De volgende zaken bevorderen het branden van het maagzuur:

►Roken

►Zwangerschap

►Overgewicht

►Verstopping

►Luie maag

►Breuk in je middenrif

►Ouderdom

Wat doen tegen brandend maagzuur?

Er is gelukkig veel dat je zelf kunt doen om brandend maagzuur te bestrijden. Hoewel er ook medicijnen tegen brandend maagzuur verkrijgbaar zijn, kunnen huismiddeltjes je ook helpen om broodnodige verlichting te krijgen. Of je nu te veel hebt gegeten in een pittig gerecht of te veel vettig voedsel hebt gegeten, deze huismiddeltjes voor pijnlijke maagzuursymptomen kunnen helpen om het branden te kalmeren en je buik tot rust te brengen.

►Kauwgom eten. Als je na de maaltijd voor een half uur op kauwgum kauwt wordt de aanmaak van speeksel gestimuleerd. Door de grotere hoeveelheid speeksel wordt zuur wat zich in
de darm ophoopt sneller weggespoeld en dus gezuiverd.

►Bakpoeder gebruiken. Veel mensen hebben baat bij het innemen van bakpoeder. Bakpoeder bevat natriumbicarbonaat wat in combinatie met water de maag zuivert. 1 theelepel bakpoeder mengen met een glas water kan meteen effect bieden tegen brandend maagzuur. Als je echt heel vaak brandend maagzuur hebt is bakpoeder een mindere oplossing aangezien het dan juist weer bijwerkingen met zich meebrengt zoals misselijkheid.

►Alhoewel niet wetenschappelijk bewezen kan het eten van drop ook het maagzuur afremmen. Pas echter wel op want het eten van drop verhoogt de bloeddruk enorm.

►Drink Aloë Vera sap. Een half glas Aloë Vera sap vlak voor de maaltijd kan ervoor zorgen dat je geen last hebt van brandend maagzuur. Pas echter wel op want Aloë Vera werkt ook laxerend.

►Slaap op je linkerzij. Als je ‘s nachts veel last hebt van maagzuur branden is het handig te kijken naar je slaappositie. Wetenschappelijk is bewezen dat slapen op je linkerzij minder kans op maagzuur geeft. Als je toch liever op je rug slaapt kan je ook je bovenlichaam iets opliften door een kussen eronder te plaatsen. Het zuur heeft op die manier weinig kans om naar boven te komen.

►Drink een lekkere kop thee. Thee heeft een kalmerende werking die ervoor zorgt dat je even kunt relaxen en het kalmeert ook de maag. Muntthee, kamillethee en zoethoutthee zijn hiervoor het meest geschikt.

Zoals je ziet zijn er genoeg middeltjes die je kan proberen bij maagzuur voordat je naar de daarvoor dienende medicijnen grijpt. Probeer het eens uit. Medicijnen halen kan je altijd nog.

Brandend Maagzuur Zantac

WELLICHT OOK INTERESSANT:

Maagzuur, tips uit grootmoeders tijd

Vaak moeten plassen