Schouderpijn-Slapen

Schouderpijn is naast rugpijn is ook een veelvoorkomende klacht. De schouder is een complex gewricht wat bestaat uit vele spieren, pezen en onderdelen (schouderblad, schoudergewricht en de bovenarm), omdat het een draaiing van 360 graden van de arm mogelijk moet maken. Het schoudergewricht is het enige gewricht van het menselijk lichaam wat dat kan. Schouderpijn kan erg hinderlijk zijn omdat de klachten je in het dagelijks leven behoorlijk kunnen belemmeren. Vaak is het bewegen van de schouder pijnlijk en ook ’s nachts liggen op de schouder veroorzaakt pijn. De schouderpijn straalt ook vaak uit naar de nek, rug en/of bovenarm tot zelfs aan de elleboog of vingers aan toe. Het naar boven of naar achteren brengen van de arm wordt beperkt of is pijnlijk.

Oorzaken van schouderpijn

Schouderpijn kan verschillende oorzaken hebben. Juist omdat het schoudergewricht zo uniek is, is het ook extra gevoelig voor problemen. Vaak ligt het probleem in de spieren die zich rond het schoudergewricht bevinden. Als deze spieren niet flexibel of sterk genoeg zijn, kunnen ze ingeklemd raken en schouderpijn veroorzaken. Er kunnen ook andere oorzaken ten grondslag liggen aan schouderpijn:

 • Slijmbeursontsteking

Slijmbeurzen zitten op verschillende plaatsen in het lichaam. Een slijmbeurs is een stootkussentje gevuld met vocht wat zorgt voor een soepele beweging van een gewricht. Door overbelasting van het schoudergewricht kan de slijmbeurs ontstoken raken. Hierdoor raakt de slijmbeurs beknelt en geeft schouderpijn.

 • Peesontsteking of peesscheuring 

Een pees is de verbinding tussen botten en spieren. Deze pees kan gaan ontsteken of scheuren. Dit kan gebeuren na overbelasting, door slijtage of door een plotseling gebeurtenis of ongeval.

 • Frozen Shoulder

Een frozen shoulder is schouderpijn met stijfheid in de schouder, waardoor de schouder een verminderde bewegingsvrijheid heeft. Vaak ligt ontstoken kapsel in het schoudergewricht hieraan ten grondslag. Het kapsel verkleeft en geeft schouderpijn.

 • RSI (tegenwoordig omschreven als ‘KANS’ – klachten aan arm, nek en schouder)

KANS is een verzamelnaam voor klachten die zich bij het beweging van arm, nek en schouder voordoen, zonder dat daar een acuut trauma of aanwijsbare ziekte aan ten grondslag ligt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen specifieke en aspecifieke KANS. Bij specifieke KANS kan je denken aan aandoeningen zoals het carpaal tunnelsyndroom, tennisarm en golferselleboog. Aspecifieke KANS zijn klachten waar niet direct een medische aandoening voor aan te wijzen is. In de praktijk zien we dat aspecifieke klachten vaker voorkomen.

 • Schouderinstabiliteit

Hierbij kan de schouder bijna of helemaal uit de kom gaan. Dit kan ontstaan nadat de schouder bv. bij een ongeval uit de kom is geweest. Als er bij dit ongeval schade is ontstaan aan het kapsel om het schoudergewricht, dan kan het vaker voorkomen dat de schouder uit de kom gaat.

 • Nekhernia

Een nekhernia kan ook uitstralen naar de schouder en schouderpijn veroorzaken.

Wat kan het risico op schouderpijn verhogen?

Er zijn een aantal risico’s die schouderpijn kunnen veroorzaken of verergeren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

 • Veel werk boven je macht (zoals bv. plafond witten, behangen, bomen snoeien)
 • Zwaar lichamelijk werk
 • Stress
 • Slechte houding
 • Te weinig beweging
 • Veel herhaald werk (zoals bv. kassawerk, bepaald huishoudelijk werk als stofzuigen of ramen zemen)
 • Overbeweeglijkheid van de schouder (hypermobiliteit)

Wat kun je doen tegen schouderpijn?

Belangrijk bij alle klachten die schouderpijn veroorzaken is werken aan een goede conditie van de spieren in en om het schoudergewricht. Een fysiotherapeut kan je helpen en oefeningen meegeven waarmee je je schouder weer in balans brengt. Deze dagelijkse oefeningen kun je thuis ook gemakkelijk doen, waardoor je schouder snel weer beter zal functioneren. Ook je houding is een belangrijke factor om schouderpijn te voorkomen. Zorg ervoor dat je je rug altijd recht houdt, schouderbladen naar elkaar trekt, je rug laag houdt en je hoofd recht boven je romp houdt.

Slecht slapen door de schouderpijn

Heel vervelend als je niet goed kunt slapen als je last hebt van schouderpijn. Het lijkt wel dat je ‘s nachts de juiste houding niet kunt vinden. Hoe je dan wel moet liggen als je last hebt van je schouder?  Ga op je zij liggen aan de kant waar je geen pijnlijke schouder hebt, met je benen een klein stukje opgetrokken. Strek de arm waarmee je op de matras ligt uit en leg daar een kussen op, je kunt het kussen vasthouden tijdens het slapen. Heb je pijn aan allebei je schouders? Op je rug slapen is dan de beste keuze. Je legt in dit geval je armen gestrekt naast je.