Vaginale-Droogheid

Normaal blijven de wanden van de vagina gesmeerd met een dunne laag heldere vloeistof. Het hormoon oestrogeen helpt om dat vocht vast te houden en houdt de voering van je vagina gezond, dik en elastisch. Een daling van de oestrogeenspiegels vermindert de beschikbare hoeveelheid vocht in je vagina en zo ontstaat vaginale droogheid. Dit kan op elke leeftijd gebeuren met verschillende oorzaken.

Vagisan-Vaginale-Droogte

Het lijkt in eerste instantie misschien een kleine irritatie. Maar een droge vagina kan een enorme impact hebben op je seksleven. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om de vaginale droogheid te verlichten.

Oorzaken van vaginale droogheid

Vaginale droogte is een bekend symptoom van de menopauze. Bijna een op de drie vrouwen krijgt in deze fase last van vaginale droogheid.

►Oestrogeenniveaus kunnen ook dalen door:

►Bevalling en borstvoeding

►Bestraling of chemotherapie voor kanker

►Chirurgische verwijdering van de eierstokken

►Anti-oestrogeen medicatie voor de behandeling van endometriose

Andere oorzaken van vaginale droogheid zijn onder andere:

►Allergie en verkoudheid medicijnen

►Bepaalde antidepressiva

►Douchen

►Niet genoeg voorspel voor seks

Wat de oorzaak ook is, vaginale droogheid kan uitermate ongemakkelijk zijn. Het kan bovendien leiden tot jeuk, branderig en pijnlijke geslachtsgemeenschap.

Geneesmiddel

De meest gebruikelijke behandeling voor vaginale droogheid door lage oestrogeenspiegels is oestrogeentherapie. Hiermee vul je het oestrogeen niveau aan. Deze aanvulling vervangt dus een deel van het hormoon dat je lichaam niet meer aanmaakt.

De meeste vrouwen gebruiken een van de onderstaande manieren om het vaginaal oestrogeen niveau te verhogen:

►Vaginale zetpillen. Je brengt met een applicator één tablet per dag in de droge vagina in, gedurende twee weken van de behandeling. Daarna doe je het twee keer per week totdat je het niet meer nodig hebt.

►Crème: Je gebruikt een applicator om de crème in je vagina te krijgen. Je past de crème meestal 1 tot 2 weken dagelijks toe. En daarna één tot drie keer per week.

Elk oestrogeenproduct kan bijwerkingen hebben, zoals vaginaal bloedverlies en borstpijn.

Andere zaken die belangrijk zijn om een droge vagina te voorkomen:

►Neem de tijd voordat je seks hebt om ervoor te zorgen dat je volledig ontspannen en opgewonden bent. Breng bovendien een glijmiddel aan op waterbasis om nog meer van geslachtsgemeenschap te genieten.

►Gebruik geen douchegel, bubbelbadschuim, zeep met parfum en lotions rond het gevoelige vaginale gebied. Want deze producten kunnen de droogte verergeren.

Vagisan-Vaginale-Droogte

 

WELLICHT OOK INTERESSANT:

Bacteriële vaginose

Symptomen menstruatiepijn

Zwangerschapsverschijnselen