Tranende ogen

Tranende ogen. Het tranen van de ogen heeft een functie, tranen hebben namelijk de functie om de ogen te smeren. Tevens zorgen tranen ervoor dat stofdeeltjes en vuil in en rondom het oog worden weggespoeld.

Tranende ogen druppels

Wat zijn de oorzaken van tranende ogen?

Als je veel last hebt van tranende ogen wordt er door de ogen teveel traanvocht geproduceerd. Hoewel dit zeer vervelend kan zijn is het in de meeste gevallen niet ernstig en is behandeling prima mogelijk.

Er zijn verschillende oorzaken van tranende ogen te noemen:

►Vuil in het oog. Bijvoorbeeld een vuiltje, haartje of een klein insect.

►Allergische reactie. De belangrijkste oorzaken hiervan zijn stuifmeel van pollen (hooikoorts), huisstofmijt, cosmetica en voeding.

►Verkoudheid. Als je verkouden bent zijn de slijmvliezen van je neus ontstoken. Dit heeft meestal ook effect op het oog. Het oog gaat dan tranen en kan rood worden.

►Weersomstandigheden. Je oog kan geprikkeld raken door koude wind, of fel zonlicht. Ter bescherming gaat je oog extra traanvocht aanmaken. Meestal houden de tranende ogen meteen op als je uit de koude wind of het felle zonlicht gaat.

►Een vernauwing van de traanwegen. Vernauwing van de traanwegen kan worden veroorzaakt worden door een ontsteking. Het kan zelfs ook zo zijn dat de vernauwing door een aangeboren afwijking wordt veroorzaakt. Soms is dan een operatie noodzakelijk.

►Droge ogen. Droge ogen kunnen worden veroorzaakt door slechte kwaliteit van het traanvocht. En dat zorgt weer voor tranende ogen.

Wat te doen tegen tranende ogen?

Zoals te lezen valt zijn tranende ogen dus meestal onschuldig, maar vervelend is het wel als je er last van hebt. Je kan echter zelf heel veel doen om tranende ogen te behandelen of zelfs te voorkomen:

►Je ogen beschermen. Bij koud weer en fel zonlicht is het handig om je ogen te beschermen met een zonnebril. Bij hooikoorts is dit ook een goede oplossing om je ogen te beschermen tegen de pollen in de lucht.

►Nooit wrijven. Bij tranende ogen is je eerste reactie om in je ogen te gaan wrijven. Dit is echter precies hetgeen je niet mot gaan doen want dit versterkt de irritatie.

►Geef je ogen tijdig rust. Als je vermoeide ogen hebt omdat je bijvoorbeeld lang achter de computer werkt zijn je ogen sneller vatbaar voor een allergische reactie of prikkelingen van buitenaf. Zorg dus voor voldoende rust door tijdig een pauze te nemen.

►Gebruik oogdruppels. Oogdruppels kunnen er voor zorgen dat je ogen weer tot rust komen. Vooral oogdruppels met bestanddeel “Euphrasia” heeft een zeer rustgevend effect op de ogen.

Tranende ogen druppels

WELLICHT OOK INTERESSANT:

Ooglidcorrectie

Ontstoken oog

Ogen laseren

Wallen onder de ogen