verzwikte enkel

Een verzwikte enkel. Het gebeurt altijd zeer onverwachts.Tijdens het sporten, als je landt na een sprong, op ongelijke bestrating of bij een val. Je voet klapt te ver naar binnen of juist naar buiten. Met als gevolg een verzwikte enkel. Een kleine breuk in de enkel ligt hierbij ook op de loer.


Wat is een verzwikte enkel?

De verzwikking van de enkel is het feit dat je enkel dubbelklapt tijdens een onverwachte beweging. In veel van dit soort gevallen kunnen je spieren dit soort klappen met gemak opvangen. In het enkele geval waarbij de spieren de klap niet kunnen opvangen komen er scheurtjes in de enkelbanden en dan noemen we het een verstuikte enkel. Bij het ontstaan van zo’n scheurtje gaan er ook bloedvaatje kapot en die zorgen dan voor een bloeduitstorting en een zwelling.

Wat kun je zelf doen bij een verzwikte en verstuikte enkel?

Als je enkel verzwikt en ook verstuikt is moet je als eerste je enkel goed koelen. Eigenlijk is het het best als je dit meteen doet nadat de enkel is omgeklapt. Je kunt je enkel koelen door hem in koud water te houden, ijsblokjes in een plastic zak te doen en er tegen aan te houden of koelen met speciale coldpacks die speciaal voor sporten zijn gemaakt.

Tevens is het daarna zeer belangrijk dat je je been omhoog houdt zodat een ergere zwelling wordt voorkomen.

Na het koelen is het smeren met Arnica zalf een goede oplossing. Arnica zal de doorbloeding van je spieren en gewrichten stimuleren waardoor alles sneller zal genezen. Deze zalf moet een paar keer per dag worden aangebracht.

Wat gebeurt er na het koelen?

De eerste 48 uur mag je de enkel niet onnodig belasten. Blijf de voet zoveel mogelijk omhoog houden maar zorg er wel voor dat je het enkelgewricht regelmatig beweegt anders wordt het stijf. Na deze 48 uur gaat het herstel beginnen.

Je kan weer langzaamaan normaal gaan lopen maar omdat je enkel enorm belast is geweest moet dat heel langzaam worden opgebouwd. Luister goed naar je lichaam. Als iets nog teveel pijn doe betekent dat gewoonweg dat je teveel doet.

De eerste 3 weken is het niet aan te raden alweer te gaan sporten. Hiermee moet je echt pas gaan beginnen als klachten van de verzwikte enkel helemaal weg zijn. Als je weer gaat beginnen met sporten is het ook aan te raden dat je je enkel voor het sporten te tapen of een steunverband voor je enkel te gebruiken.

Het zou kunnen zijn dat je enkel na een verzwikking of verstuiking altijd een wat zwakke plek blijft en dat het gebruik van een steunverband voor je enkel of tape altijd nodig zal zijn. Dit is volledig afhankelijk van de grootte van de klap die de enkel te verduren heeft gehad. Als je eenmaal een verstuikte enkel hebt gehad is de kans op een nieuwe verstuiking groter. Dit wordt veroorzaakt doordat je enkelbanden wat uitgerekt en verslapt zijn geraakt.


Wellicht ook interessant:

Voetschimmel behandelen

Hielspoor oefeningen

Zweetvoeten behandelen

Jicht maakt je voet dik