Schimmelnagel

Een schimmelnagel hoe kom je er aan? Schimmelinfecties kunnen elk deel van het lichaam aantasten. Schimmels zijn normaal aanwezig in en op het lichaam. Wanneer een schimmel begint te overgroeien, kun je een infectie krijgen. Onychomycosis, ook  wel tinea unguium genaamd, is een schimmelinfectie die de vingernagels of teennagels aantast. 

Hoe ontstaat een schimmelnagel?

Een schimmelnagelinfectie ontstaat door de groei van schimmels in, onder of op de nagel. Schimmels gedijen in warme, vochtige omgevingen, dus dit type omgeving kan ervoor zorgen dat ze flink kunnen groeien. Dezelfde schimmels die jeuk, voetschimmel en ringworm veroorzaken, kunnen ook nagelinfecties veroorzaken. Als je in contact bent gekomen met iemand anders die een schimmelinfectie heeft, kan deze zich naar je hebben verspreid.

Wie loopt risico op een schimmelnagel?

Er zijn veel verschillende oorzaken van schimmelinfecties via de nagels, en elke oorzaak heeft een eigen behandeling. Hoewel veel van de oorzaken van een schimmelinfectie via de nagel te voorkomen zijn, verhogen sommige risicofactoren de kans om het te ontwikkelen. Je hebt meer kans op een schimmelinfectie als je:

►diabetes heb

►een ziekte hebt die een slechte bloedsomloop veroorzaakt

►ouder bent dan 65 jaar

►kunstnagels draagt

►veel zwemt in een openbaar zwembad

►nagelblessure hebt

►een huidblessure rond de nagel hebt

►langere tijd vochtige vingers of tenen hebt

►een verzwakt immuunsysteem hebt

►Als je veel gesloten schoenen draagt, laarzen

Nagelinfecties komen vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en de infecties komen vaker voor bij volwassenen gevonden dan bij kinderen. Als je gezinsleden hebt die vaak dit soort schimmelinfecties krijgen, heb je ook meer kans ze te krijgen. Ouderen lopen het grootste risico om schimmelnagels te krijgen, omdat ze een slechtere bloedsomloop hebben en hun nagels langzamer groeien. Ook worden nagels dikker naar mate je ouder wordt.

Hoe ziet een schimmelnagel er uit?

Een schimmelinfectie van de nagel kan een deel van de nagel, de hele nagel of meerdere nagels aantasten.

Als je een schimmelnagel hebt kan dit er als volgt uitzien:

►Je ziet witte of gele strepen op de nagel

►Je hebt een afbrokkelende hoek van een nagel

►Je nagel is zeer bros

►Je nagel geeft een onaangename geur af

►De vorm van je nagel verandert enorm

De enige manier om er echt achter te komen of je een schimmelnagel hebt is het raadplegen van je huisarts. De huisarts zal een beetje van je nagel afschrapen en dit onder een microscoop leggen om te kijken of het daadwerkelijk om een schimmelinfectie gaat.

Kalknagels verdwijnen op natuurlijke manier

Hoe kun je een schimmelnagel behandelen?

Een kalknagel behandelen kan op twee manieren. De eerste is de kalknagel lokaal behandelen, waarbij de schimmel op een uitwendige manier wordt bestreden. Dit kan doordat je de schimmelnagel behandelt met een kalknagelolie of nagelvloeistof. Deze methode heeft de voorkeur bij beginnende en matige schimmelinfecties.

De tweede manier om schimmelnagels te behandelen is inwendig. Dit gebeurt door het slikken van medicijnen of antischimmel tabletten.In beide gevallen moet rekening worden gehouden met een behandeling van minimaal enkele weken maar soms zelfs enkele maanden.

Tips om een schimmelnagel te voorkomen

Door een paar eenvoudige dingen te doen kan een schimmelinfectie van de nagels worden voorkomen:

►Verzorg je nagels goed door ze op tijd te knippen en schoon te houden.

►Als je langere tijd vochtige of natte handen hebt (bijvoorbeeld bij schoonmaken) draag dan rubberen handschoenen.

►Was je handen regelmatig

►Draag badslippers in openbare zwembaden of douches

►Verminder het gebruik van nagellak

►Verminder het gebruik van kunstnagels