Een ingegroeide nagel ontstaat wanneer de rand van uw nagel buigt en in de omliggende huid groeit. Dit kan pijn, roodheid en zwelling veroorzaken. De aandoening komt heel vaak voor bij zowel mannen als vrouwen. Het komt het meest voor bij de grote teen.

ingegroeide nagel

Oorzaken ingegroeide nagel

Veelvoorkomende oorzaken van ingegroeide (teen)nagels zijn:

►Als je je teen stoot kan een ingegroeide teennagel ontstaan

►Schoenen dragen die te strak zijn

►Je nagels te kort knippen

►Je teennagels schuin afknippen

Om infectie te voorkomen, is het belangrijk om ingegroeide teennagels te behandelen zodra ze zich voordoen. Minder ernstige gevallen hebben slechts een minimale behandeling nodig met huismiddeltjes. Ernstige gevallen kunnen chirurgisch ingrijpen vereisen.

Remedies voor een ingegroeide nagel

Hier zijn 10 gebruikelijke ingegroeide teennagelremedies.

►Weken in warm zeepsop. Door de aangetaste nagel te weken, kan zwelling verminderen en pijn verlichten. U kunt drie keer per dag maximaal 20 minuten per keer genieten van uw nagel in warm zeepsop.

►Weken in appelcider azijn. Apple cider azijn is een oude oplossing voor veel zaken, inclusief ingegroeide (teen)nagels. Appelcider azijn heeft een ontstekingsremmende en pijnstillende werking. Om deze remedie uit te proberen, bereidt u een bak met warm water in combinatie met ¼ kopje appelcider azijn. Laat de aangetaste nagel dagelijks maximaal 20 minuten weken. Droog je voet grondig na het weken.

►Draag comfortabele schoenen en sokken. Schoenen en sokken die te strak zitten, kunnen je tenen laten beknellen. Dit wordt beschouwd als een belangrijke oorzaak van ingegroeide teennagels. Om te voorkomen dat een ingegroeide teennagel zich ontwikkelt of verergert, draag je schoenen en sokken of kousen die passen, maar laat je nog steeds voldoende ruimte over.

►Gebruik een vrij verkrijgbare pijnstiller zoals Ibuprofen om de pijn en de eventuele ontsteking te verminderen.

►Gebruik een teenbeschermer. Een teenbeschermer zorgt voor een dempende barrière voor ingegroeide teennagels. Teenbeschermers zijn beschikbaar als ringen die rond het aangetaste gebied passen of als een bedekking voor de hele teen. Sommige merken teenbeschermers, zoals Dr. Scholl’s, worden tevens geleverd met een gel met medicinale werking om teennagels te verzachten. Gebruik de teenbeschermer zoals voorgeschreven tot de ingegroeide teennagel verdwenen is.

►Probeer een teenbeugel. Teenbeugels zijn meestal gemaakt van dun, klevend, composiet materiaal en zijn vastgelijmd aan de bovenkant van uw teen. Ze zijn bedoeld om je huid te beschermen tegen een scherpe, ingegroeide nagel en de nagelranden op te tillen terwijl je nagel groeit. Teenbeugels kun je bij de apotheek kopen.

►Laat je nagel verwijderen. Als een ingegroeide teennagel niet verbetert met huismiddeltjes, kan een gedeeltelijke of volledige verwijdering van de nagel nodig zijn. Met een plaatselijke verdoving kan een arts een deel van de nagelgrens, het onderliggende nagelbed of een deel van de middelste groeischijf verwijderen.

Wanneer naar de dokter met een ingegroeide nagel?

Je zou je huisarts moeten raadplegen als:

►De pijn en zwelling ernstig zijn.

►Thuismiddeltjes  de conditie van de ingegroeide nagel niet verbeteren.

►Je een allergische huidreactie heb op een van de huismiddelen.

►Je vragen hebt over hoe je voor een ingegroeide teennagel moet zorgen.

De meeste ingegroeide (teen)nagels zijn niet ernstig. Ze zouden binnen een week moeten verbeteren zonder permanente schade aan te richten. Onbehandelde ingegroeide (teen)nagels kunnen ernstige pijn en infecties veroorzaken. Het komt vaak voor dat ingegroeide teennagels terugkomen, vooral als u geen actie onderneemt om ze te voorkomen.

ingegroeide nagel

Wellicht ook interessant:

Schimmelnagel behandelen

Voetschimmel behandelen

Hoe voorkom je kalknagels?

Jicht komt veel voor in de voet