Koortslip behandelen

Een koortslip bestaat uit koortsblaasjes die op de lippen, kin, wangen, in de neusgaten, op het tandvlees of het gehemelte voorkomen. Ze veroorzaken meestal pijn, een branderig gevoel of jeuk voordat ze barsten en er een korst op verschijnt. Je kunt een koortslip behandelen, echter er is geen manier om een koortslip te genezen of te voorkomen, maar er kunnen slechts stappen worden ondernomen om de frequentie en duur te verminderen.

Oorzaken van een koortslip

Koortsblaasjes verschijnen op het gezicht en rond de mond. Het herpes simplex-virus (HSV) veroorzaakt koortslippen. Het herpes simplex virus is een zeer besmettelijk virus die gemakkelijk kan worden overgedragen. Na het binnengaan van het lichaam, blijft het virus meestal inactief, maar als een trigger het virus activeert, kan een koortsblaasje ontstaan. Een persoon kan slechts één uitbraak hebben en daarna wellicht nooit meer, terwijl anderen elk jaar twee of drie uitbraken kunnen hebben. Sommige mensen kunnen het virus dragen en nooit een uitbraak hebben omdat het inactief is.

Het virus kan worden overgedragen als iemand een koortslip heeft en die zoent een ander of heeft orale sex. Zelfs besmetting via een glas wat deze persoon heeft gebruikt of bestek is mogelijk. Ook als de persoon met een koortslip z’n blaasjes heeft aangeraakt is besmetting bij het geven van een hand ook mogelijk.

Symptomen van een koortslip

Veel mensen hebben het herpes simplex virus maar geen symptomen. Ze zullen dus alleen weten dat ze besmet zijn als er een koortslip verschijnt. De eerste keer dat een koortslip verschijnt, als onderdeel van een primaire infectie, kan deze ernstig zijn. Hierna worden koortsblaasjes beschouwd als een symptoom van HSV. Ze blijven het enige terugkerende teken dat het virus in het lichaam aanwezig is. In de meeste gevallen zijn er geen andere tekenen of symptomen van een herpesinfectie. Een koortslip behandelen begint dus pas als je een koortsblaasje hebt. Als je slechts het virus draagt kun je er niets tegen doen.

Ernstige symptomen hebben meer kans bij jonge kinderen, omdat ze nog geen tijd hebben gehad om antistoffen op te bouwen als verdediging tegen het Herpes Simplex Virus.

Symptomen kunnen zijn:

►blaren of zweren op de tong of mond

►mond- of tongpijn

►zwelling van je lip

►mogelijke problemen met slikken

►keelpijn

►opgezwollen lymfeklieren in de hals

►hoge lichaamstemperatuur

►uitdroging

►misselijkheid

►hoofdpijn

Fases van een koortslip

Het herpes simplex virus veroorzaakt koortslippen. Een koortsblaasje zal zich in verschillende stadia ontwikkelen. Een koortslip behandelen moet je in een zo vroeg mogelijk stadium starten. Een tintelend, jeukend of branderig gevoel rond de mond wijst vaak op het begin van een uitbraak van een koortslip. Met vloeistof gevulde zweren, vaak aan de randen van de onderlip, ontstaan in de volgende fase. Klieren beginnen vervolgens op te zwellen. De zweren verschijnen vaak elke keer op dezelfde plaats. Pijn en irritatie ontwikkelen zich vervolgens op de plaats van de koortslip. De zweertjes breken en er sijpelt vocht uit. Er vormt zich vervolgens een gele korst bovenop de zweren. In de laatste fase schilfert deze korst weer weg om de roze huid bloot te leggen die weer geneest zonder littekens. De meeste koortsblaasjes verdwijnen binnen een week of twee. Een koortslip behandelen met een creme kan dit proces helaas niet versnellen, het verzacht slechts de ongemakken. Wel is het zo dat een goede koortslip creme ervoor zorgt dat het langer duurt voordat de koortslip de volgende keer terugkomt.

Een koortslip behandelen

De meeste gevallen van een koortslip verdwijnen binnen 1 tot 2 weken zonder behandeling. Sommige crèmes en kunnen de duur van de uitbraak verkorten en de ongemakken en de pijn verlichten. Antivirale koortslip crèmes kunnen de duur van een terugkerende infectie verkorten. De meeste crèmes bevatten aciclovir of penciclovir, zoals Zovirax of Blistex. De crèmes zijn alleen effectief als ze worden toegepast zodra de symptomen verschijnen en tinteling het begin van een koortslip aangeeft.

De crème moet worden aangebracht tot vijf keer per dag gedurende 4 tot 5 dagen voor het beste effect. Dit kan de symptomen elimineren, maar niet het virus. Crèmes kunnen toekomstige voorvallen niet voorkomen. Mensen moeten deze crèmes op de wonden aanbrengen zonder te wrijven en daarna hun handen wassen. Mensen met een koortslip mogen geen crèmes delen.

Pijnstillers met paracetamol, kunnen de pijn helpen verlichten. Deze zijn ook beschikbaar in vloeibare vorm voor jongere patiënten. Zwangere vrouwen met een koortslip moeten hun behandelingsmogelijkheden met hun arts bespreken.

Een koortslip behandelen door preventie

Wanneer koortsblaasjes aanwezig zijn, zou je de volgende zaken in ogenschouw moeten nemen:

►Vermijd kussen of huidcontact met andere mensen.

►Vermijd het delen van handdoeken, lippenstift, lippenbalsem, bestek, enzovoort met anderen.

►Was zo vaak mogelijk je handen.

►Vermijd het aanraken van andere delen van het lichaam, met name gevoelige gebieden, zoals de geslachtsorganen en ogen.

►Als u de zweren aanraakt, was je je handen onmiddellijk met zeep en warm water.

WELLICHT OOK INTERESSANT:

Naar de dokter met een koortslip?

Zijn aften in de mond besmettelijk?

Onderhuidse puist behandelen