Tips bij keelontsteking

Wat zijn goede tips bij keelontsteking? De meeste keelpijn, wordt veroorzaakt door kleine ziektes zoals verkoudheid of griep en verdwijnt na verloop van tijd vanzelf. Maar er zijn dingen die je kunt proberen om het proces te versnellen of de pijn te verlichten. Wat de oorzaak ook is, de eerste zorg van de meeste mensen is om de pijn te verzachten. Het is verleidelijk om meteen naar een dokter te gaan, maar geef eerst enkele onze tips bij keelontsteking eens een kans.

Wat veroorzaakt een keelpijn?

Keelpijn verwijst naar pijn, jeuk of irritatie van de keel. Je kunt moeite hebben met het doorslikken van voedsel en vloeistoffen en de pijn kan verergeren als je probeert te slikken. Het kan worden veroorzaakt door een virale of bacteriële infectie.

Tips bij keelontsteking

►Neem ontstekingsremmers. Paracetamol is beter voor kinderen, maar volwassenen kunnen ibuprofen gebruiken om zwellingen te voorkomen.

►Zuigtabletten. Deze kunnen werken, omdat zuigtabletten de speekselproductie stimuleren en helpen de keel vochtig te houden. Kies de zuigtabletten met een koelend ingrediënt voor extra opluchting. Snoep om op , ijsblokjes of ijslolly’s werken ook.

►Gorgelen in zout water. Meerdere malen per dag in zout water gorgelen, vermindert de zwelling in de keel en verliest slijm waardoor je bacteriën worden weggespoeld. Los een halve theelepel zout op in een kopje water. Als het zout teveel is voeg je een klein beetje honing toe. Spuug het water uit na het gorgelen en slik het niet door.

►Meer drinken. Drink veel koele of warme vloeistoffen, want je moet gehydrateerd blijven. Vermijd te warme dranken. Om te testen of je voldoende drinkt, controleer je je urine. Als het helder of bleek is, betekent dat dat je genoeg drinkt. Donkerdere urine betekent dat je meer moet drinken. Vooral water drinken is bij keelpijn erg goed voor je.

►Thee drinken. Als je al dat water beu bent, kun je ook thee drinken. Kruidenthee kan verlichting geven, maar de zwarte, groene of witte theebladeren bevatten antioxidanten waarvan wordt gedacht dat ze je immuniteit versterken en infecties afweren. Honing in je thee doet overigens ook wonderen.

►Kippensoep drinken. Het kan een keelpijn verlichten omdat artsen geloven dat natrium ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Bovendien voelt het goed en verlicht je keel. Extra voordeel is dat het je toch voedt ondanks dat je waarschijnlijk niet veel eet.

 ►Marshmallows eten tegen keelpijn. Marshmallows bevatten een stof, die uit de zoete wortels van Heemst plant wordt gehaald. Deze plant heeft helende eigenschappen en werkt verzachtend bij ontstekingen of irritaties van de keel. Heemst helpt overigens ook bij ontstekingen een de urinewegen en bij longontsteking.

►Rust. Slaap is je beste remedie. Blijf dus zoveel mogelijk in bed en rust goed uit.

►Nasale spoeling. Je neus vullen met zout water klinkt niet erg prettig, maar het kan je wel helpen.

►Gebruik een luchtbevochtiger om je te helpen ademen. Soms doet je keel pijn omdat de lucht droog is.

►Eet een waterijsje. Het likken van de ijslolly verlicht je pijnlijke keel en verdooft het gebied.

►Gebruik een goede keeldrankje. Deze zijn vrij verkrijgbaar bij de drogist.

Wanneer wel je huisarts raadplegen bij keelontsteking?

Als niets anders werkt,  en de keelontsteking of keelpijn houdt langer dan 2 weken aan ga dan naar je huisarts die antibiotica kan voorschrijven.

WELLICHT OOK INTERESSANT:

Slechte adem verhelpen

Bloedend tandvlees

Gevoelige tanden

Chronische keelontsteking