Kiespijn verhelpen

Kiespijn verhelpen kun je op verschillende manieren makkelijk zelf doen. Lees deze eenvoudige tips en je bent snel van de pijn af.


Gebruik kruidnagelolie

Kruidnagel is een traditioneel middel zenuwen te verdoven; de primaire chemische verbinding van deze specerij is eugenol, een natuurlijk verdovingsmiddel. Maar kruidnagelolie moet zorgvuldig worden gebruikt. Het gieten van de olie op de pijnlijke plek kan de pijn zelfs verergeren als je het op gevoelig tandvlees of op je tong krijgt. Gebruik een beetje gepoederde kruidnagel of leg een hele kruidnagel op de tand. Kauw de hele kruidnagel een beetje om de olie af te geven en houd hem een ​​half uur op zijn plaats of tot de pijn zakt.

Spoelen met zout water

Kiespijn verhelpen kun je ook door te spoelen met zout water. Een theelepel zout opgelost in een kop kokend water maakt een pijnstillend mondwater (Dit kan overigens ook een zere keel verlichten). Spoel ongeveer 30 seconden voordat je het uitspuugt. Zout water reinigt het gebied rond de tand en verwijdert wat van de vloeistof die de zwelling veroorzaakt. Herhaal deze behandeling zo vaak als nodig.

Kalmeren met thee

Pepermuntthee heeft een verdovende kracht. Doe 1 theelepel gedroogde pepermuntblaadjes in 1 kop kokend water en laat 20 minuten trekken. Nadat de thee is afgekoeld, spoel je je mond met deze thee. Daarna kun je de thee uitspugen of doorslikken. Pepermuntthee helpt de pijn te onderdrukken door de zwelling te verminderen.

Spoelen met waterstofperoxide

Om de bacteriën te doden, kun je met een mondvol van 3% waterstofperoxide spoelen. Dit kan tijdelijke verlichting bieden als de kiespijn gepaard gaat met koorts en een vieze smaak in de mond (beide zijn tekenen van infectie). Net als bij andere kiespijn remedies is het slechts een noodmaatregel totdat u naar de tandarts kunt en de bron van de infectie wordt aangepakt. Een oplossing van waterstofperoxide is alleen voor spoelen. Spuug het uit en spoel het vervolgens meerdere malen met gewoon water.

Kiespijn verhelpen met ijs

Plaats een klein ijsblokje in een plastic zakje , wikkel een dunne doek om het zakje en breng het ongeveer 15 minuten lang aan op de pijnlijke tand om de zenuwen te verdoven. Wanneer zenuwen in je vingers ‘koude’ signalen naar je hersenen sturen, kunnen ze de pijnsignalen van je tand ook nog overstijgen waardoor je kies ook minder voelt.

Neem de juiste borstel en tandpasta

Gebruik een tandpasta die is bedoeld “voor gevoelige tanden”. Je kan een groot deel van de pijn verlichten die je waarschijnlijk ondervindt van warm of koud voedsel. Schakel over op de zachtste borstel die u kunt vinden om het tandvleesweefsel te sparen. Harde tandenborstels tasten het tandvlees aan waardoor je kiespijn kunt ondervinden.

Het gaatje bedekken

Als je een tand of kies is gebroken of je hebt een vulling verloren, kun je de pijn wat verlichten door het blootgestelde gebied met zachte kauwgom te bedekken. Dit kan ook werken met een losse vulling om het op zijn plaats te houden totdat je naar de tandarts kunt. Om verder ongemak te voorkomen, vermijd het kauwen van iets met die tand totdat je het kunt laten repareren. 

WELLICHT OOK INTERESSANT:

Tandvleesontsteking

Tandenknarsen voorkomen doe je zo

Zijn aften besmettelijk?