Beeldschermbril-Computerbril-Werkgever

Leesbrillen bestaan al heel lang. Leesbrillen zijn over het algemeen geschikt om zaken te lezen die zich tussen de 30 en 40 cm van de ogen bevinden. Ideaal dus om bijvoorbeeld een boek te lezen.

Traditionele brillen zijn vooral geschikt voor veraf. Met de komst van computers en laptops is er behoefte gekomen aan brillen die op een andere afstand werken. Mensen die met een pc of laptop werken en een gewone of leesbril gebruiken krijgen last van allerlei klachten.

Vermoeide ogen, nekklachten zijn zaken die veel voorkomen bij mensen die per dag meerdere uren achter een beeldscherm werken.

In hoeverre verschilt een beeldschermbril / computerbril van een traditionele bril?

Zoals aangegeven houdt de leesbril rekening met een leesafstand van 30-40 cm en gewone brillen houden rekening met zicht voor veraf. Met de afstanden hier tussenin is eigenlijk nooit rekening gehouden. En laat dit nou net het gebied zijn waarin een beeldscherm van een laptop of computer zich bevindt. Een gemiddelde computergebruiker zit namelijk 50 tot 100 cm van zijn beeldscherm af. De beeldschermbril / computerbril vult dit gebied dus uitstekend in.

Voor wie is de beeldschermbril of computerbril geschikt?

Ben je boven de 40 jaar en zit je meer dan 2 uur per dag achter een beeldscherm dan is een beeldschermbril of computerbril echt nodig! Aangezien een beeldscherm continue licht uitstraalt is langere tijd kijken naar een beeldscherm erg vermoeiend. Je krijgt vermoeide ogen en gaat wazig of dubbel zien. Ook kunnen de ogen hierbij een  prikkend of branderig gevoel geven. Tranende ogen is hierbij ook geen uitzondering.

Een beeldscherm of computerbril zal uw ogen rust geven en je zult een groter kijkoppervlak ervaren.

Als je al een bril hebt, is een beeldschermbril of computerbril dan wel nodig?

Iemand die een multifocale bril heeft, heeft in principe een bril die geschikt is voor alle afstanden. Echter, de glazen van een multifocale bril zijn zo geslepen dat de nadruk ligt op veraf en heel dichtbij. Met een multifocale bril wordt het tussengebied van 50cm tot 100cm ook weer niet bediend. Uiteraard kunt u door uw houding te veranderen met de multifocale bril dit gebied wel bekijken maar gebeurt dit langer dan 2 uur dan wordt het echt heel vermoeiend.

Met een beeldschermbril of computerbril wordt het kijkgebied bovendien ook een stuk breder zodat je veel meer ontspannen zit en minder hoeft te bewegen.

Iemand die al een leesbril in gebruikt heeft kan ook prima achter een computer plaatsnemen. Maar omdat de leesafstand van een leesbril 30-40 cm is, moet je akelig dichtbij je beeldscherm gaan zitten om het goed te kunnen zien. Hierdoor ga je vooroverbuigen en kun je nekklachten en rugklachten krijgen.

De beeldschermbril of computer bril is eigenlijk een leesbril met extra groot bereik van 30cm tot 200cm. Een mega-leesbril dus. 

Wordt een beeldschermbril of computerbril vergoed? 

Over het algemeen wordt een werkgever verplicht om te onderzoeken of u een beeldschermbril of computerbril nodig heeft. Er bestaan bij veel werkgevers dan ook mooie regelingen om een beeldschermbril of computerbril aan te schaffen. Ook voor ZZP-ers gelden regelingen waarbij de aanschaf van een beeldschermbril of computerbril aantrekkelijk wordt, voor zowel de ogen als de portemonnee!