Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is over het algemeen een milde tot matige pijn in uw hoofd die vaak wordt omschreven als een strakke band om je hoofd. Het is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn en toch zijn de oorzaken niet altijd goed begrepen.

Spanningshoofdpijn Bril

Er bestaan behandelingen voor dit type hoofdpijn. Het beheersen van hoofdpijn door spanning is vaak een balans tussen het bevorderen van gezonde gewoonten, het vinden van effectieve behandelingen zonder medicatie en het op de juiste manier gebruiken van medicijnen.

Symptomen van spanningshoofdpijn

►Doffe, pijnlijke hoofdpijn

►Gevoel van strakheid of druk over je voorhoofd of op de zijkanten en achterkant van je hoofd

►Gevoel van spanning op je hoofdhuid-, nek- en schouderspieren

Spanningshoofdpijn is verdeeld in twee hoofdcategorieën – episodisch en chronisch.

Episodische spanningshoofdpijn

Episodische hoofdpijn door spanning kan 30 minuten tot een week duren. Deze vorm van hoofdpijn treedt minder dan 15 dagen per maand op gedurende ten minste drie maanden. Frequente episodische spanningshoofdpijn kan uiteindelijk chronisch worden.

Chronische spanningshoofdpijn

Dit soort spanningshoofdpijn houdt uren aan en kan continu zijn. Als je hoofdpijn zich gedurende minstens drie maanden 15 of meer dagen per maand voordoet, worden ze als chronisch beschouwd.

Spanningshoofdpijn versus migraine

Spanningshoofdpijn is moeilijk te onderscheiden van migraine. Bovendien, als je de frequente episodische versie hebt, kun je ook migraine hebben. In tegenstelling tot sommige vormen van migraine, wordt hoofdpijn door spanning meestal niet geassocieerd met visuele stoornissen, misselijkheid of braken. Hoewel fysieke activiteit meestal migrainepijn verergert, maakt het de hoofdpijn door spanning niet erger. Een verhoogde gevoeligheid voor licht of geluid kan optreden, maar dit zijn geen gebruikelijke symptomen.

Wanneer een dokter bezoeken?

Maak een afspraak met je arts als spanningshoofdpijn je leven verstoort. Ook als je meer dan tweemaal per week medicijnen moet nemen voor je hoofdpijn, raadpleeg dan je arts. Zelfs als je in het verleden last hebt gehad van hoofdpijn, raadpleeg dan je arts als het patroon verandert of je hoofdpijn plotseling anders aanvoelt. Soms kan hoofdpijn wijzen op een ernstige medische aandoening, zoals een hersentumor of scheuring van een verzwakt bloedvat (aneurysma).

Als je een van de onderstaande symptomen hebt, zoek dan de spoedeisende hulp:

►Abrupte, ernstige hoofdpijn

►Hoofdpijn met koorts, stijve nek, geestelijke verwarring, toevallen, dubbel zien, zwakheid, gevoelloosheid of spraakproblemen

►Hoofdpijn na een hoofdletsel

Oorzaken van spanningshoofdpijn

De oorzaak van spanningshoofdpijn is niet bekend. Vroeger dachten experts het het gevolg was van spiersamentrekkingen in het gezicht, de nek en de hoofdhuid, misschien als gevolg van verhoogde emoties, spanning of stress. Maar uit onderzoek blijkt dat spiersamentrekking niet de oorzaak is.

Oorzaken kunnen zijn:

►Verhoogde gevoeligheid voor pijn

►Stress

Omdat deze vorm van hoofdpijn zo vaak voorkomt, is het effect op de arbeidsproductiviteit en de algehele kwaliteit van leven aanzienlijk, vooral als het chronisch is. Misschien moet je vanwege de pijn wel thuisblijven van je werk, of als je naar je werk gaat, is je vermogen om te functioneren stukken minder.

Spanningshoofdpijn zelf behandelen, 6 tips

►Zorg dat je genoeg slaap krijgt

►Stop met roken

►Beweeg voldoende

►Eet regelmatig. Eet gezond.

►Drink veel water.

►Beperk het gebruik van alcohol, cafeïne en suiker.

Spanningshoofdpijn Bril

WELLICHT OOK INTERESSANT:

Hoofdpijn door oorsuizen

Hoofdpijn na het sporten

Migraine aanval