Stinkschoenen

Stinkschoenen hoe kom je er aan? Het wordt veroorzaakt door overmatig zweten van de voeten. Stinkvoeten komen vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en komt vaker voor bij jongeren dan bij ouderen.

Mensen van wie de voeten te vaak zweten hebben ook last van overmatig zweten van de handpalmen. Ongeveer 3 procent van de bevolking heeft last van stinkvoeten.

De functie van zweetklieren is om je huid vochtig en daarom soepel te houden en om de temperatuur te regelen wanneer het warm weer is of tijdens het sporten. Er zijn meer zweetklieren aan je voeten dan ergens anders in het lichaam. Echter, in tegenstelling tot zweetklieren elders in het lichaam, zweten de zweetklieren in de voeten de hele tijd, niet alleen als reactie op warmte of lichaamsbeweging.

De geur die vrijkomt bij stinkvoeten wordt echter niet veroorzaakt door het zweten zelf,  maar door bacteriën die zweet afbreken op de huid als het uit de poriën komt. Een zweetgeur komt vrij als het zweet uiteenvalt.

Oorzaken stinkvoeten

►Elke dag dezelfde schoenen dragen. Schoenen worden stinkschoenen als je de schoenen opnieuw draagt voordat ze droog zijn.

►Slechte persoonlijke hygiëne.

►Hormonale veranderingen kunnen ervoor zorgen dat voeten meer gaan zweten, dus tieners en zwangere vrouwen zijn er bijzonder gevoelig.

►Als je gestrest bent zweet je meer, en dus je voeten ook.

Oplossingen voor je voeten zelf

►Weken in zoutwater. Zout trekt vocht uit je huid en vermindert de hoeveelheid bacteriën die daar kunnen overleven. In een badkuip of grote bak met warm water, los je zout op. Week je voeten vervolgens gedurende 20 minuten. Doe dit elke dag gedurende twee weken.

►Azijn gebruiken om te weken. Als je een vervelende omgeving voor bacteriën wilt creëren, week je je voeten in azijn. Het heeft een uitdrogend effect, dus de bacteriën gaan dood. Meng een deel azijn met twee delen water in een badkuip of grote bak. Week één keer per dag gedurende 30 minuten je voeten.

►Thee is ook weldadig voor je voeten.  Het zuur in de thee sluit je poriën, waardoor je minder gaat zweten. Het werkt ook als een natuurlijk antibioticamiddel en doodt de bacteriën aan je voeten. Voeg twee zwarte theezakjes toe aan 1 liter water en laat 15 minuten koken. Voeg 2 liter koud water toe en giet de oplossing in een bak of grote kom. Week je voeten gedurende 30 minuten. Doe dit 1 keer per dag gedurende een week.

Oplossingen voor stinkschoenen

►Draag de juiste sokken. Materialen zoals nylon zorgen voor vocht rond je voeten. Katoen laat je voeten echter ademen. En als je vaker zweet dan de gemiddeld, neem dan een extra paar sokken mee en verschoon ze halverwege de dag. Dit voorkomt stinkschoenen.

►Stinkschoenen sprayen met een anti zweetvoeten spray. Stinkt jouw favoriete paar schoenen echt heel erg?  Gooi ze nog niet weg.  Er zijn veel sprays in de handel, die ethanol en andere ontsmettingsmiddelen bevatten, die de bacteriën goed kunnen doden. Spray eerst de hele binnenkant van je schoen met het reinigende reinigingsproduct. Spuit vervolgens schone sokken met met de spray, plaats ze in uw schoenen en laat ze een nacht rusten. De sokken zorgen ervoor dat er nog meer anti-bacterieel middel in je schoenen kan trekken.

►Gebruik een poeder tegen stinkschoenen. Bij de drogist kun je reukverdrijvende poeders. Poeders helpen eigenlijk het beste tegen de zweetvoeten lucht omdat de lucht gewoon wordt geabsorbeerd. Een bekend zweetvoeten poeder met zeer goede resultaten is het poeder van het merk “Odaban”.

WELLICHT OOK INTERESSANT:

Nachtbehandeling tegen zweetvoeten

Doorgezakte voet