Bij oorsuizen zit er steeds een geluid in je oor waar je enorm last van hebt. Het kan een piep in je oor zijn, of geruis of een constant zoemend geluid. Het verschilt ook per mens of deze nare geluiden worden waargenomen in 1 oor of in 2 oren. Wat vaststaat is dat het erg vervelend kan zijn en zelfs je leven enorm kan gaan beheersen. Oorsuizen wordt ook wel tinnitus genoemd. Het begint meestal tussen de 45 en 60 jaar.

Oorsuizen of Tinnitus

Oorzaak van oorsuizen.

Zenuwcellen (gehoorcellen) in het binnenoor kunnen beschadigd zijn. Door deze beschadiging geven deze zenuwcellen uit het niets geluidsprikkels door naar de hersenen. Je hoort in zo’n geval dan een geluid wat een ander niet kan waarnemen.

Een zenuwcel in het binnenoor kan beschadigd raken door de volgende zaken:

 • Een ongeluk waarbij je schedel is beschadigd.
 • Langdurige blootstelling aan lawaai. Bijvoorbeeld in een discotheek.
 • Langdurige oorontsteking.
 • Otosclerose. Otosclerose is een aandoening waarbij in het middenoor overmatig bot groeit. Hierdoor ontstaat gehoorverlies en ook dus ook vaak tinnitus.
 • Een afwijking van het kaakgewricht

Ook kan je tijdelijk last van oorsuizen hebben. Dit wordt dan meestal veroorzaakt door:

 • Stress; het is bekend dat mensen die veel last van stress ook vaak te maken krijgen met tinnitus. Wordt de stress minder dan gaat meestal de tinnitus ook voorbij.
 • Gebruik van bepaalde medicijnen. Medicijnen die het bestanddeel acetylsalicylzuur bevatten zouden tinnitus kunnen veroorzaken. Dit bestanddeel zit vaak in bloedstollende middelen of middelen die pijn en ontsteking tegengaan.

Wat kun je doen tegen tinnitus?

Oorsuizen kan in de loop van de tijd spontaan weer overgaan. Als het het gevolg is van medicijngebruik en je vermindert het gebruik ervan kan het ook snel minder worden. Dit geldt ook als oorsuizen het gevolg is van stress. Zorg dat de stress uit je leven verdwijnt en je klachten zullen verminderen.

In veel gevallen is het helaas niet zo dat oorsuizen zomaar kan worden opgelost. Er bestaat geen medicijn tegen oorsuizen maar er zijn wel zaken waarmee je het een stuk draaglijker kan maken:

 • Een tinnitusmaskeerder; dit is een apparaatje dat een prettig geluid maakt wat het oorsuizen zal overstemmen. Hierdoor treedt vaak enorme verlichting op. Een tinnitusmasker is o.a. verkrijgbaar bij uw audicien.
 • Muziek luisteren met oortjes kan zorgen voor ontspanning.
 • Intensief sporten; een flink aantal mensen met oorsuizen heeft er baat bij om flink te gaan sporten. Dit zorgt voor ontspanning van het lichaam en daardoor ook vermindering van het oorsuizen.
 • Yoga; zorgt voor algehele ontspanning met een positief effect op tinnitus.

Tinnitus en de invloed op je leven

Oorsuizen kan de hele dag aanwezig zijn en kan zo indringend zijn dat het een zeer negatieve invloed op je leven gaat hebben. In de ergste gevallen gaat dit zelfs samen met angst- en depressieklachten. In een dergelijk geval is het inroepen van hulp van een psycholoog aan te raden.

Oorsuizen of Tinnitus

WELLICHT OOK INTERESSANT:

Tranende ogen

Jeukende ogen

Ooglidcorrectie

Ontstoken oog