Vakantie in Andalusie

De zuidelijke acht provincies van Spanje vormen samen Andalusië. Andalusië heeft veruit een van de meest kleurrijke geschiedenissen in heel Spanje. Het dateert van ongeveer 3000 jaar geleden.


Iedereen wilde dit land, rijk aan mineralen en een poort tussen Zuid-Europa en Afrika, en niet te vergeten de westelijke toegang tot de Middellandse Zee. Het is geen wonder dat verschillende bevolkingsgroepen door de eeuwen heen letterlijk hebben gevochten om dit land te behouden.

De Costa del Sol: reis terug in de tijd

Toen deze bevolkingsgroepen kwamen en weer vertrokken, zijn veel cultuur, tradities, gerechten, artefacten en opvallende gebouwen achtergebleven. Een mengelmoes van invloeden allemaal op één plek maakt Andalusië vrij uniek. Je kunt de dorpen in de provincie Cadiz bezoeken en sculpturen en mozaïeken bekijken die dateren uit de Romeinse tijd. Of de prachtige kerken in Cordoba, waar je terug kunt kijken in de tijd naar de middeleeuwse kunstperiode (13e-16e eeuw). Je bevindt je gemakkelijk in een kathedraal in Granada, waar je tweehonderd jaar naar de barokperiode zult worden gebracht. De cultuur is complex, verschillende oorsprong van mensen en individuele geschiedenissen maken allemaal deel uit van wat Andalucía nu is.

Keuken van Andalusië

De Andalusische keuken wordt beschouwd als een van de gezondste keukens, verse olijven, hammen, vis, rijpe tomaten in de zon. Het eten in Andalusië is een genot. De Middellandse Zee heeft veel verse vis te bieden. Elke regio in Andalusië heeft zijn eigen kenmerkende gerechten en methoden om de klassieke Andalusische keuken te bereiden. Om het allemaal te noemen zou een kookboek op zichzelf zijn.

Gazpacho, de beroemde koude soep, wordt verondersteld via de Arabieren naar Andalusië te zijn gebracht, maar mogelijk ook door de Romeinen. Hoe dan ook, dit koude soepgerecht bestaande uit een basis van knoflook, water en tomaat is een must op de warme zomerdagen. Er bestaan zijn veel variaties op Gazpacho, allemaal smaakvol en verrassend verfrissend.

Andalusië staat verder bekend om zijn olijfolie en verse mediterrane zeevruchten, dus het is geen verrassing dat gefrituurde vis ook op het menu staat. Pescaito frito, gebakken vis, verschilt van provincie tot provincie. Ook calamares, of zoals wij ze “inktvisringen” noemen, zijn een genot. Met het knisperen aan de buitenkant, het zachte witte vlees aan de binnenkant, en het zout en de citroen die elkaar complimenteren, is dit gerecht zeer de moeite waard.

Festivals in Andalusië

Andalucía is groots op traditie. Het viert met trots talrijke festivals het hele jaar door. De Sevilla Feria begint twee weken na de paasweek en duurt zes dagen. Oorspronkelijk georganiseerd als een veemarkt in 1847, groeide het in populariteit en veranderde het in de viering van kostuums en optochten van rijtuigen die het nu is. Veel van de festivals van Andalucía zijn geworteld in het diep religieuze verleden. De heilige week, hoewel gevierd in heel Spanje, is een van de belangrijkste festivals van Andalusië. Het is de jaarlijkse viering van de Passie van de Christus door katholieke religieuze groeperingen en broederschappen. Andere festivals zijn “Romeria van Rocio”, ook een katholieke religieuze viering, en “De patio’s van Cordoba” ter ere van en herdenking van de patio’s en binnenplaatsen van Cordoba, mooie en druipende authenticiteit en traditie.

Vakantie in Andalusië

Als je vakantie komt vieren in Andalusië kun je zeer veel kanten uit. Je kunt bijvoorbeeld naar de bergen (Sierra Nevada), je vermaken aan de kilometerslange kust van de Costa del Sol maar een citytrip naar bijvoorbeeld Malaga, Cordoba, Granada of Sevilla behoort ook tot de mogelijkheden.

Je kunt in Andalusië overnachten van luxe 5 sterren hotels tot en met eenvoudige maar authentieke “Bed & Breakfast” accommodaties waarbij je meer meekrijgt van het echte Spaanse leven. Een B&B in Zuid Spanje is over het algemeen ook zeer gunstig geprijsd.

Top 10 bezienswaardigheden in Andalusië

Het is niet eenvoudig om samen te vatten wat Andalusië te bieden heeft of wat deze provincie zo’n unieke en ongelooflijke plek maakt. Alles opnemen wat het te bieden heeft, is een uitdaging, maar dan een die de moeite waard is.

►Het Alhambra-paleis, gelegen in de stad Granada. Deze groep paleizen en tuinen staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

►Cordoba. Weer een ander UNESCO-werelderfgoed, de Mezquita van Cordoba, is zeker een bezoek waard. De bouw van deze indrukwekkende moskee begon in 786 en duurde ongeveer 200 jaar om te voltooien. Deze kathedraal-moskee ligt in het centrum van de oude wijk van Cordoba. Cordoba staat ook bekend om zijn kleurrijke terrasfestival. Een wandeling door de oude straten van Cordoba in het donker is bijzonder magisch.

►Malaga. Hoewel de kustplaatsen rondom Malaga populair zijn vanwege hun stranden en het nachtleven, is het oude centrum van Malaga meer dan een bezoek waard. De stad heeft zijn eigen fort, Alcazaba en een indrukwekkende Romeinse amfitheater. De uitzichten vanaf de Alcazaba over de kustlijn en de haven zijn zeker de moeite waard om de berg op te gaan.

►Ronda is een stad in het binnenland in de provincie Malaga. De stad is in twee delen gescheiden door een enorme kloof. De twee delen van de oude stad en het nieuwere gedeelte waar het winkelgebied is. Het omliggende landschap en het uitzicht vanaf de brug zorgen voor indrukwekkende vakantiefoto’s.

►Sevilla. De stad Sevilla is beroemd om zijn paasoptochten en de traditionele Feria de Abril. Als je de kans hebt om Sevilla rond Pasen te bezoeken, zul je kunnen genieten van de intense sfeer van de paasoptochten. De Feria de abril volgt na Pasen en duurt 10 dagen. Monumenten die de moeite van een bezoek waard zijn in Sevilla, zijn de kathedraal van Sevilla met zijn beroemde Giralda, het Alcázar en het Archivo General de Indias. De drie gebouwen staan ​​op de UNESCO-lijst. De Plaza de España, Parque Maria Luisa en de wijk Triana zijn ook aan te raden voor elke bezoeker.

►Cadiz. Deze kustplaats is nog steeds een van de belangrijkste zeehavens in Spanje. Cadiz is de oudste stad in Spanje, gesticht in de 11e eeuw voor Christus. Het wordt vaak de Tacita de Plata genoemd, wat betekent de zilveren theekop. Er is iets speciaals aan Cadiz. De sfeer van de stad en de vriendelijke bevolking maken elk bezoek aangenaam. Ga eens wat tapas proeven in de Barrio de La Palma, op slechts een korte loopafstand van het strand. Maak een wandeling langs de versterkte muren langs de zee en zie het kasteel van San Esteban.

►Sherry in Jerez. Je kunt nergens beter in Andalusië een ​​Bodega te bezoeken dan in Jerez. Er zijn verschillende bodega’s die proeverijen aanbieden. Bezoek een van de wijnkelders en leer meer over het proces achter goede wijn en sherry. Ga zeker ook niet weg zonder de lokale gebakken vis te proberen.

►Het nationale park van Doñana is een paradijs voor vogelaars. Dit park in de provincie Huelva staat ook op de UNESCO werelderfgoed lijst. Met een groot aantal beschermde vogels op het terrein kunt u genieten van vogels kijken in een prachtige natuurlijke omgeving. Flamingo’s, ganzen, gieren, vliegers en vele anderen maken het een indrukwekkende park.

Na het lezen van deze bezienswaardigheden zal het vast niet lang duren tot je eens je vakantie in Andalusië doorbrengt.


WELLICHT OOK INTERESSANT:

Bed-and-breakfast

Andalusie.startkabel

Fietsvakanties

Vakantie Spanje – Links.nl

Cruisevakantie

Fietsvakantie Europa – Links.nl

B&B Andalusië

Spanje vakantie

Fietsvakantie

Spanje

Wandelen in het buitenland

Bed-and-breakfast – Links.nl

B&B Spanje