Jichtaanval

Een jichtaanval komt altijd onverwacht. Wat zijn eigenlijk de jicht symptomen en hoe kan ik jicht weer onder controle krijgen?

Jicht symptomen

Bij jicht is er spraken van een ontsteking in een gewricht. Tijdens deze ontsteking is het gewricht heel pijnlijk, wordt erg rood en dik en voelt warm aan. Een kenmerk van jicht is dat het in aanvallen komt. Een jichtaanval begint meestal in het tweede deel van de nacht en is binnen 12 uur daarna op zijn hevigst. Een jicht aanval kan een paar weken aanhouden. Als je eenmaal last van jicht hebt gehad is de kans dat je nog eens jicht krijgt toegenomen.

Het grootste deel van de jichtaanvallen (50%) beginnen in de grote teen. Andere risicoplekken op jicht zijn de midden voet, de enkel, de knie of de pols. Jicht kun je dus het meest in de voet ervaren.

Oorzaak jicht

Bij jicht zit er een te hoog gehalte aan urinezuur in het bloed wat weer wordt veroorzaakt doordat je nieren het urinezuur niet snel genoeg kunnen afvoeren. Ook zijn er mensen waarbij het lichaam zelf teveel urinezuur aanmaakt. Een teveel aan urinezuur betekent niet automatisch dat je ook jicht krijgt. Slechts bij 1% van de mensen met een te hoog gehalte ontwikkelt het zich ook daadwerkelijk tot jicht. Aanleg en erfelijkheid spelen hierbij overigens een grote rol. De juiste zuurbalans in je lichaam is dus essentieel bij voorkoming van jicht.

Wat vergroot de kans op een jichtaanval?

►overgewicht

►te weinig drinken per dag

►teveel voeding eten met purine (sardines, makreel, haring, rood vlees, mosselen) 

►overmatig alcoholgebruik

►te snel afvallen via een dieet

►het gebruik van plastabletten

►een infectie ontstaan door een operatie

►in de overgang heb je grotere kans op een jichtaanval

►tomaten kunnen bijdrage aan een te hoog urinezuur gehalte

►het dragen van te kleine schoenen kan jicht triggeren

 Wat kun je doen bij een jichtaanval?

►Geef het pijnlijke gewricht voldoende rust

►Leg je been omhoog als jicht zich in de teen, midden voet, enkel of knie bevindt

►Je kunt het pijnlijke gewricht koelen met ijs

►Zorg dat je voldoende water drinkt

►Gebruik ontstekingsremmende medicijnen zoals ibuprofen of naproxen

Wanneer naar de dokter met jicht?

Heb je tijdens de jichtaanval heftige koorts of is de jicht niet binnen enkele weken over, raadpleeg dan je huisarts. Meestal kun je zelf makkelijk de jicht doen verminderen door je voedingspatroon aan te passen of het slikken van voedingssupplementen die zorgen voor een betere zuurbalans in je lichaam.

Wellicht ook interessant:

Jicht begint meestal in de voet

Verzwikte enkel