Haaruitval

Mannen hebben meer kans om hun haar te verliezen dan vrouwen.  Maar dunner wordend haar en haaruitval komen ook veel voor bij vrouwen.Redenen kunnen variëren van een simpel vitaminetekort tot een onderliggende gezondheidstoestand. In veel gevallen zijn er manieren om zowel mannelijk als vrouwelijk haarverlies te behandelen. Eigenlijk hangt alles af van de oorzaak.

Oorzaken van haaruitval

Hier zijn enkele veelvoorkomende en niet zo veel voorkomende oorzaken waarom je haar kan uitvallen:

►Fysieke stress. Elke vorm van fysieke stress , een auto-ongeluk of een ernstige ziekte, of zelfs een simpele griep kan tijdelijk haarverlies veroorzaken. Als je lichaam herstelt zal de haaruitval over het algemeen ook stoppen.

►Zwangerschap. Tijdens je zwangerschap kun je haaruitval krijgen. Echter, vaker komt haaruitval voor vlak na de bevalling. Ook in dit geval zal het haar zich vanzelf binnen een paar maanden weer herstellen. Net zoals veranderingen in het zwangerschapshormoon haarverlies kunnen veroorzaken, kan je ook haarverlies krijgen door te stoppen met de anticonceptiepil of te veranderen van pil.

►Teveel vitamine A. Als je teveel supplementen slikt of medicijnen die vitamine A bevatten kan er in je lichaam een overschot aan vitamine A ontstaan. Een van de gevolgen is dat je haar kan gaan uitvallen. Stop je met het overdadig innemen van vitamine A, dan gaat je haar ook weer normaal groeien. Dus slik je supplementen of medicijnen, kijk even naar de hoeveelheid vitamine A dat er in zit.

►Gebrek aan eiwit. Als je voor een wat langere tijd (2 a 3 maanden) via je eten niet genoeg eiwitten binnenkrijgt kun je haaruitval krijgen. Je kunt deze haaruitval tegengaan door eiwitrijk voedsel te eten. Natuurlijke eiwitten kun je bijvoorbeeld vinden in vis, vlees of eieren. Je zult zien dat als je je menu aanpast je haaruitval ook snel weer zal stoppen.

►Mannelijke kaalheid Ongeveer twee van de drie mannen ervaren haarverlies op de leeftijd van 60 jaar, en meestal is dit te wijten aan mannelijke kaalheid. Dit type haaruitval, veroorzaakt door een combinatie van genen en mannelijke geslachtshormonen, volgt meestal een klassiek patroon waarbij het haar zich terugtrekt aan de slapen en een M-vormige haarlijn achterlaat. Wat kun je hier tegen doen? Er zijn lotions verkrijgbaar die de stof minoxidil bevatten en haarverlies kunnen stoppen of zelfs haar weer kunnen laten groeien. Een haartransplantatie is bij deze vorm van haaruitval ook een optie.

►Androgene of androgenetische alopecia genoemd, is eigenlijk de vrouwelijke versie van mannelijke kaalheid. Ook hier speelt erfelijkheid een rol. In tegenstelling tot mannen, hebben vrouwen niet de neiging om een ​​terugwijkende haarlijn te krijgen, maar krijgen ze heel veel dunner haar. Ook hier helpen lotions met minoxidil.

►Hoewel het minder vaak voorkomt dan bij fysieke stress, kan emotionele stress ook haaruitval veroorzaken. Ben je aan het rouwen om een overledene, zit je midden in een echtscheiding of heb je problemen op je werk, dan zou het zomaar kunnen dat je haarverlies daardoor wordt veroorzaakt.

►Bijna één op de tien vrouwen tussen de 20 tot 49 jaar lijdt weleens aan bloedarmoede door een ijzertekort, wat een oorzaak van haarverlies kan zijn. Uw huisarts zal een bloedtest doen om zeker te bepalen of u dit type bloedarmoede heeft. Het innemen van een simpel ijzersupplement zou het probleem van het haarverlies moeten verhelpen. Naast haaruitval kun je van bloedarmoede ook vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, bleke huid en koude handen en voeten krijgen. 

►Tekort aan vitamine B kan ook haaruitval veroorzaken. Het vitamine B peil kun je aanvullen door vis, vlees, zetmeelrijke groenten en niet-citrusvruchten te eten.

►Antidepressiva en bloedverdunners kunnen haarverlies bevorderen. Veelal gebeurt dit bij bloedverdunners en bloeddrukmiddelen die bekend staan ​​als bètablokkers. Andere geneesmiddelen die haaruitval kunnen veroorzaken, zijn reumamedicijnen, lithium (voor bipolaire stoornis), niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAID’s), waaronder ibuprofen en antidepressiva.

►Teveel stylen van je haar. Krachtige styling en haar behandelingen in de loop van der tijd kunnen ervoor zorgen dat je haar uitvalt.
Voorbeelden van extreme styling zijn strakke vlechten.

►Als je anabole steroïden of vergelijkbare supplementen gebruikt om spiermassa op te bouwen zou je je haar kunnen verliezen. Haarverlies stopt onmiddellijk als je stopt met de anabolen of de supplementen. 

Zoals je ziet zijn er veel oorzaken te bedenken van haarverlies en is het meestal heel simpel op te lossen. Blijft het haarverlies toch doorgaan dan is het wellicht handig een huisarts te raadplegen.


Wellicht ook interessant:

Jeukende hoofdhuid

Jeukende ogen