Zwangerschapsjeuk

Zwangerschapsjeuk, is het normaal? Het is vrij normaal om iets meer jeuk te hebben terwijl je zwanger bent. Het komt dus best vaak voor, maar liefst bij 25% van de zwangere vrouwen.

Zwangerschapsjeuk-Kriebelweg

Vooral bij je buik moet de huid veel stretchen, en ook de verandering in hormonen kan het extra jeuken veroorzaken. Ook kan zwangerschapsjeuk worden veroorzaakt door terugkerend eczeem wat je bijvoorbeeld in je jeugd hebt gehad en dan nu weer terugkeert. Als je al eczeem hebt terwijl je zwanger wordt dan verergert het enorm tijdens de zwangerschap.

Over het algemeen is een opkomende jeuk tijdens de zwangerschap doodnormaal en kan met daarvoor geschikte middelen worden aangepakt.

Vormen van zwangerschapsjeuk

Ondanks het feit dat de meeste jeuk die je voelt tijdens de zwangerschap volledig onschuldig is, zijn er ook gevallen waarbij de jeuk wel wat meer aandacht vereist:

►In de laatste weken van je zwangerschap kun je hevig jeukende rode bultjes krijgen op de huid van je buik. Soms verspreiden deze bultjes ook naar andere lichaamsdelen. De de rode bultjes lijken erg op netelroos. Deze aandoening heet PUPP (Pruritic Urticated Papules and Plaques of Pregnancy)

►Herpes gestationes. Tijdens de zwangerschap (meestal rond maand 6) of soms al in het kraambed ontstaat hevige jeuk. De huid wordt rood en er vormen zich groepjes met blaasjes en kleine blaren die helder vocht bevatten. Het betreft hier een jeukende, zeldzame autoimmuunaandoening. Moeders met herpes gestationes hebben een hogere kans op vroeggeboorte.

►Galstuwing in de lever tijdens de zwangerschap. Toenemende jeuk vanaf de derde maand, meestal zonder huidafwijkingen (soms een gele huid).

►Vroege zwangerschapsjeuk van Besnier. In het midden van de zwangerschap ontstaan op de huid veel kleine rode pukkeltjes, korstjes en kleine wondjes. De huidafwijkingen zitten met name op je armen, buik en schouders. Bij het genezen van de huidafwijkingen kan een donker plekje achterblijven.

Als de jeuk die jij hebt niet overeen komt met één van de beschrijvingen hierboven, is de kans groot dat de jeuk veroorzaakt wordt door een eenvoudige droge, gespannen huid. Ook striae wordt vaak voorafgegaan door jeuk.

Hoe kan ik tijdens de zwangerschap de jeuk verlichten?

Als je jeuk hebt vanwege de droge, uitgerekte huid, kunnen deze eenvoudige maatregelen je verlichting bieden:

►Doe je best om niet te krabben, want het kan je huid verder irriteren en het risico op huidinfecties verhogen.

►De huid koelen. Leg een ijs kompres gedurende 5 tot 10 minuten op de jeukende plekken, tot de jeuk vervaagt.

►Hydrateren. Geregeld hydrateren met een daarvoor geschikte lotion. Bewaar lotion in de koelkast, zodat het hydrateren van je huid ook extra voelt als afkoeling.

►Neem af en toe een warm bad met havermout. De havermout zal de huid ook verzachten en de jeuk stillen.

►Veel water drinken, daarmee spoel je afvalstoffen weg en verlicht je de jeuk.

Hoe kan ik zwangerschapsjeuk voorkomen?

U kunt de jeukende huid niet volledig voorkomen, maar deze tips kunnen de jeuk tijdens de zwangerschap verminderen:

►Neem lauwe douches en baden. Heet water kan je huid uitdrogen en de jeuk erger maken. Gebruik milde, geurloze zeep en spoel deze goed af. Droog jezelf voorzichtig af.

►Vermijd in de zomer naar buiten gaan op het warmste deel van de dag. Hitte kan jeuk verergeren.

►Draag comfortabele kleding. Losse, katoenen kleding zorgt ervoor dat uw huid niet geïrriteerd raakt.

►Verlaag je stress. Stress en angst kunnen jeuk erger kunnen maken.

►Gebruik milde, geurloze bodylotion en smeer je lichaam geregeld preventief in.

Zwangerschapsjeuk-Kriebelweg

Wellicht ook interessant:

Vaak moeten plassen

Zwangerschapsverschijnselen