puisten uitknijpen

Puisten uitknijpen is dat verstandig om te doen? We zijn altijd geneigd te denken dat je van je puisten af moet komen.  Maar is een puist echt zo slecht voor de huid en moet je puisten uitknijpen? Het uitknijpen van puisten beschadigt de huid
Een ontstoken puist treedt op wanneer de porie vol zit met overtollig talg, dode huidcellen, bacteriën en vaak pus. Als je in een puistje knijpt, kun je per ongeluk al het vuil uit de porie dieper in de follikel duwen. Dat kan ervoor zorgen dat de follikelwand scheurt, waardoor al het geïnfecteerde materiaal in de onderste huidlaag, terechtkomt.

Laat je niet misleiden door te denken dat je huid in orde is als je pus en vuil uit de poriënopening kunt halen. Je kunt nog steeds geïnfecteerd materiaal dieper in de onderste huidlaag eronder duwen, zelfs terwijl pus uit de porie wordt gespoten door het uitknijpen.

Puisten uitknijpen verergert acne

Heb je ooit een puistje uitgeknepen, denkend dat je het hebt opgelost, maar dan komt het een paar uur later terug? Of verschijnt er een tweede puistje ernaast? Je verbeeldt je geen dingen. Het uitknijpen van puistjes kan ze echt erger maken. De schade ontstaat niet alleen onder het oppervlak, maar ook boven waar je het kunt zien. Een puistje uitknijpen kan natuurlijk een korst achterlaten. Knijpen, vooral als je het bij een puistje zonder witte kop doet, kan je huid veel roder en gezwollen maken dan wanneer je de puist met rust laat.

Elke keer dat je huid beschadigd is, bestaat de mogelijkheid dat, terwijl de huid geneest, weefsel verloren gaat. Dat is hoe je acnelittekens krijgt. Hoe groter de schade aan de huid, hoe groter de kans op weefselverlies. Zelfs als er geen littekens ontstaan, kunnen er donkere vlekken ontstaan. Deze donkere vlekken op de huid, post inflammatoire hyperpigmentatie genoemd, worden veroorzaakt door een ontsteking. Een puistje uitknijpen veroorzaakt een ontsteking, dus je hebt meer kans op post inflammatoire hyperpigmentatie zodra een puistje geneest.

Veiligere manieren om voor een puistje te zorgen

Plukken aan je puistjes kan een infectie verspreiden en uiteindelijk je acne verergeren. Het is duidelijk dat een hands-off-beleid de beste keuze is als het om je huid gaat. Maar eerlijk gezegd zijn puistjes vervelend genoeg dat we ze gewoon snel willen verwijderen. Er zijn veiligere manieren om van individuele puistjes af te komen.

Probeer een acne-behandeling

Probeer eerst vrij verkrijgbare acneproducten van de (online) drogisterij. Deze producten worden op bestaande puistjes gedept om ze te helpen uitdrogen en snel te genezen. Deze werken echter het beste bij relatief kleine puistjes. Als je een hele grote puistjes hebt die niet weggaan, moet je misschien een dermatoloog raadplegen voor hulp. Het is onwaarschijnlijk dat de vrij verkrijgbare middelen helpen bij deze ernstigere puistjes.

Puisten uitknijpen

Als je jezelf toch niet kunt bedwingen om puisten uit te knijpen moet je voorzichtig te werk gaan. Gebruik nooit je vingernagels of een ander hard voorwerp. Forceer de puist niet om leeg te lopen, en knijp nooit in een diep puistje (onderhuidse puist) of een puistje dat nog geen witte kop heeft. Ben je toch een dwangmatige uitknijper van puisten? Dan is het misschien tijd om met een dermatoloog te gaan praten. Je hebt dan echt de hulp van een professional nodig om van deze dwang af te komen.

Conclusie:

Natuurlijk willen we allemaal voorkomen dat puistjes ontstaan. De absoluut beste manier om dat te doen, is door elke dag een middel voor de behandeling van acne te gebruiken. De vrij verkrijgbare producten kunnen helpen bij het stoppen van kleine puistjes. Maar als die na twee of drie maanden niet werken, of als je acne ernstiger is, bel dan een dermatoloog. Er zijn veel opties voor de behandeling van acne op recept die kunnen helpen.