Zoneallergie is een term die vaak wordt gebruikt om een ​​aantal aandoeningen te beschrijven waarbij een jeukende rode uitslag optreedt op de huid die is blootgesteld aan zonlicht. Sommige mensen hebben een erfelijke vorm van zonneallergie. Anderen ontwikkelen alleen tekenen en symptomen wanneer ze worden geactiveerd door een andere factor, zoals een medicijn of huidblootstelling aan planten zoals wilde pastinaak of limoenen.

Milde gevallen van zonne-allergie kunnen zonder behandeling verdwijnen. Ernstigere gevallen kunnen worden behandeld met cortisonen crèmes of pillen. Mensen met een ernstige zonneallergie moeten mogelijk preventieve maatregelen nemen en zonbeschermende kleding dragen.

Symptomen

Het uiterlijk van de huid die wordt beïnvloed door zonneallergie kan sterk variëren, afhankelijk van wat het probleem veroorzaakt. Tekenen en symptomen kunnen zijn:

►Roodheid
►Jeuk of pijn
►Kleine bultjes
►Korstvorming of bloedingen
►Blaren of netelroos

Tekenen en symptomen van zonneallergie treden meestal alleen op op de huid die is blootgesteld aan de zon. Bovendien ontwikkelen deze symptomen zich meestal binnen enkele minuten tot uren na blootstelling aan de zon.

Wanneer een dokter bezoeken?

Raadpleeg een arts als je na blootstelling aan zonlicht ongebruikelijke, hinderlijke huidreacties krijgt en deze langer dan 2 weken aanhouden. Voor ernstige of aanhoudende symptomen moet je mogelijk een dermatoloog raadplegen.

Oorzaken

Bepaalde medicijnen, chemicaliën en medische aandoeningen kunnen de huid gevoeliger voor de zon maken. Echter, het is niet duidelijk waarom sommige mensen een zonneallergie hebben en anderen niet. Erfelijke eigenschappen kunnen een rol spelen.

Risicofactoren

Risicofactoren voor het hebben van een allergische reactie op zonlicht zijn onder meer:

►Lichte huid. Iedereen kan een zonneallergie hebben, maar bepaalde zonneallergieën komen vaker voor bij mensen met een lichtere huid.

►Blootstelling aan bepaalde stoffen. Sommige symptomen van huidallergie worden geactiveerd wanneer je huid wordt blootgesteld aan een stof en vervolgens aan zonlicht. Veel voorkomende stoffen die verantwoordelijk zijn voor deze reactie zijn geurstoffen, ontsmettingsmiddelen en zelfs sommige chemicaliën die worden gebruikt in zonnebrandproducten.

►Bepaalde medicijnen. Er zijn medicijnen die ervoor zorgen dat je sneller verbrand in de zon. Een ander gevolg van deze medicijnen kan een allergische reactie op de zon zijn. Het betreft hier bepaalde antibiotica, of pijnstillers, zoals ketoprofen.

►Als je al een andere huidaandoening hebt. Het hebben van dermatitis bijvoorbeeld, verhoogt het risico op een zonneallergie.

►Als je bloedverwanten hebt met een zonneallergie. Je hebt meer kans op een zonneallergie als je een broer of zus, vader of moeder hebt met een zonneallergie.

Voorkomen van zonneallergie

Als je een zonneallergie hebt of een verhoogde gevoeligheid voor de zon, kun je een huidreactie helpen voorkomen.

►Vermijd de zon tijdens de piekuren. Probeer derhalve tussen 10.00 en 16.00 uur uit de zon te blijven.

►Vermijd plotselinge blootstelling aan veel zonlicht. Veel mensen hebben symptomen van de zonneallergie als ze in het voorjaar of de zomer worden blootgesteld aan meer zonlicht. Verhoog om die reden geleidelijk de tijd die je buitenshuis doorbrengt, zodat je huidcellen voldoende tijd hebben om zich aan zonlicht aan te passen.

►Vermijd bekende triggers van zonneallergie. Als je weet dat een bepaalde stof een huidreactie veroorzaakt vermijd dan die trigger. De meestgenoemde trigger is medicijngebruik. Verder ook oppassen bij contact met een pastinaakplant (een veelvoorkomend onkruid) en ook limoen.

pastinaak zonneallergie
Pastinaakplant

►Draag een zonnebril en beschermende kleding. T-shirts met lange mouwen en breedgerande hoeden kunnen helpen je huid te beschermen tegen blootstelling aan de zon.

►Gebruik een goede zonnebrandcrème. Gebruik een zonnebrandcrème met een SPF van ten minste 30. Breng zonnebrandcrème royaal aan en breng om de twee uur opnieuw aan. Als je tussendoor zwemt of veel zweet moet je vaker smeren. Er bestaan overigens ook zonnebrandcrèmes speciaal voor mensen met een zonneallergie.

zonneallergie-behandelen-voorkomen