burn-in smartphonescherm

Burn-in van een smartphonescherm, het komt steeds vaker voor. Dit komt omdat er steeds vaker Oled schermen worden toegepast op smartphones. Samsung smartphones (Amoled) worden er al jaren mee uitgerust en zelfs de nieuwe smartphones van Apple zijn voorzien van een Oled scherm. Oled zorgt er voor dat de kleuren van je scherm spetterend op je scherm worden weergegeven omdat het contrast super hoog is.Maar er kleven ook nadelen aan het gebruik van een Oled scherm. Dit betreft het zogenaamde burn-in van het smartphonescherm. Als je een bepaald item lang op je scherm laat staan wordt het als het ware in je scherm gesleten en zal dit voortaan altijd zichtbaar zijn. Plekken waar dit gebeurt zijn bijvoorbeeld bij navigatiebuttons onderaan het scherm, deze staan altijd op dezelfde plek en kunnen dus worden ingebrand in je scherm. De notificatiebalk bovenaan je scherm is ook al zo’n risicogebied. Op de plekken waar burn-in op uw smartphone zichtbaar is treedt eigenlijk een permanente verkleuring van het scherm op.

Hoe ontstaat een burn-in op je smartphonescherm?

Burn-in op een Oled smartphone scherm ontstaat eenvoudigweg doordat de levensduur van pixels van een scherm niet oneindig is. In tegenstelling tot bij LCD schermen produceert elke pixel afzonderlijk licht en heeft elke pixel dus een bepaalde levensduur in lichtopbrengst. Pixels die vaker licht moeten produceren omdat zij altijd aan staan (bijvoorbeeld in de notificatiebalk) gaan dus eerder verkleuren omdat zij eerder tegen het einde van hun levenscyclus zijn.

Bij LCD schermen gebeurt dit eenvoudigweg niet omdat niet elke pixel afzonderlijk licht produceert maar omdat het scherm in zijn wordt verlicht door middel van achtergrondlicht.

Hoe kan ik burn-in van mijn smartphonescherm voorkomen?

  •  Het is verstandig je smartphone met Oled scherm niet altijd op volle helderheid te zetten en te laten staan, zeker niet in de eerste maanden van gebruik. Dit verhoogt de levensduur van de afzonderlijke pixels enorm. Verhoogde helderheid vereist meer stroom en verkort dus de levensduur van het beeldscherm.
  • Verkort uw scherm-timer. Als u het scherm uitzet wanneer u het niet gebruikt, worden statische beelden niet weergegeven.
  • Gebruik de “Immersive Mode” van uw smartphone, indien beschikbaar. Dit verbergt de notificatiebalk, dus statische iconen worden niet weergegeven.
  • Er bestaat ook tegenwoordig een techniek waarbij de inhoud van het scherm periodiek met een paar pixels wordt verplaatst om burn-in van je scherm te voorkomen. Smartphones die voorzien van een “always on” scherm zoals de Samsung Galaxy S8 gebruiken deze techniek bijvoorbeeld.
  • Kies een wall-paper met donkere kleuren en verander je wall-paper ook regelmatig.
  • Zet de kleur van je toetsenbord op donker.
  • Laat een statische afbeelding niet de hele dag aanstaan met de helderheid ingesteld op maximum.
  • Koop een smartphone met een LCD scherm en je hebt nergens last van.

Wat doen als mijn Oled scherm al is ingebrand?

Als uw scherm al is ingebrand is er helaas niet veel te doen om dit nog te veranderen. Er zijn apps beschikbaar die beloven dat ze een ingebrand scherm kunnen herstellen maar dit is helaas onmogelijk. Het enige wat deze apps doen is de pixels die nog goed zijn ook slechter maken waardoor het oorspronkelijke ingebrande gedeelte minder opvalt.


Wellicht ook interessant:

Beste audio smartphones

HDR Smartphones

Tablet aansluiten op je TV