Overgangsverschijnselen

De overgang is de tijd die komt aan het einde van je menstruatiecyclus. Als je 12 maanden geen menstruatie hebt gehad ben je officieel in de overgang. De overgang gaat gepaard met overgangsverschijnselen.

Overgang

De overgang kan beginnen tussen de 40 en de 60 jaar. De menopauze is een natuurlijk biologisch proces. Maar de fysieke overgangsverschijnselen, zoals opvliegers en emotionele symptomen van de menopauze, kunnen je slaap verstoren en je energie verlagen of de emotionele gezondheid beïnvloeden. Er zijn veel effectieve behandelingen beschikbaar tegen overgangsverschijnselen, uiteenlopend van aanpassingen van de levensstijl tot hormoontherapie.

Overgangsverschijnselen 

In de maanden of jaren voorafgaand aan de menopauze (pre-menopauze), kun je deze overgangsverschijnselen ervaren:

►Onregelmatige periodes

►Opvliegers

►Rillingen

►Vaginale droogheid

Nachtzweten

►Gewichtstoename

►Slaapproblemen

►Dunner wordend haar en een droge huid

►Stemmingswisselingen

►Borsten worden minder vol

Overgangsverschijnselen zoals bijvoorbeeld veranderingen in de menstruatie, zijn voor elke vrouw anders. Hoogstwaarschijnlijk ervaar je onregelmatigheden in je menstruatie voordat ze eindigen.

Het overslaan van perioden tijdens de pre-menopauze is volkomen normaal. Vaak zullen menstruatieperioden een maand overslaan en dan weer terugkeren, of een aantal maanden overslaan en dan weer een paar maanden met de maandelijkse cyclus beginnen. Periodes hebben ook de neiging om korter na elkaar plaats te vinden. Ondanks onregelmatige menstruatie is zwangerschap nog steeds mogelijk in deze periode. Als je een menstruatie hebt overgeslagen maar niet zeker weet of je met de menopauze bent begonnen, overweeg dan een zwangerschapstest te gebruiken.

Oorzaken van menopauze

Overgangsverschijnselen kunnnen het gevolg zijn van:

►Natuurlijke achteruitgang van vrouwelijke hormonen. Rond de 40 jaar, beginnen je eierstokken minder oestrogeen en progesteron te maken – de hormonen die de menstruatie regelen – en je vruchtbaarheid neemt af. In je veertiger jaren kunnen je menstruatieperioden langer of korter worden, zwaarder of lichter en meer of minder frequent, totdat uiteindelijk je eierstokken geen eieren meer produceren en je geen periodes meer hebt.

►Een operatie waarbij je baarmoeder wordt verwijderd, maar niet je eierstokken, veroorzaakt meestal geen onmiddellijke menopauze. Hoewel je geen periodes meer hebt, laten je eierstokken nog steeds eieren vrij en produceren ze oestrogeen en progesteron. Maar een operatie waarbij zowel je baarmoeder als je eierstokken worden verwijderd  veroorzaakt een onmiddellijke menopauze. Je menstruatie stopt onmiddellijk en je hebt waarschijnlijk opvliegers en andere tekenen van de menopauze. De overgangsverschijnselen kunnen in dit geval ernstig zijn, omdat deze hormonale veranderingen abrupt optreden in plaats van over meerdere jaren.

►Chemotherapie en bestraling. Deze kankertherapieën kunnen de menopauze veroorzaken. Symptomen zoals opvliegers vinden plaats tijdens of kort na het verloop van de behandeling. De stopzetting van de menstruatie (en vruchtbaarheid) is niet altijd permanent na chemotherapie, dus anticonceptiemaatregelen zijn nog steeds gewenst.

►Prematuur ovarieel falen. Ongeveer 1 procent van de vrouwen ervaart de menopauze voor de leeftijd van 40 (vroegtijdige menopauze). De menopauze kan het gevolg zijn van prematuur ovarieel falen, bijvoorbeeld wanneer je eierstokken geen normale niveaus van reproductieve hormonen produceren. Dit kan ontstaan door genetische factoren of bepaalde auto-immuunziekten. Maar vaak is er geen oorzaak te vinden. Voor vrouwen die dit ervaren wordt meestal hormoontherapie aanbevolen tot de natuurlijke leeftijd van de menopauze is bereikt.

Risico’s bij de menopauze

Na de menopauze neemt het risico op bepaalde medische aandoeningen toe. Voorbeelden zijn:

►Hart- en vaat (cardiovasculaire) ziekte. Wanneer uw oestrogeenspiegel afneemt, neemt uw risico op hart- en vaatziekten toe. Hartziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaak bij zowel vrouwen als mannen. Het is dus belangrijk om regelmatig te bewegen, een gezond dieet te volgen en een normaal gewicht te behouden.

►Osteoporose. Deze aandoening zorgt ervoor dat botten broos en zwak worden, wat leidt tot een verhoogd risico op fracturen. Tijdens de eerste paar jaar na de menopauze verlies je mogelijk snel botdichtheid, waardoor uw risico op osteoporose toeneemt. Vrouwen met osteoporose zijn vooral gevoelig voor fracturen van hun wervelkolom, heupen en polsen.

Urine-incontinentie. Aangezien de weefsels van uw vagina elasticiteit verliezen, kun je frequente, plotselinge, sterke aandrang krijgen om te plassen, gevolgd door een onvrijwillig verlies van urine (aandrangincontinentie), of het verlies van urine met hoesten, lachen of tillen (stress-incontinentie). Je maakt ook grotere kans op urineweginfecties.

►Vaginale droogte door verminderde vochtproductie en verlies van elasticiteit kan ongemakken en lichte bloedingen tijdens de geslachtsgemeenschap veroorzaken. Ook kan je verlangen naar seksuele activiteit verminderen.

►Gewichtstoename. Veel vrouwen worden zwaarder tijdens de menopauze.  Je moet mogelijk minder en gezonder gaan eten en meer bewegen, om je huidige gewicht te behouden.

Overgang

WELLICHT OOK INTERESSANT:

Nachtelijke beenkrampen