Ooglidcorrectie

Waarom een ooglidcorrectie? Tijdens het ouder worden neemt de elasticiteit van de menselijke huid af en ontstaan er rimpels en plooitjes. De huid van de oogleden is zelfs heel dun en waardoor de kans op hangen hier velen malen groter is.


Geregeld ontstaat er zelfs een plooi die zover naar beneden hangt dat het zicht wordt belemmerd. Ook kan deze huidplooi gevuld zijn met een beetje onderhuids vet. Hangende oogleden is een onderdeel van het ouder worden en zijn bij iedereen op oudere leeftijd aanwezig.

Hoe worden overhangende oogleden behandeld?

De overhangende oogleden kunnen worden hersteld door er een klein reepje uitgerekte van overbodig geworden huid tussenuit te halen. Dit is een chirurgische ingreep. Deze operatie wordt een blepharoplastiek genoemd. Zo’n ingreep kan zowel aan het bovenooglid als aan het onderooglid worden gedaan. De operatie aan het bovenooglid wordt het meest uitgevoerd. Eerst wordt er door de chirurg afgetekend hoeveel huid er teveel is en vervolgens wordt de huid plaatselijk verdoofd met een injectie met verdovingsvloeistof. Daarna wordt er een reepje huid tussenuit gehaald. Als het nodig is worden ook gedeelten van de lagen eronder (vetweefsel, spierweefsel) er tussen uit gehaald.

Als laatste wordt de huid weer gehecht, vaak met een zeer dunne draad die onzichtbaar onder de huid door loopt en alleen aan de zijkanten van het oog wordt vastgemaakt. Zoals bij iedere chirurgische ingreep ontstaat hierdoor een litteken, wat bij de ooglidcorrectie zelfs zeer klein is, en dus nauwelijks zichtbaar omdat het weg valt in de huidplooi. Na verloop van tijd zal het bijna niet meer waar te nemen zijn. De ingreep duurt in totaal 1-2 uur.

Ooglidcorrectie, het resultaat

Een ooglidcorrectie zorgt uiteindelijk voor een uitgeruste, frisse en alerte gezichtsuitdrukking. Omdat de genezing na een ooglidcorrectie geleidelijk verloopt kan het een paar weken duren voordat je de resultaten ziet. De littekens zullen naar verloop van een paar maanden vervagen en uiteindelijk bijna niet meer  zichtbaar zijn. De resultaten van de correctie blijven meestal lang zichtbaar, maar zijn wel beïnvloedbaar door erfelijke factoren en levensstijl. Het laten weghalen van het vet van je ooglid, meestal de veroorzaker van die lelijke wallen en opgezwollen oogleden, is permanent. De huid blijft zich natuurlijk wel verouderen en de losheid van de huid samen met kleine rimpeltjes zullen terugkeren, ondanks de eerdere ooglidcorrectie.

Er zijn verscheidene chirurgische technieken die bij een ooglidcorrectie kunnen worden toegepast. De techniek die de plastisch chirurg zal kiezen is afhankelijk van meerdere factoren zoals de hoeveelheid overtollig vet en huid rondom het ooglid, de positie van je wenkbrauwen en de conditie van de spiertjes van je oogleden. Omdat conditie hiervan bij ieder mens verschillend zal zijn, zullen de resultaten van een ooglidcorrectie ook bij elk individu anders zijn.

Bovenooglidcorrectie

Bij een bovenooglidcorrectie wordt veelal een incisie gemaakt tussen de natuurlijke plooi van het bovenste ooglid tot aan de lachlijnen in de buitenhoek. Met een pen tekent de chirurg een precieze schets op de huid. Vanuit de incisie kan, tijdens de ooglidcorrectie zelf, overtollige huid en vetweefsel met een scalpel verwijderd worden. Omdat de incisie de natuurlijke plooien van het bovenste ooglid volgt blijft het litteken vaak onzichtbaar na een ooglidcorrectie.

Onderooglidcorrectie

Bij een onderooglidcorrectie zit de incisie vaak verstopt onder de wimper. Vanuit deze incisie wordt overtollig huid, vet en spieren verwijderd. Ook bij een bovenooglidcorrectie volgt de snee de natuurlijke plooien en valt het litteken vaak nauwelijks op na het uitvoeren van een ooglidcorrectie.

Als je alleen je wallen wilt laten verwijderen dan wordt er geregeld gebruik gemaakt van een transconjunctivale ooglidcorrectie. Een groot voordeel hierbij is dat het vet niet vanuit de buitenkant verwijderd wordt, maar vanuit de binnenkant. Hierbij hoeven dus geen spieren doorgesneden worden en dat er blijft geen zichtbaar litteken achter na deze vorm van ooglidcorrectie. 

Ooglidcorrectie, de operatie

Je moet voor de operatie stoppen met bloedverdunnende medicijnen zoals bv paracetamol. Dit van groot belang omdat deze medicijnen heftige bloedingen kunnen veroorzaken tijdens de ingreep. Deze bloedingen zullen de ooglidcorrectie moeilijker maken en de kans op complicaties groter.  Ook ontstekingsremmende pijnstillers zoals Paracetamol en Ibuprofen maken het bloed dunner.  Vier dagen na de ooglidcorrectie kun je weer medicijnen innemen.

Zwelling na ooglidoperatie

Na de ooglidcorrectie zullen de oogleden blauw en gezwollen zijn. Ga er dus van uit dat je er enkele dagen tot weken bont en blauw bij zult lopen en wellicht met een zonnebril over straat zal moeten. Dit kan een paar weken duren. Ook komt het voor dat is het oogslijmvlies wat opgezwollen is. Je moet de wond goed schoon houden, dit zal de genezing aanzienlijk bevorderen. Na de ooglidcorrectie zul je ook pijn hebben en dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de zwelling. Bij deze pijn kun je veilig paracetamol gebruiken.

Na de ooglidcorrectie kunnen de oogleden dus dik, blauw en gezwollen zijn. De zwellingen verdwijnen na een of twee dagen. De blauwe plekken verdwijnen ongeveer na een week. Het komt nooit voor voor dat de plekken zo dik zijn dat je geen zicht meer hebt. Om de zwelling en de pijn na de ingreep te verzachten is het raadzaam om thuis op je oogleden natte kompressen of ijszakken te leggen. De hechtingen worden door de verpleegkundige worden verwijderd na 5 tot 7 dagen. Daarna krijgt je een controle afspraak op de polikliniek na ongeveer 4 weken.

Wat zijn de risico’s?

Zoals elke chirurgische ingreep brengt ook een ooglidcorrectie medische risico’s met zich mee. Ondanks dat complicaties vrij zeldzaam zijn, is het wel verstandig om u erin te verdiepen. Medische complicaties ten gevolge van een ooglidcorrectie kunnen zijn:

►Bloeduitstortingen

►Infecties

►Droge ogen of een irritatie in het oog

►Verkleuring bij de huid van het ooglid

►De ogen kunnen niet volledig gesloten worden

►Een wimper die omlaag getrokken is

Kosten ooglidcorrectie

De prijzen van een ooglidcorrectie aan het onderoog variëren tussen de 1150 en de 2500 euro. De kosten van een ooglidcorrectie aan het bovenoog liggen meestal tussen de 1000 en de 1500 euro. Bij een gecombineerde ooglidcorrectie (boven- en onder) liggen de prijzen tussen de 2000 en de 2800 euro.

Ooglidcorrectie zonder operatie

Heb je liever geen operatie omdat je er tegen op ziet? Dan bestaat er tegenwoordig ook een ooglidcorrectie zonder operatie in de vorm van bijvoorbeeld fillers. Hierbij wordt de ooglidcorrectie uitgevoerd zonder in de huid te snijden. Er wordt filler in het ooglid aangebracht en daarmee wordt het huidgebied rond het oog opgevuld. Na deze ingreep zullen de contouren van de wangen naar de ogen geleidelijk over lopen. Het resultaat is direct zichtbaar. Nadeel is wel dat de correctie niet blijvend is en dat je na ongeveer 1,5 jaar de behandeling moet herhalen.WELLICHT OOK INTERESSANT:

Ogen laseren

Tranende ogen

Jeukende ogen