Hartkloppingen

Hartkloppingen geven je het gevoel dat je hart te hard of te snel klopt, of soms ook een slag overslaat. Je kunt hartkloppingen opmerken in je borst, keel of nek.

Hartkloppingen-Ad

Ze kunnen zeer hinderlijk of beangstigend zijn. Ze zijn echter meestal niet ernstig of schadelijk en gaan vaak vanzelf weer weg. Over het algemeen worden ze veroorzaakt door stress en angst, of omdat je te veel cafeïne, nicotine of alcohol hebt gebruikt. Ze kunnen ook voorkomen als je zwanger bent.

Alleen in zeer zeldzame gevallen kunnen hartkloppingen een teken zijn van een ernstigere hartaandoening.  Als onregelmatige hartslag samengaat met een van de onderste zaken is medische hulp wel meteen vereist:

►Kortademigheid

►Duizeligheid

►Pijn op de borst

►Neiging tot flauwvallen

Overige oorzaken hartkloppingen

Veel voorkomende oorzaken zijn:

►Sterke emoties zoals angst, of stress. Ze komen vaak voor tijdens paniekaanvallen.

►Zware fysieke activiteit

►Cafeïne, nicotine, alcohol of drugs zoals cocaïne en amfetaminen

►Medische aandoeningen, waaronder schildklieraandoeningen, een lage bloedsuikerspiegel, bloedarmoede, lage bloeddruk, koorts en uitdroging

►Hormonale veranderingen tijdens de menstruatie, zwangerschap of vlak voor de menopauze. Hartkloppingen tijdens de zwangerschap kunnen duiden op bloedarmoede.

►Bepaalde medicijnen, waaronder dieetpillen, astma-inhalatoren en geneesmiddelen die worden gebruikt om een trage schildklier te behandelen.

►Sommige kruiden- en voedingssupplementen veroorzaken hartkloppingen

►Sommige mensen hebben hartkloppingen na zware maaltijden rijk aan koolhydraten, suiker of vet.

Zelf behandelen van hartkloppingen

►Verlichten van angst en stress. Ontspanningsoefeningen bijvoorbeeld door yoga, Tai Chi, aromatherapie

►Stoppen met bepaalde voedingsmiddelen, dranken en andere stoffen zoals, alcohol, nicotine, cafeïne of drugs

►Medicijnen vermijden die als stimulerende middelen werken. Bijvoorbeeld, hoest- en verkoudheid medicijnen, bepaalde kruiden- en voedingssupplementen

Als zelfbehandeling niet helpt

Indien veranderingen in levensstijl niet helpen, kun je medicijnen voorgeschreven krijgen door je huisarts. Als je arts een reden voor je hartkloppingen vindt, zal hij zich concentreren op het behandelen van die reden. Soms kan een bloedtest uw arts helpen de oorzaak van je hartkloppingen te achterhalen.

Andere veel voorkomende tests zijn onder meer:

►Elektrocardiogram (EKG). Hierbij registreert de test de elektrische signalen van je hart en kunnen ze ongebruikelijke hartritmes vinden.

►Hart-monitoring: je draagt hierbij ​​een monitor op je borst. Het registreert continu de elektrische signalen van je hart gedurende 24 tot 48 uur. Deze test kan ritmeverschillen identificeren die niet werden opgepikt tijdens een ECG.

►Echocardiogram: dit is een echo van je hart. Het biedt gedetailleerde informatie over de structuur en functie ervan.

►Indien nodig kan je arts je doorverwijzen naar een cardioloog voor meer tests of behandeling.

Hartkloppingen-Ad

WELLICHT OOK INTERESSANT:

IJzertekort

Nachtzweten