Jeukende ogen. Iedereen heeft er wel eens last van. Soms duurt de jeuk maar heel even maar dikwijls jeuken je ogen ook voor een langere periode. Soms zit er iets in je oog wat jeuk en irritatie kan veroorzaken. Iedereen weet dat je dan niet moet wrijven en dat het vuil er vanzelf weer uitspoelt.

Jeukende Ogen

Oorzaken jeukende ogen

Vaak genoeg is de oorzaak niet een eenvoudig vuiltje in je oog. Door de volgende oorzaken kunnen je ogen ook gaan jeuken:

Je ogen zijn droog

Naar mate je ouder wordt, kunnen je ogen vaker droog zijn. Als je droge ogen hebt kan je lichaam niet genoeg traanvocht aanmaken om je ogen vochtig te houden. Het gevolg is dat je ogen gaan jeuken en dat zelfs je zicht tijdelijk minder wordt. Drogen ogen kun je behandelen door ze weer vochtiger te maken. Dit kan bijvoorbeeld met eenvoudige oogdruppels die je gewoon bij de drogist kunt kopen.

Je hebt een ooglidontsteking

Bacteriën op de huid kunnen een ooglidontsteking (Blefaritis) veroorzaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bacteriën uit roos in je haren. Hierdoor raken je oogleden geïrriteerd en krijg je rode jeukende ogen. Middelen tegen ooglidontsteking zijn uitsluitend via recept van de dokter te verkrijgen.

Je hebt een bindvliesontsteking 

Bindvliesontsteking bevindt op de buitenkant van het oogwit en aan de binnenkant van de oogleden. Bindvliesontsteking (Conjunctivitis) is erg besmettelijk. Als je ogen een roze gloed over zich heen hebben dan is de kans groot dat je bindvliesontsteking hebt. De huisarts kan je een antibioticakuur voorschrijven om het op te lossen.

Je hebt last van een allergie

Je kan jeukende ogen hebben doordat je ergens allergisch voor bent. Je kan bijvoorbeeld allergisch zijn voor huisstofmijt of voor de haren van je huisdier. Grote veroorzakers voor jeukende ogen in het voorjaar zijn natuurlijk de pollen die door de lucht zweven. Zijn deze pollen de veroorzaker van de jeuk dan heb je hooikoorts. Jeukreacties in je ogen als gevolg van een allergie kun je eenvoudig behandelen met bijvoorbeeld het middel Zyrtec wat zonder recept vrij verkrijgbaar is in de drogisterij.

Je hebt jeukende ogen omdat je lang naar een beeldscherm kijkt.

In de huidige tijd kijken we met zijn allen ontzettend veel naar beeldschermen. Laptops, smartphones en tablets zijn alom vertegenwoordigd in onze samenleving. Als je teveel naar beeldschermen tuurt met je ogen kunnen je ogen een stressreactie geven (digital eye strain) waardoor ze gaan jeuken. Vaak gaat dit gepaard met hoofdpijn en moeheid en kun je je ogen niet goed focussen. Komt dit je bekend voor dan is het wellicht verstandig je apparaten met beeldschermen even te laten voor wat ze zijn.

Je hebt jeukende ogen omdat je problemen hebt met je contactlenzen

Als je lensdragend bent kun je ook jeukende ogen krijgen tijdens het dragen. Dit kan worden veroorzaakt door te droge ogen. Ook kan dit worden veroorzaakt doordat je allergisch bent voor contactlenzen. Ook als je je lenzen niet goed schoonhoudt kun je hier last van krijgen. Ook als je hooikoorts hebt kun je extra last van je contactlenzen hebben.

Je gebruikt verkeerde cosmeticaproducten 

Make-up en bijvoorbeeld je dagcrème kunnen ook jeuk aan je ogen veroorzaken. Dat is ook de reden waarom hypo-allergene cosmeticaproducten tegenwoordig zo populair zijn. Als de jeuk wordt veroorzaakt door de cosmeticaproducten die je gebruikt is het raadzaam direct over te stappen naar een hypo-allergene variant.

Jeukende Ogen

WELLICHT OOK INTERESSANT:

Tranende ogen

Ontstoken oog

Ooglidcorrectie