Gevoelige Tanden

Koud of warm eten en drinken, zoete snoepjes, zelfs een koude wind tegen je tanden kan ervoor zorgen dat je pijn voelt aan je parelwitte tanden. In de meeste gevallen zijn tanden gevoelig omdat hun beschermende buitenste lagen zijn weggesleten. Dat ontmaskert alle kleine buisjes met gevoelige zenuwuiteinden er doorheen.


Heb je last van gevoelige tanden? Probeer deze zes tips om de pijn te verzachten.

Gebruik tandpasta gemaakt voor gevoelige tanden

Verschillende merken tandpasta op de markt zijn ontworpen om mensen met gevoelige tanden te helpen. Sommige tandpasta’s bevatten een actief ingrediënt dat kaliumnitraat wordt genoemd en dat helpt bij het blokkeren van de pijn. Het is belangrijk dat je tandpasta voor gevoelige tanden voor langere tijd gebruikt. Alleen dan werkt het optimaal.

Verander je manier van poetsen

Als je geen zachte tandenborstel gebruikt, als je je tanden te hard schrobt, doe je geen plezier aan je gevoelige tanden. Hard borstelen met een te harde tandenborstel kan het glazuur daadwerkelijk wegslijten, waardoor de gevoeligheid in uw tanden toeneemt.

Vermijd bepaald voedsel en drankjes

Blootstelling aan rode wijn, limonade met koolzuur, vruchtensappen en zure voedingsmiddelen, zoals sinaasappels, citroenen en augurken, kan uw glazuur voortdurend aantasten. Beperk deze voedingsmiddelen en dranken en probeer ongeveer 20 minuten te poetsen na het eten. Zelfs als je tanden nog niet gevoelig zijn, is het een goed idee voorzichtig te zijn met het consumeren van deze voedingsmiddelen en dranken, omdat het verlies van glazuur anders niet te vermijden is.

Vraag uw tandarts naar een behandeling met fluoride lak

Het middel wordt aangebracht door een tandarts of mondhygiënist op de tanden. Fluoride lak wordt vaak gebruikt bij kinderen om de tanden te beschermen tegen verval. Het is aangetoond dat de lak ook de gevoeligheid van de tanden vermindert bij mensen met een overdreven gevoelige tanden.

Stop met tandenknarsen

Als je je tanden knarst als je gespannen bent, zou je het glazuur aan kunnen tasten en jezelf een gevoeligheidsprobleem kunnen geven. Je realiseert je misschien niet eens dat je je tanden aan het knarsen bent. Vaak doen mensen het alleen terwijl ze slapen, maar onverklaarbare kaakpijn of hoofdpijn kan een aanwijzing zijn. Als je je tanden knarst, probeer dan ‘s nachts een gebitsbeschermer of verander je slaaphouding.

Behandel terugtrekkend tandvlees

Normaal gesproken wordt de wortel van uw tand bedekt door uw tandvlees. Maar als je wat last hebt van tandvleesontsteking, veroorzaakt door tandvleesaandoeningen of zelfs hard borstelen, dan zal de wortel worden blootgelegd en kan je glazuurlaag worden weggesleten. Als je verkeerd poetst en dat veroorzaakt het terugtrekkende tandvlees, moet je de manier van poetsen veranderen.


Wellicht ook interessant:

Tandvleesontsteking

Kiespijn verhelpen

Hoe kun je tandenknarsen voorkomen?