Ontstoken-teen

Een ontstoken teen komt vaak voor bij mensen met een verlaagd immuunsysteem. Als je weet wat de oorzaak van je ontstoken teen is kun je de teen gericht zelf gaan behandelen.

Oorzaken ontstoken teen

Ontstoken tenen kunnen de volgende oorzaken hebben:

►Je knipt je nagels van je teen te kort of je knipt in je nagelriem rond de nagel.

►Je hebt een ingegroeide teennagel.

►Een schimmelinfectie. Bijvoorbeeld veroorzaakt als je op blote voeten loopt in gemeenschappelijke ruimtes zoals een zwembad of douches van een kleedkamer.

►Je hebt eelt, veroorzaakt door wrijving. Bijvoorbeeld als je teen langs je schoen schuurt.

►Als je voeten veel in het water zijn, omdat je bijvoorbeeld veel zwemt.

►Je hebt een grotere kans om een ontstoken teen te krijgen als je diabetes hebt. Schade aan je bloedvaten door een hoge bloedsuikerspiegel kan het voor je lichaam moeilijker maken om infecties te bestrijden.

►Als je een verzwakt immuunsysteem hebt, maak je ook meer kans op ontstoken tenen. Bijvoorbeeld mensen met HIV.

 Symptomen van een ontstoken teen

De volgene zaken zijn typische symptomen van een ontstoken tenen:

►Roodheid

►Hevige pijn aan je teen

►Een blaar die met pus is gevuld

►Gespleten, verdikte en gele teennagels (schimmelinfectie)

Hoe ontstoken tenen behandelen?

Schimmelinfecties aan je teen kunnen worden behandeld met antischimmelmiddelen of crèmes, deze zijn eenvoudig te verkrijgen bij elke drogist. Als bacteriën de ontstoken teen hebben veroorzaakt, kan een antibioticacrème of -pil het probleem oplossen. Schimmelinfecties worden behandeld met antischimmelmiddelen of crème. U kunt antischimmelmiddelen kopen zonder recept van uw arts. Als een ingegroeide nagel de oorzaak is van je ontstoken teen zijn er ook eenvoudige middeltjes verkrijgbaar bij die drogist, zoals nagelwekers. Dit zijn druppels die de nagel zachter maken waardoor alles sneller geneest.

Wil je de ontsteking snel afremmen dan kun je dat op een eenvoudige manier doen door het maken van een soda bad en hierin je ontstoken teen weken. Voeg soda (Biotex) toe aan een bakje met warm water en laat je teen 10 minuten weken. Doe dit 2x per dag en je zult snel verbetering in de ontsteking zien. Let op: een soda bad pakt alleen de ontsteking aan en niet de eventuele oorzaak van de ontstoken teen.