Onkruid-tussen-bestrating-verwijderen

Onkruid tussen bestrating verwijderen is een zeer lastige klus. Over het algemeen denkt iedereen dat je onkruid in je bestrating kunt voorkomen door het gebruik van worteldoek, maar dat is niet het geval.

Dit komt omdat de onkruiden die groeien tussen je bestrating ontstaan omdat er onkruidzaden zijn komen aanwaaien. Maar waarmee kun je dan wel onkruid tussen bestrating verwijderen?

Onkruid tussen bestrating bestrijden met azijn

Azijn is een zeer goedkope manier om onkruid tussen je tegels te bestrijden. Een fles schoonmaakazijn kun je al kopen voor zo rond de 40 cent. Het beste is het om de azijn te mengen met water in een 50%/50% verhouding. Als je azijn gebruikt zul je zien dat het onkruid snel bruin wordt en je het afgestorven plantje makkelijk kan verwijderen. Echter een groot nadeel van azijn is dat niet alle onkruiden worden aangetast. Paardenbloemen, distels en brandnetels kunnen bijvoorbeeld erg goed tegen het zuur van azijn. Bovendien wordt door het gebruik van azijn de wortel van het onkruid niet geheel aangetast en heeft het onkruidplantje na herstel weer volledige kans om terug te groeien.

Naast deze nadelen is azijn ook nog eens heel slecht voor de bodem. De bodem raakt door azijn vervuild waardoor er niets meer kan leven. Te denken valt hierbij bijvoorbeeld aan nuttige insecten zoals bijen. Bijen blijven weg in door azijn aangetaste bodem. En als er geen bijen zijn heb je ook geen bloeiende planten.

Onkruid tussen de bestrating wegbranden

Een zeer effectieve methode om onkruid te verwijderen is het wegbranden ervan. Met een speciale onkruid gasbrander verhit je de onkruidplant zodanig dat ie uitgeput raakt en volledig zal afsterven. Het kan nodig zijn de onkruidplant een paar keer te behandelen met de brander om hem volledig te laten verdwijnen. Nog veel effectiever dan onkruidbranders op gas zijn, elektrische onkruidbranders. Deze branders zijn er speciaal voor gemaakt en kunnen veel gerichter het onkruid laten verdwijnen.

Grote voordelen van het verbranden van onkruid zijn dat de bodem niet wordt vervuild en dat het onkruid daadwerkelijk tot aan de wortel afsterft. Door het verhitten van de onkruidplant raakt de celstructuur van het onkruid beschadigd en sterft het onkruid af. Het is dus niet nodig de onkruidplant helemaal weg te branden.

Let er bij het branden van het onkruid wel op dat brandbare dingen die zich in de buurt van je bestrating bevinden geen vlam vatten. Blijf op minimaal een veilige halve meter van omringende planten en schuttingen.

Onkruid tussen bestrating verwijderen met kokend heet water

Onkruid bestrijden met heet water is een methode die door steeds meer gemeentes wordt toegepast. Maar ook voor jou als particulier is het een makkelijk uit te voeren manier. Giet kokend heet water over je onkruid en je zult zien dat de onkruidplantjes meteen slap gaan hangen. Na enkele dagen zie je dat het plantje volledig is afgestorven. Voor sommige onkruidplanten kan het nodig zijn om er meerdere malen heet water over te gieten.

Onkruidborstel of hogedrukreiniger

Er zijn veel onkruidborstels beschikbaar. Onkruidborstels om het onkruid met je handen te lijf te gaan of zelfs ook onkruidborstels die je op een bosmaaier kunt bevestigen. Het gebruik van onkruidborstels is echter niet aan te raden. Onkruidborstels beschadigen de bestrating waardoor ze meer poreus worden en in de toekomst meer onkruid zullen toelaten. Ook zullen nooit alle wortels worden verwijderd als je een onkruidborstel gebruikt. Dit betekent dat het onkruid supersnel weer terug is.

Voor een hogedrukreiniger geldt hetzelfde. De tegels krijg je er heel snel mee schoon. Je zal echter de beschermende toplaag van tegels beschadigen met als gevolg dat je in de toekomst nog sneller onkruid gaat krijgen.

Op de lange termijn is onkruid tussen bestrating verwijderen door middel van een van deze methodes veel minder effectief.

Onkruidbestrijding met zout

Onkruid tussen bestrating verwijderen kan ook met zout. Zout zorgt er in feite voor dat het onkruid minder snel zal kiemen. Het beste zout om te gebruiken als middel tegen onkruid is strooizout. Zout is om die reden een zeer effectief middel tegen onkruid. Het gebruik van zout heeft echter 4 nadelen. Ten eerste kan je bestrating wit uitslaan als je zout gebruikt. Het kan echt heel lang duren voordat de witte uitslag weer uit je bestrating is. Ten tweede duurt het zeer lang voordat het effect op de onkruidplanten zichtbaar is. Ten derde is zout zeer slecht voor de kussentjes op de poten van honden en katten. Ten vierde kan zout door regen heel makkelijk je borders in spoelen waardoor het ook de planten gaat aantasten die je nou net niet wil gaan bestrijden.

Conclusie

Onkruid tussen bestrating verwijderen kun je het beste doen door een onkruidbrander te gebruiken. Het is de snelste manier, wat natuurlijk fijn is als je heel ongeduldig bent. Het is de meest milieuvriendelijke manier. En niet onbelangrijk, het dood ook echt de wortels waardoor onkruid niet meer terugkomt. De meest effectieve onkruidbranders zijn de elektrische onkruidbranders.

 

ANDEREN LAZEN OOK:

Gazon mosvrij maken

Mierenplaag in huis bestrijden