Jeugdpuistjes

“Acne vulgaris” is de latijnse en medische naam voor jeugdpuistjes. Acne komt met name voor op die gebieden van het menselijk lichaam waar zich veel talgkliertjes bevinden: op het gezicht, op de schouders en op de rug. Jeugdpuistjes zullen zich echter meestal in het gezicht bevinden.


Het begint rond het 12e jaar en verdwijnt rond het 20e levensjaar. Het is in de basis een onschuldige en meestal vanzelf weer genezende huidaandoening. Deze huidaandoening, die echt bijna iedere persoon in meer of mindere mate doormaakt tijdens de puberteit, wordt veroorzaakt door een verstopping van de uitvoergang van talgkliertjes. Deze kan worden opgevolgd door een ontsteking. Soms heeft een mens slecht enkele puistjes, maar er bestaan ook ernstigere verschijningsvormen.

Welke factoren hebben invloed op het ontstaan of verergeren van jeugdpuistjes?

Hoe komt het nu toch dat de ene persoon veel last heeft van acne en de ander nauwelijks? Dit komt o.a. door erfelijke aanleg en leeftijd. Daarnaast is er nog een aantal andere factoren dat acne kan beïnvloeden.

►Aanleg. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat acne te maken heeft met erfelijke aanleg. De kans dat iemand jeugdpuistjes krijgt is iets groter wanneer één of beide ouders veel last van acne heeft gehad. Blanke mensen hebben vaker last van acne dan mensen met een gekleurde huid.

Leeftijd. Kinderen die zich in de puberteit bevinden zijn het meest gevoelig voor jeugdpuistjes. Dit komt doordat in deze levensfase onder invloed van hormonen de productie van talg en dode huidcellen toeneemt. Rond het 20e levensjaar zijn de klachten meestal weer verdwenen.

Afsluiting van de huid. Acne ontstaat makkelijk onder een afgesloten huid. Brommerhelmen, sportbandjes en make-up zijn hier bekende voorbeelden van.

Medicijnen. Prednisol en sommige medicijnen tegen epilepsie kunnen acne verergeren. Ook hormoon-cremes (bijvoorbeeld hydrocortison en triamcinolon) kunnen ervoor zorgen dat je meer jeugdpuistjes hebt.

Menstruatie en zwangerschap. Voor de menstruatie en gedurende de zwangerschap vinden sterke hormoon-schommelingen plaats. Dit kan een toename van acne veroorzaken.

Chemische stoffen. Bepaalde chemische stoffen, zoals oliën en vetten, kunnen al aanwezige jeugdpuistjes verergeren. In de meeste gevallen komen mensen met deze stoffen in aanraking tijdens hun werk. De vette lucht in een cafetaria is een alom bekend voorbeeld.

Bestrijding van jeugdpuistjes

Acne is in 1e instantie prima zelf te behandelen. Om acne en de kans op littekens te verminderen, is er een aantal dingen die je kunt doen, maar ook een aantal dingen die je beslist niet moet doen.

Wel doen:

►Huid voorzichtig reinigen. Je kunt de aangedane plaatsen het beste twee keer per dag met lauw water wassen. Eventueel kan je daarbij een zeepvrij reinigingsmiddel gebruiken. Na het wassen dep je de huid met een handdoek droog.

►Oppassen met make-up en gezichtscrèmes. Cosmetica kan de vorming van jeugdpuistjes bevorderen. Dat is vooral het geval bij producten op vetbasis. Als je jezelf wilt opmaken, kan je het beste cosmetica op waterbasis gebruiken. ’s Avonds haal je dit er dan met lauw water voorzichtig af.

►Invloed van acne tijdig herkennen. Als je merkt dat je gebukt gaat onder de acne, kun je een afspraak maken bij de huisarts. Het is belangrijk om verlies van zelfvertrouwen en dergelijke in de kiem te smoren, omdat anders een neerwaartse spiraal kan ontstaan, waardoor je steeds dieper in de put terechtkomt. Zo kunnen mensen ‘acne vermijdingsgedrag’ gaan vertonen; ze gaan niet meer naar feestjes of het strand uit onzekerheid door de jeugdpuistjes. Mocht dit langdurig zijn en je sociale leven ernstig beperken, dan kan dit een goede reden zijn om de huisarts te bezoeken.

►Behandelen. Bij de drogist en de apotheek zijn vele middelen tegen acne verkrijgbaar. De enige van deze vrij verkrijgbare middelen die helpen en worden aangeraden bevatten benzoylperoxide. Bekijk daarom voordat je een middel koopt, eerst het etiket of dit werkzame bestanddeel erin zit. Benzoylperoxide vermindert de vorming van plakken oude huidcellen en heeft eveneens een remmende werking op de bacterie die een rol speelt in het ontstaan van acne. Het middel is pas na vier tot acht weken werkzaam. In het begin kan de acne er door verergeren of kan je last krijgen van een geïrriteerde huid. De acne gaat niet sneller weg wanneer je het middel extra veel of extra vaak gebruikt. Integendeel zelfs, de acne kan hierdoor verergeren.

Niet doen:

►Uitknijpen. Het heeft geen nut om de mee-eters of de puistjes uit te knijpen of open te maken. In de meeste gevallen wordt de situatie zelfs erger omdat door de uitgeoefende druk ontsteking zich verder uitbreidt.

►Schuren of scrubben. Deze handelingen maken de acne eerder erger dan dat ze hem voorkomen of verminderen.

Jeugdpuistjes voorkomen

Je voeding speelt een voorname rol bij het ontstaan van jeugdpuistjes. Uit een recent onderzoek naar de oorzaak van acne is naar voren gekomen dat je een aantal producten beter kunt laten staan als je een mooie zuivere huid wilt.

In een onderzoek uit 2009 werden mensen onderzocht uit Papoea Nieuw Guinea die alleen maar natuurlijke producten eten. Zij blijken nooit puistjes te krijgen en gebruikten ook nooit middelen om ze te voorkomen. Hetzelfde was het geval bij indianen uit Paraguay. De onderzoekers hebben zich daarom gericht op de verschillen in voeding tussen deze volken en die van de Westerse wereld en zijn hiermee verder gegaan in het vervolg van hun research naar puistjes.

Jeugdpuistjes kunnen dus onder andere worden voorkomen door goed op te letten wat je eet. Alcohol, cafeïne, sigaretten, kruiden en voedsel met jodium zoals schelpdieren kun je beter links laten liggen. Deze producten bevorderen de aanmaak van talg en dat is de reden dat je een vettere huid krijgt.

Bovendien is het van groot belang dat je je iedere dag een douche neemt, schone en gewassen kleren draagt en je beddengoed regelmatig verschoont. Puistjes kunnen ook beginnen door stress, zorg er in dit geval voor dat je voldoende ontspanning en nachtrust hebt. Ook schommelingen in de hormoonhuishouding kunnen puistjes veroorzaken. Zorg voor een regelmatig gebruik van de anticonceptie-pil of vraag de huisarts naar een andere anticonceptie-pil als je erg veel last van jeugdpuistjes hebt.


WELLICHT OOK INTERESSANT:

Onderhuidse puisten

Tips om puisten te voorkomen