Verstopte gootsteen

In veel huishoudens doet dit probleem zich vanzelf een keer voor. Je gootsteen, keukenafvoer of wasbak is verstopt. Je kunt natuurlijk meteen een loodgieter bellen maar een verstopte afvoer is heel vaak gewoon zelf op te lossen. Dus stop met het bellen naar die dure loodgieter en lees verder om te zien dat je een verstopte gootsteen in de meeste gevallen heel gemakkelijk zelf kunt oplossen. Dat bespaart je weer een hoop geld.

Verstopte gootsteen pistool

Verstopte gootsteen ontstoppen met Soda

Een zeer doeltreffende methode om je afvoer te ontstoppen is het gebruik van Soda. Je doet een paar lepels met Soda in de afvoer en spoel dat vervolgens door met kokend heet water. Bij hardnekkige verstoppingen kun je dat dezelfde dag nog een aantal keer herhalen. Je zult zien dat je afvoer in een mum van tijd is ontstopt en weer gewoon functioneert.

Verstopte gootsteen verhelpen met een ontstoppingsveer

Er bestaan speciale ontstoppingsveren die je kunt kopen die speciaal zijn gemaakt om je afvoer te ontstoppen. De veer is eigenlijk een hele sterke flexibele stalen kabel die je zo ver mogelijk in de afvoer moet duwen. Door vervolgens flink te bewegen met de veer in de afvoer zal op een gegeven moment de prop die in de afvoer zit loskomen. Als de prop is losgekomen is het handig om daarna de afvoer goed door te spoelen met water. Hierdoor wordt de afvoer extra schoon en voorkom je dat er al snel weer vuil zich ophoopt.

Rubberen ontstopper gebruiken

Veel mensen hebben er al eentje in huis. De ouderwetse afvoer ontstopper. Het betreft hier meestal een grote oranje zuignap op een houten stok. Om de afvoer hiermee te ontstoppen zet je de oranje zuignap op het putje en duw hem vast. Daarna flink op een neer bewegen met de stok. Dit zal ervoor zorgen dat de prop die voor de verstopping zorgt los zal komen. Het kan handig zijn tussendoor te spoelen met water voor een beter effect.

Ontstoppen van de sifon of zwanenhals

Kun je gemakkelijk bij de sifon of de zwanenhals van de gootsteen of wastafel komen dan kun je die schoonmaken om de ontstopping te verhelpen. Voordat je de sifon of zwanenhals los schroeft is het handig om er een emmer onder te plaatsen omdat er nogal wat troep uit zal komen. Zodra je alles hebt losgedraaid zul je zien dat er in de loop der jaren al veel rotzooi heeft opgehoopt. Dit komt er nu allemaal uit. Nu is het zaak de losse zwanenhals of sifon van binnen goed schoon te maken. Als je dat gedaan hebt draai je alle onderdelen er weer netjes op. Voordat je de emmer weghaalt is het handig te controleren of alles goed vastgedraaid is en er geen lekkage is als je de kraan open zet.

Verstopte gootsteen pistool

WELLICHT OOK INTERESSANT:

Wasmachine stinkt