Nekhernia

Een nekhernia is een uiterst pijnlijke aandoening. Bij een nekhernia stulpt de zogenaamde tussenwervelschijf uit en houdt zo zenuwen bekneld. Door deze beknelling zenuwen krijg je heftige pijnen en kun je zelfs tijdelijk spierfuncties verliezen.


In sommige gevallen is de pijn zo heftig dat je je alleen kunt voortbewegen op handen en voeten. Ongeveer 12,5% van de hernia’s is een nekhernia. De hernia aan de nek komt minder voor dan bijvoorbeeld een rughernia omdat de wervels in de rug meer belast worden dan de wervels in je nek. Het vaakst bevindt een nekhernia zich tussen de vijfde en zesde wervel, maar ook tussen de zesde en zevende wervel komen veel nekhernia’s voor.

Nekhernia Symptomen

Een nekhernia kan verscheidene ongemakken met zich meebrengen. Nekhernia symptomen zijn: hoofdpijn, pijn in het nek-, en schoudergebied en pijn die uitstraalt naar je arm of armen. De huid van je arm kan geprikkeld of juist doof aanvoelen. Ook is er geregeld sprake van krachtverlies in je arm of hand. Een hernia hoeft echter niet altijd klachten te geven. Het komt voor dat er mensen zijn die een hernia hebben zonder dit in de gaten te hebben. In sommige gevallen ontstaan uitvalverschijnselen zoals verlamming van bepaalde spieren. In een dergelijke situatie moet er meteen medische hulp ingeschakeld worden.

De opbouw van de wervelkolom

Om meer inzicht te krijgen in de nekhernia is het handig om te weten hoe de wervelkolom in elkaar zit. Een wervelkolom is opgebouwd uit 25 wervels en deze zijn verdeeld in zeven nekwervels, twaalf borstwervels en vijf lendenwervels en het heiligbeen. Iedere wervel is van de volgende wervel gescheiden door een zogenaamde tussenwervelschijf. Door deze tussenwervelschijven wordt je wervelkolom beweegbaar en kun je je bewegen met je lichaam. Een tussenwervelschijf bestaat uit een taai en vezelig omhulsel dat is gevuld met een kern van een soort gelei.

Als de wervels teveel belast worden kan het omhulsel scheuren en de gelei komt dan naar buiten.
In de wervelkolom bevindt zich ook het ruggenmerg met de zenuwen. Als dus die gelei naar buiten dringt door de belasting van de wervels kan het tegen het ruggenmerg gaan drukken. Daardoor  worden de zenuwen afgekneld. Dit zorgt dan voor de pijn en uitval van spierfuncties.

Ontstaan van de klachten

Gedurende het ouder worden zal er slijtage van de tussenwervelschijven ontstaan. Als gevolg hiervan veranderen de tussenwervelschijven en kunnen ze gaan uitpuilen. Bovendien kunnen de schijven door overbelasting beschadigd raken waardoor er zich uitpuilingen vormen. Door een grote uitpuiling of in het geval van irritatie of ontsteking door een opzwelling van de uitpuiling, kan een zenuwwortel ernstig beklemd raken.

Waarom de ene persoon wel klachten krijgt en andere niet, is niet helemaal duidelijk. Hernia’s komen in sommige families wat vaker voor. Nekhernia’s komen even vaak voor bij mensen die licht dan wel zwaar werk doen. Een nekhernia die wel klachten geeft, komt het vaakst voor bij jongere mensen (tussen het 25e en 50e jaar). Mensen die geregeld in een houding werken die belastend is voor de nek, hebben een vrij hoge kans op een hernia aan de nek. Denk hierbij aan tandartsen, zij zitten geregeld voorovergebogen.

Een nekhernia is een vervelende aandoening die in bijna alle gevallen vanzelf weer zal overgaan. Bij een nekhernia stulpt de tussenwervelschijf een stukje uit en dat kan op een zenuw of zelfs het ruggenmerg drukken. Hierdoor kunnen pijnklachten ontstaan en in het sommige gevallen zelfs uitvalsverschijnselen ofwel verlammingen. Met voldoende rust en beweging kan dit vanzelf overgaan. Bij een langere periode van klachten of acute verschijnselen van uitval brengt een operatie vaak een oplossing.

Het halswervelkanaal in de nek is opgebouwd  uit zeven wervels. Hier middenin loopt het ruggenmerg, van waaruit de zenuwwortels ontstaan. Deze zenuwwortel bevindt zich dichtbij de tussenwervelschijf. Als de tussenwervelschijf precies op dat punt gaat uitstulpen, beginnen de klachten van de nekhernia meteen. Nekpijn, een pijn die uitstraalt naar de arm, soms zelfs met krachtverlies en een mindere gevoeligheid in het gebied van de zenuw. De meest voorkomende klachten geven de tussenwervelschijven tussen de vijfde en zesde wervel en tussen de zesde en zevende wervel. Tussen de eerste en tweede wervel bevindt zich geen tussenwervelschijf, bij de anderen treden minder vaak nekhernia klachten op.

Hoe wordt een nekhernia vastgesteld?

Een dokter kan op basis van een eenvoudig vraaggesprek (anamnese) en lichamelijk onderzoek bepalen of de klachten op een hernia wijzen. Tevens kan de arts de tastzin, oftewel het gevoel, testen. Met een watje en een eenvoudig prikkertje onderzoekt de dokter of de tastzin nog goed is en of er  bepaald patroon aanwezig is bij de gevoelloosheid. Ook kan de dokter de reflexen van de arm testen en de kracht beoordelen in de arm- en handspieren.

Als de dokter denkt dat er een zenuw bekneld is door een nekhernia, verwijst hij meestal door naar een medisch specialist (neuroloog, neurochirurg of orthopedisch chirurg). Deze kan door middel van een beeldvormend onderzoek via bijvoorbeeld een MRI- of CT scan meer te weten komen. In het geval van uitvalverschijnselen, zal de dokter altijd megteen doorverwijzen naar een medisch specialist.

Nekhernia Operatie

Jaarlijks worden in ons land ongeveer 5.000 nekhernia operaties uitgevoerd. Het grote deel hiervan wordt door neurochirurgen uitgevoerd. Een nekhernia operatie komt pas in beeld als de klachten langere tijd aanhouden of als er een acute noodzaak is. Meestal wordt dit pas na ongeveer 6 weken besproken met de patient. De meeste nekhernia’s verdwijnen binnen 6 tot 8 weken. Als na deze periode nog steeds geen verbetering is opgetreden, moet je binnen 6 maanden worden geopereeerd.

Oefeningen

In bijna alle gevallen geneest een nekhernia het best door rust. Het moeilijke is dat met een nekhernia je niet alleen bedrust moet houden. Ook in beweging blijven omdat de klachten van de nekhernia langer aanhouden is erg belangrijk. Meestal helpen goede pijnstillers je bij het bewegen en als je steeds andere bewegingen maakt en het lichaam niet teveel belast wordt moet het vanzelf goed komen. Zelfs als men pijn ondervindt bij het bewegen wordt toch geadviseerd om door te zetten.

Symptomen van nekhernia vergelijkbaar met rughernia?

De symptomen van een nekhernia komen veelal overeen met die van een rughernia. Slechts de plek waar de pijn zit is anders. Bij een rughernia kun je verlammingsverschijnselen krijgen in de benen, terwijl de nekhernia zorgt voor verlies van functie van de armen. Een arts zal aan de hand van een lichamelijk onderzoek en het patroon van je klachten een diagnose stellen of het hier om een nekhernia gaat. Hiertoe voert de arts een tastzin- en armreflextest uit en wordt bepaald welke uitvalsverschijnselen er zijn.


WELLICHT OOK INTERESSANT:

Tennisarm behandelen