Verstopte neus

In veel gevallen is een verstopte neus slechts een tijdelijk probleem. Wat veroorzaakt eigenlijk die verstopping?

De volgende omstandigheden kunnen leiden tot een verstopte neus:

Virale infecties

De verkoudheid, die het gevolg is van een virale infectie, is een van de meest voorkomende oorzaken van een verstopte neus. Er zijn verschillende virussen die een verkoudheid kunnen veroorzaken, waarbij het rhinovirus het meest voorkomt. Bovendien kan naast een verstopte neus een verkoudheid ook niezen, keelpijn en hoest veroorzaken.

Verstopte neus door allergie

Allergieën komen zeer vaak voor. Allergieën treden op wanneer het immuunsysteem van het lichaam te overdreven reageert op een stof die meestal niet schadelijk is. Veel voorkomende triggers van allergieën zijn pollen, stof en huidschilfers van huisdieren. Naast een verstopte neus kunnen de symptomen van een allergie niezen, een loopneus en jeukende ogen zijn. Het is echter niet duidelijk waarom sommige mensen een allergie ontwikkelen. Erfelijkheid is bij allergieën is een risicofactor.

Beroepsgerelateerde ontsteking van het neusslijmvlies

Een ontsteking van het neusslijmvlies kan zich ook ontwikkelen wanneer iemand reageert op een stof in zijn werkomgeving. Symptomen kunnen een verstopte neus, jeukende ogen en hoesten zijn. Mensen die in de buurt van chemicaliën, houtstof en graan werken, lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van beroepsgerelateerde ontsteking van het neusslijmvlies. Dit veroorzaakt dus een verstopte neus.

Ontsteking van het neusslijmvlies door zwangerschap

Zwangerschap beïnvloedt veel delen van het lichaam, en soms ook de neus. Tijdens de zwangerschap nemen hormonen waaronder progesteron en oestrogeen toe. De toename van hormonen en een verhoogde bloedtoevoer kunnen zwelling van de slijmvliezen in de neus veroorzaken. Symptomen kunnen zijn: verstopte neus en niezen. Het kan op elk moment tijdens de zwangerschap optreden. De symptomen verdwijnen meestal kort na de bevalling.

Atrofische rhinitis

Atrofische rhinitis treedt op wanneer de slijmvliezen in de neus dunner worden en uitharden. De uitdunnende weefsels maken het voor bacteriën gemakkelijker om te groeien en tot een infectie te leiden. Korsten kunnen zich ook in de neus vormen. De aandoening komt het meest voor bij mensen die meerdere neusoperaties hebben gehad.

Wanneer naar een dokter gaan

Hoewel het onaangenaam kan zijn, is een verstopte neus in de meeste gevallen niets om je zorgen over te maken. Toch kan het voorkomen dat het het beste is om een ​​arts te raadplegen, bijvoorbeeld als de symptomen niet lijken te verdwijnen. De hoeveelheid tijd die nodig is om de symptomen te verbeteren, kan van de oorzaak afhangen. Echter, de meeste mensen herstellen van een verkoudheid in ongeveer 10 dagen. Als de symptomen langer dan 10 dagen aanhouden, is het misschien tijd om naar een arts te gaan. Kortom, wees op je hoede.

De volgende symptomen kunnen er op wijzen dat er iets anders aan de hond is dan slechts een verstopte neus:

►groen slijm dat uit de neus loopt

►gezichtspijn

►pijn in het oor

►hoofdpijn

►koorts

►hoesten

►beklemming op de borst

8 tips om een verstopte neus te verhelpen

►Neem een hete douche

►Neem een neusspray op basis van een zoutoplossing

►Spoel je neus schoon met een zogenaamde neusdouche

►Breng een warm kompres aan op je neus

►Probeer eucalyptusolie

►Neem een medicijn tegen allergie, zoals bijvoorbeeld Allerfre

►Gebruik een luchtbevochtiger. Hiermee blijven je luchtwegen lekker open

►Voldoende water drinken. Veel drinken verdunt het slijm van de neusholtes

WELLICHT OOK INTERESSANT:

Neus verstopt door coke – cocaïne

Bloedneus stelpen

Hoe lang duurt kriebelhoest eigenlijk?