Wat helpt tegen keelpijn

Wat is keelontsteking en wat helpt tegen keelpijn? Je spreekt van een keelontsteking als het slijmvlies van de keelholte ontstoken is. Meestal wordt dit veroorzaakt door een bacterie of een virus. Keelpijn en koorts zijn de meest voorkomende klachten. Een goede weerstand helpt in het algemeen een keelontsteking te voorkomen. Omdat het krijgen van een keelontsteking gekoppeld is aan een mindere weerstand komt een keelontsteking meer voor in de herfst en de winter. Dat zijn immers de seizoenen waarin je weerstand minder is.

Er bestaan 2 soorten keelontsteking:

Acute keelontsteking

Ontstaat heel plotseling en wordt veroorzaakt door een bacterie of een virus. Is meestal binnen 2 weken over.

Chronische keelontsteking

Oorzaak is te vinden in het roken of overmatig alcoholgebruik. Deze vorm van keelontsteking blijft heel lang aanhouden en kan ook steeds weer terugkomen.

Heel soms kan keelontsteking ook een indicatie zijn dat je een andere ziekte onder de leden hebt zoals de ziekte van Pfeiffer of leukemie.

Symptomen Keelontsteking

Naast de genoemde keelpijn en koorts kun je ook nog andere klachten ondervinden bij een keelontsteking.

Andere klachten die bij een keelontsteking aan het licht kunnen komen zijn: kriebel in de keel, heesheid, oorpijn en huiduitslag.

Als je in de keel zou kijken is tijdens de keelontsteking een opvallende rode kleur te zien.

In je hals zijn tijdens de keelontsteking veelal de klieren opgezwollen.

Bij jonge kinderen komt keelontsteking vaak aan het licht omdat ze nauwelijks meer drinken.

Is keelontsteking besmettelijk?

Ja, keelontsteking is besmettelijk. Keelontsteking kan zich zeer snel verspreiden. Zeker op plekken waar veel mensen dicht bij elkaar zijn zoals kinderdagverblijven, scholen, verzorgingstehuizen en kantoren. Zorg er dus voor dat je met keelontsteking altijd hoest met je hand voor je mond en dat je veel je handen wast.

Wat helpt tegen keelpijn / keelontsteking?

Keelpijn veroorzaakt door een keelontsteking kan worden verzacht door de volgende zaken:

  • Pijnstillers
  • Zuigtabletten
  • Drop of IJs eten
  • Veel drinken
  • Gorgelen met zout water
  • Voldoende groente en fruit eten
  • Gebruik een luchtbevochtiger in je slaapkamer

Verder kun je het beste veel rust houden, zodat je lichaam de kans krijgt zich te herstellen.

Als je rookt is het het beste om dat even een aantal dagen niet te doen en alcoholische versnaperingen zijn ook uit den boze.

Keelontsteking bij een kind

Bij kinderen moet je extra alert zijn bij een keelontsteking. Als het kind zich erg ziek voelt, geen speeksel kan wegslikken of zich erg benauwd voelt is het raadzaam een arts te raadplegen.

Huisarts en keelontsteking

Heel soms als de klachten heftig blijven kan het zijn dat een arts je een antibioticakuur voorschrijft. In dit geval is het heel belangrijk dat je de kuur afmaakt ook als de klachten inmiddels verminderd zijn. Als na de kuur de klachten van de keelontsteking er nog steeds zijn is het belangrijk gelijk weer terug te gaan naar de arts.