Jeukende-hoofdhuid
Jeukende hoofdhuid; vervelend, maar het overkomt iedereen wel eens. Je kunt de jeukende hoofdhuid natuurlijk gewoon krabben, maar je voelt je er vaak niet echt gemakkelijk bij. Een jeukende hoofdhuid komt meer voor bij volwassenen dan bij kinderen. Meestal wordt een jeuk op de hoofdhuid veroorzaakt door een (over)gevoelige huid op het hoofd. Deze (over)gevoeligheid kan ook weer verschillende oorzaken hebben. Soms komt een jeukende hoofdhuid plotseling opzetten en verdwijnt ook weer snel.Soms vanzelf of met een minimale handeling; bijvoorbeeld het gebruik van een andere shampoo.
Een jeukende hoofdhuid komt meer voor bij volwassenen dan bij kinderen. Meestal wordt een jeuk op de hoofdhuid veroorzaakt door een (over)gevoelige huid op het hoofd. Deze (over)gevoeligheid kan ook weer verschillende oorzaken hebben. Soms komt een jeukende hoofdhuid plotseling opzetten en verdwijnt ook weer snel.Soms vanzelf of met een minimale handeling; bijvoorbeeld het gebruik van een andere shampoo.

Het is goed te weten waar de jeuk vandaan komt, zodat je ook een juiste aanpak van de jeuk kunt kiezen. Meestal is het onschuldig, maar er zijn oorzaken van een jeukende hoofdhuid waarmee je beter even langs de huisarts kunt gaan. We bespreken hieronder de meest voorkomende oorzaken van een jeukende hoofdhuid.

Roos als oorzaak van een jeukende hoofdhuid

Roos is een veelvoorkomend probleem wat een jeukende hoofdhuid kan veroorzaken. Roos is een vorm van eczeem. Roos geeft witte schilfers die in het haar en vaak op op (donkere) kleding goed zichtbaar is.

De witte schilfertjes zijn oude huidcellen die loslaten van de hoofdhuid. Normaal gesproken duurt het vernieuwen van de huidcellen op het hoofd zo’n 3 weken. Bij een verstoring kan dit proces versnellen, waardoor er meer schilfers ontstaan die je terugziet als roos. Gelukkig is de oplossing bij roos eenvoudig. Er zijn prima anti-roosshampoos verkrijgbaar die een eind maken aan de jeuk op je hoofdhuid.

Luizen als oorzaak van een jeukende hoofdhuid

De gruwel van iedere ouder, luizen. Helaas komen luizen vaak voor, met name bij schoolgaande kinderen of kinderen die een kinderdagverblijf bezoeken. Ook volwassenen kunnen luizen krijgen. Door jassen dicht naast elkaar aan een kapstok of hoofden dicht bij elkaar, kunnen luizen van de ene persoon naar de andere overstappen. Luizen kruipen langzaam over het hoofd, het haar en de haarwortels. Dat kriebelt en veroorzaakt een jeukende hoofdhuid. Als je goed kijkt, zijn luizen te zien. Luizen zijn kleine witte insecten geven een gevoel van kriebeligheid en de jeuk op de hoofdhuid verplaatst zich.

Luizen houden van warme behaarde plaatsen, zoals het hoofd. Luizen leggen eitjes. Deze eitjes plakken vast aan het haar. Na ongeveer een week komen de eitjes uit. Over het bestrijden van luizen verschillen de meningen. De laatste tijd voert het bericht dat shampoos of lotions tegen hoofdluis niet effectief zouden zijn. De meest effectieve bestrijding van hoofdluis is het haar grondig doorkammen van het haar met een speciale luizenkam. Luizen veroorzaken dan wel jeuk op je hoofdhuid, maar zijn verder ongevaarlijk en kunnen geen kwaad. Het is een fabel dat je luizen krijgt door onhygienische omstandigheden. Luizen houden juist meer van een schoon hoofd.

NOOIT MEER JEUKENDE HOOFDHUID

Hoofdschimmel als oorzaak van een jeukende hoofdhuid

Een jeukende hoofdhuid kan ook heel goed door een schimmel komen. Schimmels zijn altijd overal aanwezig en meestal onschuldig. De huid is de natuurlijke bescherming tegen schimmels, maar soms dringt de schimmel de huid en de haarzakjes binnen. Dan kan een infectie ontstaan. De schimmel komt voor in het haar, de wenkbrauwen en de wimpers met veel jeuk tot gevolg. de schimmel is zichtbaar door schilferige grijs-rode plakken die zich steeds verder uitbreiden.

De schimmel kan tot gevolg hebben dat het haar wordt afgebroken en kale plekken ontstaan. Mensen met verminderde weerstand (door bv. diabetes of een behandeling met chemo) en ouderen hebben een verhoogde kans op schimmel. Door te veel gebruik van shampoo of zeep spoelt de beschermende laag van de hoofdhuid (vetzuren) weg. Een bezoek aan de huisarts met een recept voor een schimmeldodend middel biedt meestal voldoende uitkomst tegen de jeuk op je hoofdhuid.

Psoriasis als oorzaak van een jeukende hoofdhuid

Psoriasis is een chronische ziekte, waarbij de vorm proriasis capitis op het hoofd voorkomt en een jeukende hoofdhuid kan veroorzaken. Vaak zijn schilferige plekken zichtbaar op de haargrens en achter de oren. Meestal gaat deze vorm van psoriasis gepaard met psoriasis op andere plaatsen op het lichaam. Deze vorm van psoriasis verergert door krabben.

Psoriasis manifesteert zich vaak als eerste in de pubertijd. Ook zit er een erfelijkheidsfactor aan psoriasis. Zonlicht heeft een zeer positief effect op psoriasis. Ook bij lichttherapie worden deze positieve ultraviolette straling gebruikt. Het insmeren van de jeukende hoofdhuid met (plantaardige) olie, waarna de schilfers makkelijker te verwijderen zijn met een speciale kam. Daarna het haar wassen met teershampoo kan verlichting brengen.

Seborroïsch eczeem als oorzaak van een jeukende hoofdhuid

Bij een jeukende hoofdhuid door seborroïsch eczeem heeft de hoofdhuid gelige, vettige plakken. Deze vorm van eczeem komt ook bij baby’s voor en wordt dan ‘berg’ genoemd. Wanneer de productie van talg op de hoofdhuid verstoord wordt, ontstaan een infectie. Deze veroorzaakt de eczeem.

Er zijn verschillende oorzaken voor, zoals een verstoorde hormoonhuishouding, schimmels en zelfs neurologische problemen kunnen seborroïsch eczeem veroorzaken. Deze vorm van eczeem kan baat hebben bij een anti-roosshampoo. Is de eczeem ernstig, dan kan de huisarts een ontstekingsremmende creme of lotion voorschrijven. Hiermee zal de jeuk op je hoofdhuid snel verdwijnen.

Welke dingen kunnen je zelf doen tegen een jeukende hoofdhuid?

Er zijn een aantal zaken die je zelf zou kunnen ondernemen om van je jeukende hoofdhuid af te komen.

Appelazijn tegen jeuk op je hoofdhuid

Meng een half kopje water met een half kopje appelazijn. Masseer vervolgens je hoofdhuid met met het mengsel. Daarna kun je een handdoek om je haren doen en wacht je 15 minuten voordat je je haren gaat wassen. Appelazijn is overigens niet handig te gebruiken tegen een jeukende hoofdhuid als je geverfd haar hebt.

Baking Soda tegen jeukende hoofdhuid

Begin met het inwrijven van je hoofdhuid met olijfolie. Vervolgens maak je een mengsel van baking soda en water. Dit mengsel masseer je vervolgens ook in je haren. Dit laat je vervolgens 15 minuten rusten. Na de 15 minuten kun je alles uit je haren spoelen en zal de jeukende hoofdhuid flink tot rust gekomen zijn.

Avocado & Banaan tegen jeuk op je hoofdhuid

Meng 2 bananen met 1 avocado door ze te pureren. Breng het mengsel aan op je hoofdhuid en je haar en laat het vervolgens een half uur rusten. Daarna goed uitspoelen en de jeukende hoofdhuid zal flink afgenomen zijn. Avocado en banaan zijn overigens ook heel goed voor het vochtinbrengen van je haar.

Citroensap tegen een jeukende hoofdhuid

Een paar eetlepels citroensap op je hoofdhuid masseren zal er ook voor zorgen dat je jeukende hoofdhuid tot rust komt. Citroensap is overigens minder geschikt voor donker haar want het kan je haar een tint lichter van kleur maken.

Jojoba olie tegen jeukende hoofdhuid

Jojoba olie is gewoon kant en klaar te koop bij elke drogist voor een paar euro. Masseer je hoofdhuid ermee en je zult zien dat de jeuk zal verdwijnen. Insmeren met Jojoba olie heeft vooral een preventieve werking tegen jeukende hoofdhuid.