Er zijn twee soorten menstruatiepijn. Primaire dysmenorroe start in de regel 2 a 3 jaar nadat de eerste ovulatie is geweest. Vaak is er geen onderliggende ziekte als oorzaak. De menstruatiepijnen worden minder als de vrouw ongeveer midden 20 is.


Heeft een vrouw eenmaal een kind gebaard dan komt menstruatiepijn niet zo vaak meer voor. Menstruatiepijn kan toch nog doorgaan tot halverwege de 30.Secundaire dysmennoroe komt meestal op wat latere leeftijd voor en zorgt ervoor dat 1 a 2 weken voor de menstruatie buikkrampen beginnen. Het is vaak een symptoom van een andere aandoening zoals bijvoorbeeld endometriose.

Beide vormen van menstruatiepijn kunnen gepaard gaan met het premenstrueel syndroom met als ongemakken: opgeblazen gevoel, prikkelbaarheid en gedeprimeerd zijn.

Wat zijn de symptomen van menstruatieklachten?

Beide vormen van menstruatiepijn kunnen gepaard gaan met het premenstrueel syndroom met als ongemakken: opgeblazen gevoel, prikkelbaarheid en gedeprimeerd zijn.

Wat is de oorzaak van menstruatiepijn?

Onderzoek heeft uitgewezen dat vrouwen met een primaire dysmenorroe tijdens de menstruatie het hormoon prostaglandine overmatig aanmaken of dat ze extra gevoelig kunnen zijn voor dit hormoon. Prostaglandine is een hormoon dat tijdens de geboorte van een kind vrijkomt en die er onder andere voor zorgt dat de baarmoeder samentrekt.

Dysmenorroe wordt dus ook wel als een kleine bevalling gezien, waarbij de prostaglandine veroorzaakt dat de baarmoederspieren zich gaan samentrekken. Dit gaat gepaard met krampende pijnen die op wee├źn lijken. Deze pijn kan ook het gevolg zijn van een klein beetje menstruatiebloed dat door de eileiders terugstroomt. Dit zorgt voor irritatie.

Wat is de behandeling van menstruatiepijn?

  • Er zullen huisartsen zijn die denken dat menstruatiepijn psychisch is, maar dat is zeker niet het geval. Als alle dingen die je zelf kunt doen niet helpen zorg ervoor dat je zeker de huisarts een keer bezoekt. Veel vrouwen doen dit niet omdat gedacht wordt dat het wel weer overgaat als ze ouder zijn en kinderen hebben.
  • Vraag bij de huisarts naar prostaglandine-remmende medicijnen, zoals bijvoorbeeld naproxen, die je voorafgaand aan en tijdens de eerste dagen van de menstruatie kunt slikken.
  • De anticonceptiepil wordt ook vaak bij menstruatiepijn voorgeschreven omdat de pil de ovulatie in de wegstaat, het evenwicht van de hormonen aanpast en het de dikte van het baarmoederslijmvlies beperkt. Het slikken van de pil kan doordaar een zeer effectieve behandelmethode zijn.
  • Een spiraaltje met progestageen kan overigens ook helpen tegen menstruatiepijn.
  • Als je onverwacht pijn krijgt nadat u enkele jaren zonder pijn gemenstrueerd hebt, kan je huisarts je onderzoeken en op basis van de bevindingen een behandeling voorschrijven.

Wat kun je zelf doen tegen menstruatieklachten?

  • Het grootste deel van de vrouwen hebben hun eigen manieren om de pijn te verlichten, veel vrouwen nemen bijvoorbeeld een waterkruik.
  • Een warm bad en bedrust zijn ook verlichtend.
  • Ook is het raadzaam met thee van krampstillende kruiden zoals munt of kamille te proberen. Gemberthee is ook een geregeld gebruikt middel. Je kunt ook vrij verkrijgbare prostaglandine-remmende pijnstillers zoals ibuprofen en naproxen innemen.

Ontspanning bij menstruatiepijn

Ontspanningsoefeningen of yoga-achtige oefeningen kunnen de pijn ook verlichten.