Ontstoken-Oog-Oogontsteking

Een ontstoken oog ontstaat door een infectie van het oog. Het oog kan op verschillende plaatsen ontstoken raken. Afhankelijk van de plaats waar het ontstoken raakt kan het verschillende symptomen en oorzaken hebben. Een bacterie of virus is meestal de oorzaak van een oogontsteking.

Een bacterie of virus is meestal de oorzaak van een oogontsteking. Er kan bijvoorbeeld slijm of pus aan de binnenkant van de oogleden zitten. Meestal gaat een oogontsteking vanzelf na een paar dagen over. Lees snel wat u kunt doen om de oogontsteking sneller te laten verdwijnen.

Wat is een ooginfectie?

Veel virussen, bacteriën, parasieten en schimmels, die doordringen in het menselijk lichaam, kunnen ook op het oppervlak van het oog terechtkomen.

Zoals gezegd kan afhankelijk van de aantasting elke ooginfectie zeer verschillend zijn en het oog ook op verschillende manieren ontstoken zijn.

De meest voorkomende ooginfectie is de virale infectie. In de meeste gevallen betreft het de binnenzijde van de oogleden of de binnenste hoeken van het oogoppervlak.

Ook kunnen de bloedvaten, het netvlies, de optische zenuwen en het oogvocht ontstoken raken.

Omdat het oog een complex orgaan is met veel verschillende onderdelen, kunnen de mogelijkheden voor infecties ook zeer uiteenlopen.

Is een ontstoken oog besmettelijk ?

Ja, een ontstoken oog is besmettelijk.

Het meest komen ooginfecties bij jonge kinderen voor. De ooginfecties bij kinderen zijn ook in de regel het besmettelijkst. Volwassenen moeten echter ook goed oppassen. De ogen aanraken betekent meestal ook gelijk de handen wassen wil je er zeker van zijn dat je niemand anders besmet.

Oorzaken van een ooginfectie of ontstoken oog

Er bestaan veel oorzaken voor een ooginfectie. De meest voorkomende oorzaken zijn: histoplasmose, chlamydia, gonorroe en het herpes virus.

Een histoplasmose is een schimmelinfectie van de longen dat veel mensen minimaal 1 keer in hun leven krijgen. Meestal is dat zonder ernstige bijwerkingen maar het kan je ogen infecteren. Zelfs jaren nadat de schimmel de besmetting heeft veroorzaakt in het netvlies, kan hij nog schade veroorzaken aan het oog. 

Chlamydia en gonorroe zijn bekende soa’s. Je ogen kunnen ontstoken raken door direct contact met besmette geslachtsdelen of door in je ogen te wrijven met de handen die de besmette geslachtsdelen hebben aangeraakt.

Herpes kan ook een ooginfectie veroorzaken. Ongeveer 15% van de mensen die Herpes in hun lichaam hebben melden ook dat het gezichtsvermogen afneemt.

Symptomen van ontstoken oog of ooginfectie

De volgende symptomen kun je merken als je oog ontstoken is:

 • Oogontsteking
 • Rode ogen (roze oog)
 • Waterige ogen
 • Korstvorming bij het ooglid
 • Zwelling van het oog
 • Pijn aan je oog

Behandeling van een ontstoken oog

Bij een ontstoken oog is meestal geen behandeling nodig. In een normaal geval zou het ontstoken oog binnen een paar dagen weer moeten verdwijnen.

Je kunt wel zelf een aantal dingen doen om het leed van een ontstoken oog te verzachten:

 • Als je oog zit vastgeplakt door pus of andere afscheiding, maak je oog dan een paar keer per dag schoon met een natte washand
 • Zet een zonnebril op ter bescherming tegen fel licht
 • Paracetamol werkt goed tegen de pijn
 • Draag tijdens de dagen waarin je een ontstoken oog hebt geen make-up
 • Ook contactlenzen dragen is niet verstandig
 • Speciaal daarvoor geschikte oogdruppels gebruiken

Wanneer naar de dokter?

Als een oogontsteking langer dan 10 dagen aanhoudt moet je naar de dokter gaan. De diagnose van een oogontsteking is moeilijk te stellen. Zelfs na uitgebreide proeven in een laboratorium is de diagnose niet altijd duidelijk.

Een gele of bruine afscheiding uit het oog is vaak een teken van een bacteriële infectie. Deze bacteriën kunnen worden doorgegeven via de uitwerpselen en haren van huisdieren. Ook kunnen deze bacteriën worden doorgegeven door bijvoorbeeld rook.

Jeukende en dikke ogen zijn vaak een symptoom van een allergische infectie. Dit betekent dat je oog ergens een allergische reactie op geeft.

Een roze uitziend oog wordt vaak veroorzaakt door een virale infectie.

Er moet tijdens de diagnose zorgvuldig te werk worden gegaan, aangezien veel kenmerken van een ontstoken oog overeenkomen met een aantal op zichzelf staande oogziektes zoals bijvoorbeeld Glaucoom.