wratten verwijderen

Hoe kom je aan wratten en hoe kun je wratten verwijderen? Aangezien het afweersysteem van kinderen nog niet zo ontwikkeld is als bij ouderen hebben kinderen over het algemeen meer last van waterwratten dan gewone wratten. Genitale wratten komen uiteraard meer voor bij volwassenen.

Welke soorten wratten bestaan er ?

Gewone wratten

Gewone wratten zijn bloemkoolachtige harde bobbeltjes. Je treft ze vooral aan op de handen, voeten, knieën en ellebogen.

Waterwratten

Waterwratjes zijn glad van structuur. Middenin de wrat zit een klein putje. Waterwratten komen over het algemeen bij kinderen voor.

Genitale wratten

Het betreft hier wratten op de geslachtsdelen. Ze zijn zeer besmettelijk en kunnen door seksueel contact worden doorgegeven.

Wat veroorzaakt wratten?

Er zijn wel 30 soorten virussen die wratten kunnen veroorzaken. Wratten worden dus veroorzaakt door een infectie met een van deze virussen en zijn dan ook heel besmettelijk. Het duurt 3 tot 6 maanden nadat je in contact bent gekomen met zo’n virus voordat er daadwerkelijk wratten ontstaan.

Aangezien het afweersysteem van kinderen nog niet zo ontwikkeld is als bij ouderen hebben kinderen over het algemeen meer last van waterwratten en gewone wratten. Genitale wratten komen uiteraard meer voor bij volwassenen.

Hoe kun je wratten verwijderen of voorkomen?

  • Schoenen of slippers dragen in sportzalen, sauna’s, openbare doucheruimten of zwembaden
  • Was je voeten elke dag
  • Deel geen handdoeken met andere personen
  • Draag elke dag schone sokken van katoen
  • Niet aan de wratten pulken. Hierdoor kunnen er meer ontstaan•Aanstippen met middeltjes die bij de drogist te verkrijgen zijn. De zogenaamde wratteninctuur
  • Aan waterwratten hoeft u niets te doen. Die gaan vanzelf weer weg
  • Bij genitale wratten op de penis is het gebruik van een condoom gewenst om verspreiding te voorkomen

Naast al deze bovenstaande zaken is het mogelijk om je gewone wratten te laten verwijderen door de huisarts. Die zal de wratten gaan bevriezen met stikstof. Hierdoor zullen de wratten langzaam afsterven. Door de behandeling met stikstof ontstaat er een blaar/brandwondje op de plek van de wrat. Deze behandeling kan om die reden als pijnlijk worden ervaren. Als bij het wratten verwijderen met stikstof de wrat niet in 1 keer verdwijnt dient de behandeling om de 2 weken herhaald te worden. Dit mag tot maximaal 6 keer.