Tenniselleboog

Bij een tenniselleboog (of tennisarm) is de buitenste elleboogknobbel geïrriteerd door overbelasting. Bij deze knobbel zitten de onderarmspieren aan je elleboog vast.


Door deze irritatie kunnen bepaalde bewegingen erg pijnlijk zijn. Bovendien straalt de pijn meestal uit naar je onderarm. Grootste kans op een tenniselleboog heb je als je tussen de 40 en 50 jaar bent.

Iedereen heeft kans een tenniselleboog te krijgen maar er zijn activiteiten waarbij het risico ietsje groter is:

►Tennis

►Squash

►Badminton

►Metselen

►Timmeren

►Schilderen

►Houthakken

►Veelvuldig een schroevendraaier gebruiken

►Brei- en naaiwerk

►Computerwerk

Symptomen van een tenniselleboog

Iedereen zal weer andere klachten ervaren maar de onderstaande zijn veel voorkomende klachten bij een tenniselleboog:

►Zeurende pijn aan de buitenzijde van de elleboog

►Pijn bij het maken van een vuist

►Klachten bij het gebruiken van een computermuis

►Stijve arm in de ochtend

►Krachtverlies in de onderarmspieren

►Uitstraling van pijn richting de pols

►Pijnlijk gevoel tijdens opwaartse beweging van de hand

Behandeling van een tennisarm?

Een tennisarm gaat in principe vanzelf over binnen enkele maanden. Er is eigenlijk niets dat de genezing kan bespoedigen.

Wat wel heel belangrijk is dat je de arm zoveel mogelijk normaal blijft gebruiken omdat de arm anders stijf wordt. Deze beweging zorgt ervoor dat je armspieren in conditie blijven. Er bestaan ook speciale tennisarm oefeningen.

Als je toch een beweging moet maken die pijnlijk is zorg er dan voor dat je die beweging geleidelijk maakt. De pijnlijke plek op de tenniselleboog kun je ook geregeld koelen met ijs tegen de stijfheid.

Indien de pijn moeilijk te verdragen is kun je Paracetamol gebruiken als pijnstiller. Helpt Paracetamol onvoldoende bij je dan zijn Diclofenac, Naproxen of Ibuprofen aan te raden.

Als de pijn niet over gaat of hij is ondraaglijk voor je kan de huisarts soms besluiten om een cortisone injectie te geven. Dit zal de ontsteking aanzienlijk afremmen. De huisarts zal echter zo lang mogelijk wachten je een dergelijke injectie te geven.

Wat kun je beter niet doen bij een tenniselleboog?

Het gebruik van bandages bij een tenniselleboog wordt afgeraden. Vooral omdat je de arm op een minder natuurlijke manier gaat gebruiken. Dit gaat op de langere termijn de klachten juist verergeren.


Wellicht ook interessant:

Schouderpijn

Nachtelijke beenkrampen

Jeukende ogen oorzaak