Een krakende knie? Ervaar je krakende geluiden in je kniegewrichten bijvoorbeeld bij het buigen en strekken? Hoewel sommige geluiden die horen bij het knetteren van de knokkels van je vingers normaal zijn, kunnen knarsende of krakende geluiden van de knieën bij het buigen of strekken soms irritant en zelfs pijnlijk zijn.

Wat is een krakende knie?

Kniegewrichten vervullen een breed scala aan functies door strekking en buiging van de knieën mogelijk te maken. Bij lopen, rennen, springen, klimmen, hurken en op de grond zitten vervullen de knieën een zeer belangrijke rol. Een krakende knie wordt vaak opgemerkt als die krakende geluiden zich voordoen bij het maken van deze bewegingen. De geluiden kunnen feitelijk worden gehoord als knarsende of knakkende geluiden in de knieën.

Het kniegewricht bevat kraakbeen dat normaal fungeert als een kussen tussen de botten. Als het kraakbeen beschadigd raakt of versleten raakt, ontstaat er wrijving tussen de botten, wat leidt tot de trillende of krakende geluiden. Soms, als de botten van het kniegewricht niet goed zijn uitgelijnd, kan dat ook resulteren in wrijving van de botten in knieën.

Omdat het kraakbeen door verschillende redenen kan worden aangetast, kan een krakende knie ook andere symptomen vertonen. Naast de krakende geluiden kan er pijn in het gewricht zijn, rond de knieën of vooral aan de voorkant. Dit kan gepaard gaan met een zwelling rond de knieën.

Wat zijn de oorzaken van een krakende knie?

►Een krakende knie kan worden veroorzaakt door verwondingen aan de knie. Elke wond of blauwe plek op je knie kan het weefsel van het kraakbeen beschadigen.

►Een gescheurd kraakbeen.

►Door veroudering. Als een natuurlijk verouderingsproces kan het kraakbeen door slijtage geleidelijk aan versleten raken, waardoor bewegingen van de knie moeilijk en pijnlijk worden. Gewrichtsaandoeningen zoals artrose kunnen vaak aanwezig zijn bij een krakende knie.

►Runner’s Knee. Een aandoening waarbij de knieschijf verkeerd uitgelijnd is, waardoor het dijbeen over de knieschijf wrijft, kan leiden tot krakende knieën. Hierin wordt de pijn vooral gevoeld aan de voorkant van de knieën en is het krakende geluid in de knie slechter bij lopen of naar boven klimmen. Het wordt ook wel voorste kniepijn genoemd.

►Secundaire problemen die uw knieën kunnen doen knarsen. Doordat je bijvoorbeeld overgewicht hebt en je knieën een teveel worden belast.

Soms heb je misschien niet eens door dat je een krakende knie hebt en heb je er geen last van. Als je het opmerkt zou het de moeite waard zijn om de knieën te beschermen met passende maatregelen.

Hoe kun je een krakende knie behandelen?

Als belangrijkste maatregel is het belangrijk om rust te geven aan het kniegewricht en activiteiten te vermijden die de pijn of andere symptomen verergeren. Bij kniepijn en zwelling kunnen ontstekingsremmende geneesmiddelen worden gegeven. Als een langdurige behandeling voor krakende knieën, dienen knieversterkingsoefeningen en aanpassingen van de levensstijl te worden ondernomen:

►Behoud een normaal gewicht, doe oefeningen gericht op versterking van de knie om een krakende knie te voorkomen. Fietsen en aguajoggen zijn zeer geschikt.

►Gebruik voedzame voeding met essentiële vetzuren, essentiële voedingsstoffen en eiwitten. Vermijd roken en drink veel water.

►Overweeg voedingssupplementen die het kraakbeen helpen verbeteren. Dit betreft voedingssupplementen met Glucosamine